galéria megtekintése

Orbánéknak kár hőzöngeni, csak a saját lábukban eshetnek hasra

8 komment


Lencsés Károly

Egyenesen a nemzeti szuverenitást félti a menekültügyi kvóta bevezetése miatt a kormány, miközben a nemzetközi jogász azt állítja, az unió ezzel nem von el semmilyen tagállami hatáskört, hiszen a menekültek között amúgy sem válogathat senki. Tehát egyetlen ország sem döntheti el, az üldözöttek közül kit enged be és kit nem.

A parlamenti képviselők többségének álláspontja szerint meg kell védeni a nemzeti szuverenitást – összegezte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a kedd reggeli ötpárti egyeztetésen elhangzottakat. Közölte azt is, hogy a miniszterelnök utasította az igazságügy-minisztert: a szerdai kormányülésre készítsen olyan javaslatokat a kötelező kvótákkal szembeni fellépésről, amelyek – az ötpárti tanácskozás alapján – élvezni fogják a pártok többségének támogatását.

Nem hangzott el ugyan, de Szijjártó nyilatkozatából arra lehet következtetni, hogy a kvótákról szóló, a bel- és igazságügy-miniszterek tanácsának nem konszenzusos, csupán többségi döntésével szemben a kormány az Európai Unió Bíróságához kíván fordulni.

A miniszter szerint az Európai Bizottság gyakorlatilag módosította a dublini szerződést, miközben erre a nemzeti parlamentek nélkül nem kerülhetett volna sor. Így felmerül a tagállami jogok elvonásának, a nemzeti szuverenitás megsértésének a lehetősége – szögezte le.

 

A Demokratikus Koalíció arra szólítja fel a demokratikus ellenzéki pártokat, hogy ne asszisztáljanak a miniszterelnök „embertelen menekültügyi politikájához” – hangsúlyozta a párt szóvivője. Gréczy Zsolt kijelentette: Orbán azért találkozott a frakcióvezetőkkel, hogy támogatókat szerezzen a közös európai menekültügyi politika elutasításához.

Szijjártó az egyeztetés után. A kormány szerint az Európai Bizottság „gyakorlatilag” módosította a dublini szerződést
Szijjártó az egyeztetés után. A kormány szerint az Európai Bizottság „gyakorlatilag” módosította a dublini szerződést
Illyés Tibor / MTI

Az MSZP véleménye szerint menekültügyben felelős, közös cselekvésre van szükség – mondta a párt elnöke-frakcióvezetője az egyeztetés után. Tóbiás József úgy fogalmazott: jelenleg a felelős együtt cselekvés és a felelőtlen egyedülállás útja választható, és véleménye szerint a kormány inkább az utóbbit kívánja járni.

A Jobbik elnöke viszont arra kérte a kormányt és az Országgyűlést, tegyen meg mindent annak érdekében, hogy Magyarország mentességet kapjon a bevándorlási kvóta alól. Vona Gábor hangoztatta, hogy semmilyen kvótát nem tudnak elfogadni, s pártja támogatja, hogy a kormány az európai bírósághoz forduljon.

Semmiféle tagállami hatáskört nem vont el az unió a kvótáról szóló döntéssel

– véli Lattmann Tamás nemzetközi jogász. Arról ugyanis, hogy ki jogosult nemzetközi védelemre, kizárólag a genfi egyezmény és az uniós normák alapján lehet dönteni – magyarázta –, és egy tisztességes menekültügyi eljárás kimenetelét legfeljebb kivételesen befolyásolhatják egy adott ország szempontjai. Ezzel mindjárt cáfolta a Fidesz frakcióvezetőjének hétfői állítását is, amely szerint minden ország alapvető joga meghatározni, kit enged be.

Lattmann szerint egyébként kár hőzöngeni, mert a kvótában meghatározottnál nagyságrendekkel többen fordultak meg Magyarországon, akiknek jó része bizonyosan menekültnek számít, s így vagy úgy, de jár nekik a védelem. Ehhez képest a nemzetközi jogász szerint eléggé érthetetlen, miért a pár ezres kvóta vált a kormányzati kommunikáció központi témájává.

Ha csak azért nem – tette hozzá –, hogy a hazai közvéleménynek, leginkább a szélsőjobbnak demonstrálják, mennyire védik az unióval szemben a magyar érdekeket. Brüsszellel meg Lattmann szerint a látszategyeztetéssel azt akarják elhitetni, hogy a kormány amúgy nem tehet semmiről, hiszen a parlamenti pártok követelik, hogy a kormány határozottan lépjen fel a kvóta ellen. Csakhogy a németek bármikor előhúzhatják a dublini kártyát, és akkor mindenkit a nyakunkba zúdíthatnak, aki csak járt itt – figyelmeztet a szakértő.

Menekültek szerdán Hegyeshalomnál. Egyetlen ország sem döntheti el, hogy az üldözöttek közül kit enged be és kit nem
Menekültek szerdán Hegyeshalomnál. Egyetlen ország sem döntheti el, hogy az üldözöttek közül kit enged be és kit nem
Leonhard Foeger / Reuters

Arra egyébként valóban van lehetőség – mondta Lattmann –, hogy a bel- és igazságügy-miniszterek tanácsának döntése ellen bárki az Európai Unió Bíróságához forduljon. Egy közösségi norma semmisségének megállapítására azonban csak akkor van lehetőség, ha az szembemegy az alapszerződésekben foglaltakkal, ám a jogász nem lát semmilyen „alkotmánysértést”.

Azt sem érti Lattmann, mi a különbség az európai és a világkvóta között. Hacsak az nem – találgatott –, hogy ez utóbbi hangoztatásával ismét csak másokra háríthatják át a felelősséget: többek között a gonosz Egyesült Államokra, meg az arab országokra. Szóval megint csak arról van szó, hogy ellenséget kell gyártani.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa különben hozhatna efféle döntést, ha kimondja, hogy a menekültválság a világ békéjét és biztonságát fenyegeti – közölte a jogász. Ám kétségesnek tartja, hogy a testület 15 tagja a többi mintegy 180 államra kötelező határozatot hozzon. Az ENSZ közgyűlése is léphetne, mert kétharmados döntéssel átveheti a BT bizonyos hatásköreit, de Lattmann úgy véli, erre sincs esély. Jelezte ugyanakkor, hogy a világkvótáról szóló határozat végrehajtásának kikényszerítésére a világszervezetnek nincsenek eszközei.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.