galéria megtekintése

Orbánnak minden mindegy, csak megússza a felelősséget

33 komment


Hargitai Miklós

Magyarországra nem fog begyűrűzni a klímaváltozás – ez a magyar kormány nem hivatalos álláspontja a párizsi klímacsúccsal és az ­uniós klímavédelmi törekvésekkel kapcsolatban. A valódi cél nem a felmelegedés megállítása, hanem annak megakadályozása, hogy az EU vállalásai számunkra is kötelezettséget jelentsenek.

Magyarország egyelőre azon államok közé tartozik, amelyek inkább gátolni igyekeznek a nemzetközi klímavédelmi erőfeszítéseket. Amíg a világ és Európa tényleges vezetői – Barack Obamától Vlagyimir Putyinig – mind kihasználták az alkalmat, hogy a párizsi Cop21 klímakonferencia megnyitóján progresszív politikai szereplőként mutatkozzanak és pozíciót foglaljanak, a magyar miniszterelnök éppen Iránban tárgyalt.

A diplomáciai naptárból nem mindig érdemes messzemenő következtetéseket levonni, azt viszont már megtanulhatta a magyar közönség, hogy a kormányfő egy számára kevés babérral kecsegtető csúcstalálkozót akár egy focimeccsre is bármikor lecserél.

A párizsi találkozó helyszínéről folyamatosan tudósító Bart István, az Energiaklub vezetője szerint a Magyarországot képviselő Áder János szerepvállalása dicséretes ugyan – a köztársasági elnök egy világvége hangulatú beszédben gyászos forgatókönyvet vázolt fel arra az esetre, ha az új klímaegyezmény aláírása elmarad –, de „ha a magyar politikának is annyira fontos lenne a klímaváltozás, mint az amerikaiaknak vagy a kínaiaknak, akkor nyilván Orbán Viktor beszélt volna itt".

 

A konkrét kormányzati álláspont szerint a migrációs krízis analógiájára itt is inkább pénzt adunk, mint személyes közreműködést:

egymilliárd forintot juttatunk a legszegényebb országok klímavédelmi beruházásaira, de az EU által felajánlott 40-27-27 vállalást (2030-ig 40 százalékos kibocsátáscsökkentés, 27 százalékos energiahatékonyság-növelés és 27 százalékos részesedés a megújuló energiának) a gyakorlatban ellenezzük.

Az üvegházgázok kibocsátásában jelenleg mínusz 36 százalékon állunk 1990-hez képest, és Áder korábbi, illetve a kormányzati illetékesek közelmúltbeli nyilatkozatai alapján ennél nem is szeretnénk többet teljesíteni. A megújulók területén 14,65 százalékra mennénk föl a jelenlegi 13-ról, az energiahatékonyságról pedig nem ígérünk semmi konkrétumot.

Áder János hétfőn a klímacsúcson az orosz kolléga, Vlagyimir Putyin mellett
Áder János hétfőn a klímacsúcson az orosz kolléga, Vlagyimir Putyin mellett
Koszticsák Szilárd / MTI

A magyar stratégia két pillérre épül: egyrészt próbálunk együtt menetelni a nálunk fajsúlyosabb, de hozzánk hasonlóan klímaszkeptikus, az EU-álláspont fellazításában érdekelt Lengyelországgal, másrészt mindent megteszünk azért, hogy a tervezett paksi bővítést semmi ne veszélyeztesse. Utóbbi miatt a kormánynak egyáltalán nem érdeke az energiahatékonyság növelése, és ugyanezen okból nem lehet magasabbra emelni a megújulók részesedését sem.

2030-ban a jelenlegi tervek szerint a régi és az új paksi blokkok egyszerre működnek majd, összesen az áramigény több mint 60 százalékát biztosítva – 27 százaléknyi, főként szintén áramot termelő megújuló azt jelentené, hogy az összes többi erőművet be kell zárni, ami már csak rendszerüzemeltetési szempontból is képtelenség lenne.

Helyszíni információink szerint magyar részről egyelőre csupán Áder hivatalának egy szakértője, illetve a klímaügyben illetékes fejlesztési tárca néhány alacsonyabb beosztású munkatársa van jelen.

Utóbbiak egyelőre nem jutnak érdemi szerephez, mivel az EU előzetes álláspontja (amelyet bizonyos fenntartásokkal Magyarország is elfogadott) már nem fog változni.

Orbán 2012-ben Brüsszelben. ígyakorlatban ellene
Orbán 2012-ben Brüsszelben. Gyakorlatban ellene
Francois Lenoir / Reuters

Később, a miniszteri szakaszban lehet majd jelentősége a magyar álláspontnak, ha Lengyelország valóban támadást indít az uniós konszenzus ellen, és Magyarország esetleg támogatja a különvéleményt. A már idézett Bart István szerint a lehetséges lengyel kooperáció azonban az összes lábára sántít: Varsó energetikai stratégiája ugyanis alapvetően ellentétes a hazaival.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.