galéria megtekintése

Osztolykán lehet az anti-Tarlós ősszel

Az írás a Népszabadság
2014. 07. 05. számában
jelent meg.

Munkatársunktól
Népszabadság

Osztolykán Ágnes lehet az LMP főpolgármester-jelöltje – értesült a Népszabadság. A párt egyik prominense lapunknak úgy fogalmazott: Osztolykán jelölése eleinte szükségmegoldásnak tűnt, ám egy jól felépített kampánnyal olyan stratégiai húzássá válhat, ami a jobb- és a baloldalon is zavart okoz – ez pedig pont az, amire a zöldpárt már régóta vágyik.

Osztolykán Ágnes (balra) az áprilisi választás éjszakán még a szélen. Ősszel ő lehet a középpontban
Osztolykán Ágnes (balra) az áprilisi választás éjszakán még a szélen. Ősszel ő lehet a középpontban
Teknős Miklós / Népszabadság

Hogy mit szeretne kezdeni az LMP Budapesttel és a főpolgármester-jelöltséggel, azt még a párt fővárosi szimpatizánsai sem látják tisztán. A két évvel ezelőtti pártszakadás talán itt okozta a legérzékenyebb veszteségeket, hiszen az ökopárt mindhárom fővárosi képviselője a Párbeszéd Magyarországhoz távozott. Ráadásul nehezen képzelhető el olyan konstelláció, amelyben az őszi önkormányzati voksolás ne Tarlós István és az „egyesült baloldal” jelöltjének meccséről szólna.

Azt forrásaink kizártnak nevezték, hogy a párt bármilyen formában becsatlakozna egy baloldali összefogásba

 

Az ellenzéki pártban ennek megfelelően a tavaszi választásokat követő hivatalos nyilatkozatokban az szerepelt, hogy ősszel Budapest nem lesz prioritás, az LMP inkább az országos pártépítésre koncentrál, és az egész önkormányzati kampányt ennek a célnak rendeli alá.

Az már korábban eldőlt, hogy pártvezetőt vagy más emblematikus politikust nem indítanak a főpolgármesterségért (ezt a napokban Schiffer András és Szél Bernadett társelnökök is megerősítették). Bár a jelölés és a választás joga a július 20-án ülésező, budapesti küldöttekből álló kongresszusé – ugyanúgy, mint 2010-ben, amikor az utolsó pillanatig nyitott kérdés volt, hogy Jávor Benedek vagy Somfai Ágnes lesz a párt főpolgármester-jelöltje –, annyi már most tudható, egyelőre egyetlen komolyan vehető név merült fel.

Abban bíznak, hogy jobbról is hozhat voksokat
Abban bíznak, hogy jobbról is hozhat voksokat
Kocsis Zoltán

Osztolykán Ágnesé, aki 2010 és 2014 között az LMP-frakció tagja, az oktatási és kulturális bizottság alelnöke, a parlament egyik jegyzője is volt.

Osztolykán jelölése, a párton belüli vélemények szerint, azért lehet telitalálat, mert a balliberális politikai elvek alapján sokkal jobb jelölt bárkinél, akit eddig az ellenzék bedobott, ráadásul azoknak a jobboldaliaknak – elsősorban nőknek, értelmiségieknek – is megfelelő lehet, akiknek Tarlós bárdolatlansága és akaratossága nem szimpatikus.

Osztolykán Ágnesről tudható, hogy csengersimai születésű első generációs értelmiségi, aki a budapesti Móricz Zsigmond Gimnáziumban érettségizett, tanári és politológusi diplomáját viszont már Miskolcon szerezte meg. Dolgozott a VIII. kerületben, volt a Soros Alapítvány jogvédő programjának munkatársa, 2002 és 2007 között pedig az államigazgatásban tevékenykedett, az akkori kormányok romaügyi államtitkárságán a Roma Integráció Évtizede Programot menedzselte osztályvezetőként.

Olyan balliberális szempont nem nagyon létezik, amelyre támaszkodva egy magasan képzett, nyelveket beszélő, jó kapcsolatokkal rendelkező roma nő támadható lenne 

Utóbbi jobbról nézve akár kizáró ok is lehetne, Osztolykán ismerői azonban pontosan tisztában vannak vele, hogy a politikusnak a „létező baloldallal” kapcsolatos komoly fenntartásai éppen ezekből az időkből származnak, és az akkori kiábrándultsága vezetett oda, hogy 2009-ben belépett az LMP-be.

Így viszont a szakmai életút jobbról és balról nézve is vállalható, hiszen Osztolykán Ágnesről nehéz lenne azt állítani, hogy a Gyurcsány–Bajnai-korszakban a rendszer elvtelen kiszolgálója volt.

Ezt jelzi: az általa előkészített programot szinte egy az egyben továbbvitte a jelenlegi kormány is, így lett a magyar uniós elnökség egyik kiemelt, az Orbán-kabinetnek elismerést hozó témája a romastratégia. Olyan balliberális szempontrendszer pedig nem nagyon létezik, amelyre támaszkodva egy magasan képzett, nyelveket beszélő, az EU-ban és az USA-ban is jó kapcsolatokkal rendelkező, sokirányú – oktatási, jogvédő, társadalmi integrációs, családpolitikai, közigazgatási – gyakorlattal rendelkező roma nő főpolgármester-jelöltsége támadható lenne.

Bár a főpolgármester-jelölés korántsem lefutott az LMP-nél, azt forrásaink kizártnak nevezték, hogy a párt bármilyen formában becsatlakozna egy baloldali összefogásba.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.