galéria megtekintése

Orvos a zsebben

0 komment


Danó Anna

Azt már tudni: hamarosan nagyon más lesz, de hogy pontosan milyen, arról mindenkinek csak tippjei vannak. Ez a fő tanulsága az „Út az okos egészségügy felé – SmartHealthcare 2015” konferenciának, amelyen az egészségügybe betörő okos eszközök hatásait vitatták meg.

Ha Magyarországon még nem is, de az amazon.com portálon már néhány tízezer forintért sok olyan eszköz elérhető, amellyel bárki saját maga menedzselheti egészségét, vagy tarthatja karban krónikus betegségeit.

Az Oral-B okos fogkeféje a 2014-es barcelonai Mobil Világkongresszuson: lassan már helyettünk mos fogat
Az Oral-B okos fogkeféje a 2014-es barcelonai Mobil Világkongresszuson: lassan már helyettünk mos fogat
Gustau Nacarino / Reuters

Például kapható már az okosvilla, ami rezeg, világít, ha valaki túl gyorsan eszik, van ételszkenner, amely villámgyorsan elemzi a tányéron lévő étel kalória-, fehérje-, szénhidrát-, zsír-, és vitamintartalmát, s egyben arra is figyelmeztet, ha allergiát okozó összetevő van a tányéron.

 

Létezik olyan karkötő, amely vérnyomást, pulzust, stressz-szintet mér, és ezeket az élettani paramétereket gyűjti, rendszerezi, továbbítja az okostelefonra. A mobilalkalmazásokkal készíthető EKG-, vagy akár vércukorvizsgálat is. Sőt van olyan szoftver is, amely riaszt, ha például szélsőségesen megváltozik a vércukorszint.

A jövő betege már úgynevezett e-páciens lesz, aki online keres majd orvost, információt. Tudatosan figyeli, elemzi teste működését. 3D-s eszközökkel hamarosan akár maga nyomtathatja gyógyszereit.  Az orvoshoz már az ezekből az eszközökből származó adatokkal megyünk az orvoshoz, és a rendelőben már csak a valóban fontos kérdések megvitatására lesz idő. A rutinvizsgálatokra már nem az orvosi rendelőben kerül majd sor, hanem otthon – derült ki Meskó Bertalan, az e-orvoslás szakértőjének előadásából, aki arra is figyelmeztetett: mindez nem jelenti azt, hogy az okos eszközök fölválthatják az orvost, viszont ezek az eszközök minden korábbinál drasztikusabb változásokat hoznak a gyógyításban, az orvos-beteg kapcsolatban. Az orvosi jövőkutató szerint erre az új világra minden szereplőnek föl kell készülni.

A pszichés és kulturális sokk mellett ez a technológiai változás kihívást jelent a jog számára is, amely nem képes olyan gyorsan alkalmazkodni, mint a tudomány – állította előadásában az egészségügyi szakjogász, Kovácsy Zsombor.

A szakember szerint megszűnnek a határok az egészségügy és az azt övező technológia között, a diagnosztika és a terápia által képviselt ellátás és az orvostudományi kutatás között. Mint mondta: már most is vannak olyan készítmények, amelyek kutatási fázisban vannak, amelyekhez az ellátó rendszer nem vagy csak korlátozottan férhet hozzá. Kovácsy Zsombor szerint a jövő egyik kihívása az lesz, hogy ezek az adminisztratív korlátok hogyan bonthatók le.  

"Valószínűleg leomlanak a saját testünk határai is"

- folytatta -, hiszen a különböző okoseszközök használata vagy azok beépítése a testbe már erről szólnak. A jogász szerint ehhez adatvédelmi, regisztrációs és tulajdonjogi problémák is kapcsolódhatnak. Például fura helyzetet teremthetnek a tárgyalótermekben azok az esetek, amikor a páciensekbe olyan eszközöket ültetnek, amelyek árával adósok maradtak a kórházak, hiszen az eszköz mindaddig, míg a számlát nem egyenlítették ki – egyes szerződések szerint – most a gyártó tulajdonát képezik.

Mint mondta: a jövőben hozzá kell majd szokni ahhoz is, hogy nemcsak az orvosok, de a lövöldözős játékokkal szórakozó informatikusok is emberéleteket mentenek, hiszen az okos alkalmazások fejlesztése, beállítása az ő feladatuk lesz.

Miközben a világon hétmilliárd internethasználó olvas egészségügyi portálokat (közülük 500 millióan egészséghez kapcsolódó applikációkat is letöltenek mobiltelefonjukra), az orvosoknak csak a harmada javasolja betegportál használatát pácienseinek – erről Gyarmati Gábor, a Szinapszis Piackutató Kft. tulajdonos-cégvezetője beszélt. Felmérésükben a megkérdezettek 70 százaléka vallott úgy, hogy az internet használatával megváltozott a hozzáállása az egészséghez.

Az már egy másik kutatásból derült ki, hogy a betegek mind inkább részt akarnak venni saját gyógyulásukban. A Journal of Medical Internet Reasearch-ban megjelent tanulmány arról számolt be, hogy segítik egymást a rákbetegség túlélői internetes levelezőlistákon. A kutatók arra számítottak, hogy az ilyen betegek elsősorban érzelmi támaszt nyújtanak egymásnak, a valóságban viszont a leveleik többsége az információcserét szolgálta. Segített megérteni a betegség sajátosságait, lehetséges okait. Kezelési alternatívákról osztottak meg információkat, adtak egymásnak tanácsot arról, hogyan érdemes az egészségügyi személyzettel kommunikálni. 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.