galéria megtekintése

Óriásraktár épül 13,5 milliárdért

4 komment


Szalai Anna

Ismét módosítják a városligeti múzeumnegyedről szóló törvényt. Ennek keretében a korábban átadott Liget mellett az új múzeumi negyed megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vagyonkezelésébe kerül a Magyar Műszaki és Közlekedési Mú­zeum épülete, a komáromi Csillag­erőd és az egykori Szabolcs utcai kórház területének egy része is. Utóbbin alakítják ki az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központot (OMRRK).

A 37 ezer négyzetméteres, korszerű, világviszonylatban is egyedülálló méretű és felszereltségű épületben elsősorban a Néprajzi és a Szépművészeti Múzeum, illetve a Nemzeti Galéria raktárai, valamint restaurátor-műhelyek, irodák kapnak helyet. De itt fog működni a Közép-európai Művészettörténeti Kutatóintézet is, amely már az épület átadása előtt megkezdi a munkát. Egy kicsi, állandó stáb mellett mindig az adott célprogramra szerződtetik majd a szakembereket – közölte hétfői tájékoztatóján Baán ­László, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa. Az intézet az összevont Szépművészeti Múzeum, illetve a Nemzeti Galéria jelenlegi 2 milliárdos költségvetéséből működik majd.

Hét kilométer iratanyagot és félmillió műtárgyat helyeznek majd ide

A 13,5 milliárd forint értékű barnamezős beruházás révén egy nagyrészt használaton kívüli, lassan egy évtizede pusztuló terület újul meg, miközben Budapest egy új zöld területtel, a közösség előtt ismét megnyíló Bókay-kerttel gazdagodik. Az öt épületből álló OMRRK legnagyobb létesítménye a csaknem 29 ezer négyzetméteres központi épület, amelynek kialakításánál a legkorszerűbb műszaki megoldásokat alkalmazzák. Így geotermikus energiával fűtik/hűtik, napkollektorok biztosítják a villamos energia tetemes részét, míg a tűzvédelmet oxiredukt technikával (a levegő nitrogénnal történő „dúsításával") oldják meg. Az épület falazata szivacsos betonszerkezet, a homlokzatképzésnél szintén betont használnak. A területen három régi épületet is megőriznének. A kazánházból kertészház lesz, az egykori zsidó imaházból pedig látogatóközpont, ahol konferenciatermet, kiállítótermet és éttermet is kialakítanak. A Bródy Adél kórház szintén megtartott épületében raktárak és műhelyek kapnak helyet. Az új központban összesen 7 kilométernyi iratanyagnak, félmillió műtárgynak és 120 restaurátornak kellett helyet találni.

 

A beruházás előkészítése csaknem három évet vett igénybe, a tervekhez módosítani kellett a kerületi és a fővárosi szabályozási tervet, tavaly decemberben megkapta az építési engedélyt. A szükséges bontási munkálatokat még az idén elvégzik, míg az építkezés 2016-ban startol. A központot jelen elképzelések szerint a múzeumi negyed átadása előtt egy évvel nyithatják meg. Hacsak nem jön közbe valami. A komáromi Csillagerődben például már tavaly augusztusban konferenciát tartottak volna, de addig hozzá se kezdtek a munkához. Az éppen egy éve bejelentett beruházás 6,6 milliárdját a múzeumi negyed 150 milliárdos keretéből állják. A felújított erődben kap majd helyet a Szépművészeti Múzeum eddig raktáron lévő gipsz szoborparkja.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.