galéria megtekintése

Minden megváltozott Marcsika miatt a városban

Az írás a Népszabadság
2015. 10. 05. számában
jelent meg.


Doros Judit
Népszabadság

Eddig nyolcszáz károsultról és több mint 15 milliárdos kárértékről tudnak Kun-Mediátor-ügyben, de ez a szám még mindig nem végleges. Mivel a cég egykori vezetője, Dobrai Sándorné, Marcsika még mindig szökésben van, a károsultak egyelőre hiába futnak a pénzük után. Karcagon minden megváltozott az ügy miatt.

Más lett az egész város. Az emberek nem mernek úgy egymás szemébe nézni, mint régen, akit becsapott Marcsika, az szégyenkezik, hiszen lépten-nyomon azt hallja, mekkora hülye volt, hogy egy utazási irodában akarta fialtatni a pénzét. Aki meg kimaradt, kárörvend. Olyan, mintha mindenki egy kicsit lapítana, s elveszett volna a híres kun büszkeség – egy kerékpárt toló férfival beszélgetek Karcagon a bezárt Kun-Mediátor iroda előtt. Innen indult a botrány, amely százak életét tette tönkre, s megváltoztatta egy összeszokott közösség mindennapjait.

Tavasszal derült ki, hogy az irodát vezető Dobrai Sándorné, mindenki közkedvelt Marcsikája olyan pénzügyi tevékenységet – egyfajta pilótajátékot – űzött, amelyhez sem képesítése, sem engedélye nem volt. Az ügyfeleknek sima papíron, géppel írt szöveggel nyugtázta, mennyi pénzt bíztak rá, s azért cserébe milyen hozamot ígér, mikori teljesítéssel. Tizenkét éve kezdte az üzletet, eleinte jellemzően a város tehetősebb vállalkozói bízták meg a pénzfialtatással. Úgy tudták, Marcsika a valutaárfolyamok ingadozását kihasználva éri el a nyereséget, amelyből kifizeti a hozamot.

Az Interpol is keresi Dobrai Sándornét, nem találják
Az Interpol is keresi Dobrai Sándornét, nem találják
Interpol

 

Valamilyen eredendő tehetsége, pénzügyi szimata lehetett, hisz miközben az átlagos pilótajátékok jellemzően egy-két év alatt összeomlanak, a karcagi asszony több mint egy évtizedig fenn tudta tartani azt a rendszert, amelyben az újonnan belépők pénzéből fizette ki a régiek nyereségét. Bizonyára közrejátszott ebben, hogy egy kisebb városról van szó, ahol nagyjából mindenki ismer mindenkit, Marcsikát is köztisztelet övezte. Az embereket – még ha gyanakodtak volna is – megnyugtatta a tény, hogy akire a pénzüket bízzák, annak van arca. Közöttük él, s feltételezték róla, hogy már csak becsületből sem károsítaná meg a földijeit. Ám a rendszer végül összeomlott, az asszony meg eltűnt.

– Eddig nagyjából nyolcszáz károsultról és több mint 15 milliárdos kárértékről tudunk, de ez a szám még mindig nem végleges – mondja Dobrossy István debreceni ügyvéd, aki a kárvallottak egy csoportját képviseli.

Nevükben nemrégiben a miniszterelnökhöz fordult, azt kérve: mondják ki az állam felelősségét, amiért Dobrainé a hatóságok szeme előtt évekig folytathatta a jogosulatlan pénzügyi tevékenységet, s állapítsanak meg emiatt kártérítést az embereknek. A kormányfő a karcagi születésű Varga Mihály gazdasági miniszternek szignálta ki az ügyet, aki viszont továbbpöckölte azt az Igazságügyi Minisztériumnak. Innen kaptak végül egy az ügyvéd szavai szerint semmitmondó választ, miszerint egyelőre nem állapítható meg, hogy az állam felelőssége alapján milyen mértékben kellene kártalanítani az ügyfeleket.

A cég nemcsak pénzváltót és utazási irodát, hanem Bonanza Bár néven egy éttermet is működtetett, s egy szépségszalon is volt a nevén. Jelenleg minden zárva. Dobrainé itthon maradt lányai ugyan az utóbbiakat megpróbálták működtetni, de végül nem volt maradásuk, elmenekültek a szemrehányó tekintetek elől. – Úgy tudjuk, Tiszafüred mellett élnek valahol.

Nem sajnálom őket, anyuci pénzéből – vagyis a miénkből – fényesen elvannak, köpnek arra, hogy mások élete tönkrement. Volt, aki a lakását adta el, annak az árát adta oda Marcsikának, hogy fialtassa, ő maga meg albérletbe költözött. Sokaknak mindene odaveszett, csak rokonok támogatásából tudnak eltengődni valahogy – mondja az egyik károsult.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztálya sikkasztás gyanúja miatt nyomoz, és a siker érdekében továbbra sem nyilatkozik a részletekről.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.