galéria megtekintése

Ózdon már nem Orbán parancsol

Az írás a Népszabadság
2014. 12. 10. számában
jelent meg.


Doros Judit
Népszabadság

A városban mindenki egyetért, hogy a Fidesz-frakcióból hétfőn kilépett három önkormányzati képviselő a város működése érdekében cselekedett, és jó döntést hozott. 

– Jól tették, derék emberek. Megmutatták, hogy Ózdon nem Orbán Viktor parancsol. Ha maradnak, úgy kell szavazniuk, ahogy a frakcióvezető int, most meg végre úgy szavazhatnak, ahogy a lelkiismeretük diktálja.

Lassan mindenki hátat fordít Fürjes Pálnak
Lassan mindenki hátat fordít Fürjes Pálnak
Kurucz Árpád / Népszabadság

Ózdon bárkit is kérdeztem, időst, fiatalt, asszonyt, férfit, jól öltözöttet vagy melegítőst, mindenki egyetértett abban, hogy a Fidesz-frakcióból hétfőn kilépett három önkormányzati képviselő a város működése érdekében cselekedett, és jó döntést hozott. Volt, aki ezt a lelkierejüknek és bátorságuknak tulajdonította, mások szerint némi „anyagi ösztönzés” is állhat a háttérben. – A Jobbik megvette őket kilóra – fogalmazott egy munkásember.

 

– Nemhogy anyagi előnyünk nem származott a frakcióból való kilépésből, de ha úgy nézzük, kárt is szenvedtünk: bizottsági elnöki tagság, tanácsnoki poszt várt mindhármunkra, de ezekről a megbízatásokról lemondtunk. Itt nem az egyéni érdekeink számítanak, hanem hogy a város végre előremenjen, és ne hátrafelé – mondta Mészáros Miklós, az egyik távozó. Hetvenegy éves, születése óta Ózdon él, háziorvosként dolgozik ma is. A betegei zöme gratulált, amikor a döntéséről értesült.

– Most is büszke vagyok arra, hogy két társammal, Kósné Dargai Ritával és Tartó Lajossal együtt meg tettük ezt a lépést – fogalmazott.

Janiczak már vizsgálódik

Az ózdi polgármester az elmúlt egy hónapban sajátos politizálási módszerével lepte meg a város lakóit. Közösségi oldalán mindennap beszámol arról, mit végzett aznap, milyen ügyeket készít elő. „A mai nap derült ki számomra, hogy Vitális István, a Fidesz–KDNP képviselőcsoportjának tagja az elmúlt 4 évben több mint 50 millió forint ózdi közpénzt keresett meg, vagy költött el. A teljesség igénye nélkül csak megbízási díjként több mint 20 millió forintot vett fel, tiszteletdíjként több mint 12 milliót, ezen kívül még az informatikai eszközöket is ő szállította az önkormányzat részére, több mint 5 millió forint értékben. A szakértők jelenleg is vizsgálják annak a lehetőségét, hogyan lehetne ennek a hatalmas összegnek legalább egy részét visszaszerezni Ózd számára – írta például egy helyütt.

A háziorvos egy ciklust kivéve a rendszerváltozás óta tagja az ózdi önkormányzatnak, a hatalmi váltások szerint hol kormánypárti, hol ellenzéki, hol független képviselőként. Szerinte az elmúlt egy hónapban vakvágányra sodródott a város működése, a fideszes többség és a jobbikos polgármester a legalapvetőbb kérdésekben sem tudott megállapodni, és mindkét oldal presztízskérdést csinált abból, hogy neki legyen igaza. Kilépésükkel a Fidesz elvesztette többségét az önkormányzatban: most a polgármesterrel együtt öt jobbikos, öt fideszes, három független és egy szocialista képviselő ül a testületben. A három független a mérleg nyelve. Mészáros Miklós azt mondta, a lelkiismeretük és Ózd érdeke a mérce, s csak olyan előterjesztéseket szavaznak meg, amelyek hasznára válnak az itt élőknek.

– Három nappal a döntésük bejelentése előtt hallottam arról, hogy néhány képviselő ki akar lépni a Fidesz-frakcióból, hivatalosan azonban csak hétfőn értesültem róla, amikor írásban is bejelentették ezt a szándékukat – mondta Janiczak Dávid jobbikos polgármester, aki szerint ezért a döntésért minden tisztelet megilleti a három képviselőt. – Látták, hogy másképp nem megy, és nem akarták, hogy Ózd Esztergom sorsára jusson – tette hozzá a borsodi város előbb pár szavazattal, majd a második fordulóban meggyőző fölénnyel megválasztott vezetője. (Az előző ciklusban a kormány működésképtelenné tette az ellenzéki polgármester által vezetett Esztergomot. – A szerk.)

Janiczak a második győzelem éjszakáján. Tisztelet a veszteseknek
Janiczak a második győzelem éjszakáján. Tisztelet a veszteseknek
Vajda János / MTI

Kerestük Fürjes Pált, Ózd korábbi első emberét, az önkormányzat Fidesz-frakciójának vezetőjét, vajon ő hogyan értékeli társai döntését, ám nem tudtuk elérni. Tény, hogy a három tag távozása után a csonka, s immár többségi szavazattal nem rendelkező Fidesz-frakció együttműködőbbnek bizonyult, mint korábban. Visszaléptek például saját javaslatuktól, hogy az eddigi négy helyett öt szakbizottság működjön, ne harminckét, hanem negyvenöt taggal. Ózdnak tanácsnokai sem lesznek: ez a döntés osztatlan elismerést aratott az általunk megkérdezett ózdiak között, akik amúgy is felesleges rongyrázásnak és pénzkidobásnak tartották a posztot.

Fentről blokkolják Gyöngyöst

Állandósulni látszik a patthelyzet Gyöngyösön, ahol az MSZP-s Hiesz György nyerte el a polgármesteri széket. Itt a baloldalnak öt, a Jobbiknak hat, a Fidesz–KDNP-nek pedig három képviselője van, így senkinek nincs abszolút többsége. Hiesz lemondott az MSZP gyöngyösi elnöki tisztéről, hogy erősíteni tudja integráló szerepét, és felajánlott egy-egy alpolgármesteri széket a másik két pártnak, ám sem a Jobbik, sem a Fidesz nem fogadta el az ajánlatot. Emiatt minden ügyben a polgármesternek kell tárgyalnia és döntenie. A helyiek erős nyomást gyakorolnak mind a fideszes, mind a jobbikos képviselőkre, a kiegyezést sürgetve. Úgy tudjuk, a pártközpontok egyelőre „blokkolják” a megegyezést. (D. J.)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.