galéria megtekintése

Az ellenzéket látva az LMP-ben megjött az étvágy

Az írás a Népszabadság
2014. 07. 18. számában
jelent meg.

Munkatársunktól
Népszabadság

Július 20-án ülésezik az LMP budapesti regionális kongresszusa, ahol megválasztják a párt főpolgármester-jelöltjét, és elfogadják az önkormányzati választásokra szóló budapesti választási programot.

Osztolykán (balra) a parlamenti frakciónak már nem tagja, de továbbra is közel áll Schifferhez és Szélhez
Osztolykán (balra) a parlamenti frakciónak már nem tagja, de továbbra is közel áll Schifferhez és Szélhez

Információink szerint továbbra is Osztolykán Ágnes korábbi parlamenti képviselő a legesélyesebb, sőt az övén kívül szélesebb körökben még a belső pártfórumokon sem forgott más név, ám az LMP működési sajátosságai miatt sem a jelölés, sem a választás ügye nem tekinthető lefutottnak.

Ezt támasztja alá, hogy a jelöltállítás lehetősége a legutolsó pillanatig nyitva marad, vagyis a hét végéig még újabb nevek is bekerülhetnek a kalapba. Érzékelhető belső kampány ugyanakkor – szemben a 2010-es választással – nem folyik, és az apparátus is arra készül, hogy az ezúttal meglehetősen rövid nyári pihenő után hétfőtől intenzív kampánymunka indul Osztolykán és a program megismertetéséért.

 

A kongresszus elé kerülő Budapest Program – részben a jelölt eddigi pályafutásából, részben a fenntarthatóságra, az igazságosságra és a részvételre épülő zöldpolitikai elvekből következően – nemcsak a főváros környezeti, közlekedési, városfejlesztési kihívásaival foglalkozik majd hangsúlyosan, hanem például a lakhatás és általában a szociális biztonság kérdéseivel, illetve azzal, hogy hogyan lehet Budapest lakosságát a jelenleginél sokkal intenzívebben bevonni a rájuk vonatkozó döntésekbe.

Időközben a többi párt háza táján is úgy alakultak az események, hogy azok javíthatják Osztolykán Ágnes esélyeit

Osztolykán Ágnes az előző ciklusban az LMP parlamenti képviselője és első számú oktatáspolitikusa volt, idén tavasszal azonban nem indult országgyűlési helyért. A politikából ugyanakkor nem vonult ki, részt vett a programalkotásban és a parlamenti választási kampányban, április 6-án, a választás éjszakáján ott állt a színpadon az ötfős leendő frakció mellett, elsőként gratulálva a győzteseknek.

Osztolykán nem lett képviselő, de segíti a Szél–Schiffer duót
Osztolykán nem lett képviselő, de segíti a Szél–Schiffer duót
Kocsis Zoltán

Jelenleg is a frakció mellett tevékenykedik (főleg oktatási és szociális ügyekben segít), vagyis folyamatos maradt a kapcsolata a Schiffer–Szél társelnökpárossal (előbbi a frakció vezetője, utóbbi a helyettese). Ennek ugyan az LMP-ben kisebb a jelentősége, mint más pártokban, azt viszont jelzi, hogy azok, akiknek a testületi döntésekre közvetett módon befolyásuk lehet, mindvégig számítottak rá.

Az LMP-n belül meghatározó vélemény, hogy időközben a többi párt háza táján is úgy alakultak az események, hogy azok javíthatják Osztolykán Ágnes esélyeit. Magyarázatuk szerint Tarlós Istvánnal szemben jó ellenpont lehet a humán végzettségű, szociálisan érzékeny, kisebbségi származású, a kulturális szférával is könnyen szót értő LMP-s politikus.

A baloldalon pedig a Pásztor-ügy nemcsak vitát szított, hanem az igényt is jelentősen megnövelte olyan személyiségek iránt, akiknek nem a korábbi kijelentéseiket kell magyarázniuk a kampányban.

– Ugyanakkor a baloldali blokk egyelőre egyetlen komolyan vehető névvel sem állt elő Budapesten, és arról sem érkeznek még informális hírek sem, hogy lenne-e igazán versenyképes jelölt a tarsolyukban – mondta a háttérben az egyik LMP-s politikus.

A vasárnapi budapesti LMP-kongresszus fog dönteni a budapesti listáról és a kerületi jelöltekről; itt szintén nyílt még a verseny, de sokan számíthatnak érdemi helyekre a tavaszi kampány helyi jelöltjei közül.

Mile kolozsvári főkonzulnak készül

Mile Lajos, az LMP korábbi frakcióvezető-helyettese válthatja Magdó Jánost Magyarország kolozsvári főkonzulátusa élén – írta csütörtökön a Kolozsváron megjelenő Krónika című erdélyi lap. Mile először az MDF színeiben volt parlamenti képviselő, második képviselői mandátumát 2010-ben szerezte az LMP országos listáján.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.