galéria megtekintése

Orbán Viktor segítségével buktatnák meg Farkas Flóriánt

3 komment


Czene Gábor

Egyetlen akadálya van a roma integrációnak: Farkas Flórián – ezt Hegedüs István, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnöke jelentette ki, aki egy rejtélyes hangfelvételről is beszélt. Meg például arról, hogy életveszélyes fenyegetéseket kapott. Farkas eltávolítása érdekében kész a miniszterelnökhöz fordulni.

A múlt héten Hegedüs István kisebbségben maradt az általa összehívott rendkívüli ORÖ-közgyűlésen, még a napirendi pontokat sem sikerült megszavaztatnia. Mostani sajtótájékoztatóján viszont magabiztosan mosolygott. Vele együtt 23 képviselő jelent meg a Dohány utcai székházban. Hegedüs szerint olyanok is mögötte állnak, akik nem tudtak eljönni: támogatóival immáron többségben van a 47 fős testületben.

Az elnök az elmúlt időszak lezárásáról és új irányról értekezett, majd Farkas Flórián személyét nevezte meg a roma integráció egyetlen akadályának.

(Farkas Flórián fideszes parlamenti képviselő az összeférhetetlenségi szabályok miatt köszönt el az ORÖ elnöki tisztségétől. Orbán Viktor kormányfő kinevezte miniszterelnöki biztossá, és továbbra is ő a Lungo Drom vezetője.)

 

Hegedüs úgy vélte, hogy Farkas, ha csak „egy icipicit is szereti a cigány embereket", akkor önként távozik a roma közéletből. Amennyiben mégsem mond le, akkor a kormányfőhöz fordulnak, kérve, hogy szüntesse meg miniszterelnöki biztosi pozícióját.

Hegedüs a múlt heti közgyűlésen
Hegedüs a múlt heti közgyűlésen. Most azt mondta, hogy már többen vannak
Koncz György / Népszabadság

Elnökké választása után Hegedüs István közölte, hogy addig marad posztján, amíg élvezi Farkas Flórián bizalmát. Kérdésünkre, hogy mi történt időközben, Hegedüs elmondta:

változás akkor következett be, amikor Farkas Flórián elvesztette az ő bizalmát. Az utolsó csepp az volt, hogy a múltkori közgyűlésen Farkas a Lungo Drom néhány képviselőjét is szembefordította a Lungo Drommal (értsd: Hegedüs Istvánnal).

Az ORÖ elnöke egy olyan, birtokában lévő hanganyagot is szóba hozott, amely – állítása szerint – bizonyítja, hogy Farkas Flórián politikai kapcsolataira hivatkozva kilátásba helyezte az országos önkormányzat megszüntetését. Farkas azt is megakadályozta, hogy a források eljussanak a leginkább rászoruló településekre – folytatta Hegedüs, aki a hangfelvételt szükség esetén kész nyilvánosságra hozni.

Hegedüs csupa jót mondott a kormányról,

amely minden lehetőséget megadott az ORÖ-nek. (A helyszínen megjelent roma politikusok nagy tapssal fogadták bejelentését.) Ellenlábasaira utalva ugyanakkor beszámolt arról, hogy némelyek nem riadnak vissza az életveszélyes fenyegetéstől, megfélemlítésről sem. Újságírói kérdésre Hegedüs megerősítette, hogy

kapott életveszélyes fenyegetéseket.

Egyelőre senkit nem kívánt nevesíteni, elképzelhető azonban, hogy feljelentést tesz az ügyben.

Farkas és Orbán. Elcsukló hangon a kormányról
Farkas és Orbán. Elcsukló hangon a kormányról
Kurucz Árpád / Népszabadság/archív

Szerettük volna megszólaltatni Farkas Flóriánt. Telefonon kerestük, de nem sikerült elérnünk.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.