galéria megtekintése

Ostromolják Botka várát

Az írás a Népszabadság
2014. 09. 16. számában
jelent meg.


Tanács István
Népszabadság

Iszonyatos erőket mozgósít a Fidesz Szegeden, ami nem is csoda: az elmúlt ciklusban gúzsba kötve táncoló, a Fidesz–Jobbik-többséggel küzdő szocialista Botka László esetleges legyőzése tovább roncsolná a baloldalt. De azért sok esélyük erre nincsen.

A Fidesz pénzt és aktivistát nem kímélve próbálja megtörni a szocialista városvezető három ciklus óta tartó hegemóniáját
A Fidesz pénzt és aktivistát nem kímélve próbálja megtörni a szocialista városvezető három ciklus óta tartó hegemóniáját
Karnok Csaba

Szeged nem eladó néhány kiló krumpliért – mondta augusztus 20-i beszédében Botka László szocialista polgármester, aki városát a szabadság végvárának nevezte. Ám éppen a szocialisták biztos hátországának számító szegedi lakótelepeken volt nagyon nagy keletje a fideszes krumpliosztó kommandóknak. Még négy hét van hátra a választásig, és jól látható, hogy a Fidesz pénzt, aktivistát nem kímélve igyekszik megtörni Botka három ciklus óta tartó hegemóniáját.

Azzal kezdődött, hogy a Fidesz-központ fölülírta a szegedi Fidesz-szervezet döntését, és nem Gyimesi Lászlót indította polgármesterjelöltként, hanem Kothencz Jánost, a szeged-csanádi egyházmegye gyermek- és ifjúságvédelmi főigazgatóját. Hirtelen elkezdték hangsúlyozni, hogy egy korábban alig ismert civil szervezet – a Lakótelepi Emberek Érdek-képviseleti Társulása Egyesület (L. É. T.) – is a jelölői közé tartozik.

 

Kothencz és a mögötte álló stáb jelentősen fölforgatta a képviselőjelöltek névsorát is – a helyi Fideszben sem volt egyértelmű a támogatottsága. Ám nyilvánvalóvá vált, hogy a pártközpontban akkora erőt fektetnek a megválasztásába, hogy aki nem áll be a sorba, az veheti a kalapját, és távozhat a pártból – mint a tápéi jelölt, Juhász Gyula, aki függetlenként indul ott, ahol ma még fideszes képviselő.

Mivel Kothencz János korábban csak szűkebb körben, az állami gondozott gyermekeket segítő ÁGOTA Alapítvány vezetőjeként volt ismert, föl kellett őt építeni. Szeged legbefolyásosabb véleményformálójában, a Délmagyarország megyei napilapban sorra jelennek meg a listaár szerint oldalanként jóval több mint egymillió forintba kerülő dupla kolumnás politikai hirdetései. Őt és csapatát reklámozza a Déli Szeglet című kampányújság, a városi televízió és a helyi Fidesz-közeli portál, szórólapok sokasága.

Botka László egyelőre nem szállt be személyesen a kampányba. Amikor leadta az ajánlóíveit, annyit mondott pikírten: több kilencedik emeleti panellakás (Kothencz nem győzi hangsúlyozni, hogy ilyenben lakik) árát is ráköltötték már a „szerény, civil” jelölt kampányára. Botka óriásplakátjai megjelentek, Orbán Viktoréra emlékeztetnek: a politikus egyedül látható rajtuk, Botka László polgármester felirattal, illetve a baloldal kampányszlogenjével: Szeged, ahogy szeretjük. Botka mögött egységesnek és összetartónak tűnik a baloldal: az Együtt jelöltjei a régi helyi szabad demokraták, a DK is kapott három egyéni körzetet és bejutó helyet a kompenzációs listán.

Botka László Pesten - az ő októberi szereplése a fővárosig elér
Botka László Pesten - az ő októberi szereplése a fővárosig elér
Kurucz Árpád / Népszabadság

Nemrég nyilvánosságra hoztak egy közvélemény-kutatási eredményt. A szondázás egy Fidesz-közeli civil szervezet megrendelésére készült, és azt hozta ki, hogy fej fej mellett halad a két rivális – vagyis Kothenczet egy szintre emelte Botkával. Kothencz tömérdek ígérete és állandó jelenléte azonban már inkább taszítja a szegedieket.Még Fidesz-szimpatizánsok is azt mondják, a felét sem lehet teljesíteni annak, amit ígér, és őket is idegesíti, hogy már a csapból is Kothencz folyik.

Botka a Fidesz közvélemény-kutatása alapján is vezet. Nagyon fontos szerepe lehet viszont annak a hangsúlyozott fenyegetésnek, hogy ha a baloldalt választja Szeged, akkor a következő ciklusban sem kap a kormány által odaítélhető támogatásokból. Ez már 2010-ben is elhangzott, ám most az az érv is társul mellé, hogy Botka mögött nincs erős párt, vagyis nincs arra esély, hogy Botka akár 2019-től kormánypárti hátszéllel kárpótolja a városát a Fidesz által büntetésből megvonandó fejlesztések miatt. A másik egy demagóg, de hatásában föl nem becsülhető ígéret: Kothencz társadalmi munkában akar polgármester lenni, előre lemondott a fizetéséről, és ugyanerre szólította fel Botkát is.

Botka helyett egyelőre alvezérei kampányolnak. Sajtótájékoztatóikon szisztematikusan vésik be a szegediek emlékezetébe, hogy az elmúlt négy évben a „Fidesz–Jobbik mutyikoalíció” hozta a döntéseket. Ugyanazok állnak most Kothencz mögött, akik azonnal kirúgták az önkormányzati cégek vezetőit, és rokonokat, barátokat neveztek ki a helyükre. Kozma József, az MSZP szegedi elnöke azt mondja: a „mutyikoalíció” az elmúlt 4 évben 2 milliárd forint kárt okozott a városnak.

Négyen mindenütt

Szegeden öt jelölő szervezet, a Fidesz–KDNP–L. É. T. Egyesület, az MSZP–DK–Együtt–PM Szegedért baloldali összefogás, a Jobbik és az LMP állított polgármesterjelöltet, továbbá a Szili Katalin vezette KTI (Közösség a Társadalmi Igazságosságért). Az első négy szervezet állított jelöltet mind a 20 egyéni választókerületben, és csak ők állíthattak kompenzációs listát is. Nem sikerült viszont kompenzációs listát állítania a KTI-nek és a szegedi egyetemi hök-szervezet különböző szintű vezetői által fémjelzett SZEHKE-nek (Szegedi Egyetemi Hallgatói Kulturális Egyesület). Az eredmény a fellebbezések miatt valószínűleg már nem változik, így aztán a SZEHKE 7, a KTI pedig 8 egyéni választókerületben vehet el szavazatot a négy nagyobb politikai erőtől, de mandátumszerzésre reálisan nincs esélyük. (T. I.)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.