galéria megtekintése

Richard Attenborough és az angol fairség

0 komment


Fáy Miklós

Vannak zseniális angol családok. A Huxley-família, ahol az író Aldous testvére biológus, apja gyógynövénykutató, nagyapja az evolúció egyik első támogatója, Darwin bulldogja volt. Fiennesék, ahol a mama regényeket írt, a papa fényképész volt, a testvérek közül kettő világhíres színész, a harmadik rendezőnő, de még a nagybácsi is expedíciókat szervezett a sarkvidékre, és tériszonya ellenére a legidősebb angol, aki megmászta a Himaláját.

Lord Richard Attenborough 2002-ben
Lord Richard Attenborough 2002-ben
Reuters

Az Attenborough – család két híres tagja még egyet csavart a történeten. A fiatalabbik, az intellektuálisan jóképű, magas, karcsú, dús hajú David természettudós lett, az idősebbik, a köpcös, korán kopasz, alacsony Richard viszont színészként boldogult.

 

Profi angol színész, akit Anglián kívül kevesen ismertek, pedig játszott a híres és a műsorról levehetetlen Agatha Christie-darab, az Egérfogó bemutatóján is. Aztán élvezte az örökös mellékszereplői létet, mit lehet tenni, Hamletot és a szerelmes hősöket nem az ilyen típusoknak írták.

A Gandhi az angol fairség egyik mintaképe lett, egy nemzet, amely az ellenfeleiről ilyen filmet képes készíteni

Közben őrizgette két nagy álmát: az egyik a Gandhi-film volt, amire senki nem adott pénzt, körülbelül ugyanazért, amiért Churchill sem gondolta, hogy a „félmeztelen fakír” megdöntheti a brit gyarmatbirodalmat. A producerek azzal utasították el Richard Attenborough-t, hogy a közönség nem kíváncsi egy kicsi barna emberre, aki a filmben három órán keresztül egy szál ingben mászkál.

Lady Diana oldalán 1997-ben
Lady Diana oldalán 1997-ben
Reuters

Attenborough végül maga szedte össze a pénzt a 430 színészre és Gandhi temetésén átvonuló 300 ezer statisztára. Jelzálog a házon, kifizetetlen gázszámlák, de egyszer élünk, egyszer kell nagyot álmodni.

A főszereplő a viszonylag ismeretlen Ben Kingsley lett. A viszonylag ismeretlen azóta Oscar-díjas, a Gandhi az angol fairség egyik mintaképe lett, egy nemzet, amely az ellenfeleiről ilyen filmet képes készíteni. És, amire senki sem számított, a 22 millió dolláros költségvetés hússzorosan megtérült.

Attenborough másik nagy álma a Chaplin-film volt, hiszen ő maga is az Aranyláz hatására határozta el, hogy színész lesz. Címszereplője, Robert Downey Jr. sztárrá nőtt, de, mondhatni a film ellenére. A Chaplin Attenborough életének legnagyobb bukása lett.

Nem mintha ez különösebben megrendítette volna. Addigra már brit főrend, a Lordok Házának tagja, Lady Diana bizalmasa volt, köztiszteletben álló személyiség, aki derűsen folytatta a karakterszínészetet.

A József és a színes, szélesvásznú álomkabát filmváltozatában Jákob, az Elizabethben a királynő tanácsadója volt, Kenneth Branagh Hamletjében ő jelenti be, hogy Rosenkrantz és Guildenstern halott, és közben még ölébe esett egy nagy siker, ő volt a Jurassic Park milliomosa, akié az egész dinoszaurusz-gyüjtemény.

A szakmai sikerek mellé néhány iszonyatos megrázkódtatás: egyik lánya és unokája is áldozatául esett a 2004-es nagy cunaminak, felesége aggkori dementia miatt idősek otthonába került, ahová hamarosan ő is követte. A hosszú élet átka: van mit veszíteni.

Richard Attenborough néhány nappal 91. születésnapja előtt halt meg.

Kapcsolódó cikkek

Attenborough, ember a karakter mögött

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.