galéria megtekintése

Orbánnak illene felajánlania lemondását

34 komment


Kálmán T. Attila

Fodor Gábor, a Liberálisok elnöke szerint az 1,7 százaléknyi igen szavazó hangja elhallatszik Brüsszelig. Ünnepelni viszont senkinek nincs oka.

1,7 százalék lett az igenek aránya a népszavazáson. Elégedett ezzel a számmal?

- Ez arra jó, hogy azt az építkezést, amit csinálunk, azt folytassuk. Ez az eredmény a közvélemény-kutatásokon mért támogatottságunkat tükrözi. Az ember mindig jobbat szeretne, de amikor jobbról, balról kaptuk a pofonokat, a Liberális Párt támogatói kitartottak mellettünk. Köszönöm azoknak a bátor embereknek, akik elmentek és igennel szavaztak ebben az ellenszélben is. Például Felcsúton is volt 21 ilyen bátor ember.

Hallatszani fog-e Brüsszelben ez az 1,7 százalék?

 

- Azt gondolom, igen. Távol áll tőlünk mindenféle nagyképűség. Többet akarunk elérni természetesen, de ma már nem sajnálnak le minket, ha apró lépésekkel is, de haladunk előre.

Az érvénytelenül szavazók és a távolmaradók hangja nem volt hangosabb?

- Nehéz kitalálni, hogy aki nem ment el meg érvénytelenül szavazott, miért tett így. Azoknak a civil szervezeteknek és a kutyapártnak is gratulálok, amelyek az érvénytelen szavazat mellett kampányoltak, mert ők nem a bojkottra, hanem az aktív választói magatartásra buzdítottak. Szép eredményt értek el, de a kormányt csak cselekvő politikával lehet leváltani.

Ahhoz mit szól, hogy elsöprő győzelemként beszélnek kormányoldalon az érvénytelen szavazásról?

- Elképesztő. Ez egy nagy pofon az Orbán-kormánynak, amit javarészt maguknak köszönhetnek, ugyanis ők állították be célként az érvényességet. Mi a kezdettől fogva mondtuk, hogy ennek semmi jelentősége nincs: ugyanazt fogják csinálni, ha érvényes lesz a népszavazás, mintha érvénytelen. Az élet bebizonyította, hogy jól láttuk előre a folyamatokat. Őszintén örülök, hogy kaptak egy pofont. De annak nem, hogy az egész ország vesztese az elmúlt egy év gyűlöletkampányának. Triumfálnivalója senkinek sincs.

Ön szerint le kellene mondania a miniszterelnöknek egy ilyen pofon után?

- Van ebben ráció. Le kellene vonni a politikai konzekvenciákat, és Orbán Viktor miniszterelnöknek fel kellene ajánlania a lemondását.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.