galéria megtekintése

Összefogtak Orbán legófigurája ellen

4 komment


Kácsor Zsolt
NOL

Négy év alatt százmilliárd forintos fejlesztés elég a polgármesteri poszt megtartására?

Orbán Viktor miniszterelnök 2014 márciusában részt vett a Nyíregyházán több mint 60 milliárd forintból megépült új Lego-gyár avatásán, s egyúttal bejelentette, hogy az állam magára vállalta a szabolcsi megyeszékhely mintegy 19 milliárd forintos adósságát – íme, egyetlen mondatban így lehet összefoglalni Kovács Ferenc fideszes nyíregyházi polgármester várható önkormányzati kampányának legfőbb elemeit.

Kovács Ferenc polgármester a Lego új gyárának 2013-as alapkőletételén
Balázs Attila / MTI

Első pillér: Lego, második pillér: „nulla" adósság, harmadik (s egyben legfontosabb) pillér: Orbán Viktor. S mivel a Fideszben Orbán Viktor úgy legózik az alárendeltjeivel, ahogy akar, érdemes őt a keleti végekről is megsüvegelni. E három tényezőre építhet Kovács Ferenc, s hogy ez vajon elegendő lesz-e számára az újrázáshoz, azt a helyi választók fogják eldönteni, akiknek a tájékozottságát nem szabad lebecsülni.

 

Nyíregyházán ugyanis mindenki tudja, hogy a Lego-gyár betelepülése nem az Orbán-kormány, s nem is Kovács Ferenc érdeme. Európa legnagyobb játékgyártója 2008-ban határozta el a nyíregyházi fejlesztést, és amikor az első gyártóbázist 2009 elején átadták, akkor a miniszterelnököt Gyurcsány Ferencnek hívták, a nemzeti fejlesztési és gazdasági minisztert Bajnai Gordonnak, a pénzügyminisztert Veres Jánosnak, a polgármestert pedig Csabai Lászlónénak.

A fölsorolt személyeknek Orbán Viktor és Kovács Ferenc a gyáravatón „elfelejtett" köszönetet mondani. De milyen gazdasági eredményeket tudott felmutatni Kovács Ferenc az elmúlt négy évben? Ha erről kérdezik, természetesen azt válaszolja, hogy Nyíregyházán az ő polgármestersége alatt több mint százmilliárd forintos fejlesztésdömping indult el – csakhogy ennek 60 százalékát az előző ciklusban beköltözött Lego adja.

Kovács emlegetni szokta a 14,5 milliárdos kórházfejlesztést is, csakhogy igyekszik elfeledkezni arról, hogy a munkát botrányos késések hátráltatták, miképpen arról is, hogy az ő ciklusa alatt létrehozott Egészségügyi Holding Zrt. vezérigazgatója előzetes letartóztatásba került. Ebben az ügyben a megyei főügyészség idén áprilisban nyújtott be vádiratot különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés kísérlete miatt három személlyel szemben, a tárgyalás a Debreceni Törvényszéken lesz.

Kovács Ferenc méltán büszke a 13,5 milliárd forint értékű szennyvízberuházásra, ám a helyiek tudják: ez a program már 2008 óta húzódott. Milyen esélyei vannak az ellenzéknek a városvezetői szék elhódítására? E kérdésben az MSZP optimista, bár furcsa is volna, ha a párt előre lemondana a győzelemről.

Kovács kihívója a baloldali összefogás eredményeként a szocialista Nagy László önkormányzati képviselő lesz, aki Csabai Lászlóné alatt a város kulturális alpolgármestere volt, s ma is élvezi az egykori polgármester asszony nem lebecsülhető támogatását.

Nagy László mögé az MSZP-n kívül fölsorakozott az Együtt, a Párbeszéd Magyarországért (PM), a Demokratikus Koalíció (DK), a Függetlenek Egyesülete és az Összefogás Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye Felemelkedéséért Szövetség. Az ellenzéki pártszövetség a Változást Nyíregyházáért nevet választotta. A pedagógusként dolgozó Nagy László 2010-ben már indult Kovács ellen, de akkor alulmaradt: 38 százalékos részvétel mellett a voksok 34 százalékát érte el, míg Kovács 50-et, a fennmaradó 16 százalékot a Jobbik jelöltje kapta.

A kampányra készülve Nagy László igen elszánt, szerinte a baloldal számára egyrészt bizakodásra ad okot, hogy az áprilisi parlamenti választáson a Fideszre négyezerrel kevesebben, a baloldalra pedig hatezerrel többen szavaztak, mint 2010-ben, másrészt úgy véli: Kovács polgármestersége alatt érzékelhető rosszkedv uralja a várost.

Nagy szerint a választók a józan eszükre fognak hallgatni, mert tudják, hogy az adósság elengedése csak marketingfogás. Neki amúgy az a problémája a polgármesterrel, hogy mindent maga irányít, nem tartja be a demokratikus játékszabályokat, a fideszes haverokat hozza helyzetbe, s ellehetetleníti azokat, akik nem élvezik a bizalmát.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.