galéria megtekintése

Orbán valamiről mélyen hallgatott Sorossal kapcsolatban

41 komment


Csuhaj Ildikó

2010-ben még hivatalában fogadta Soros Györgyöt Orbán Viktor miniszterelnök, aki tegnap, tovább rombolva a magyar–amerikai kapcsolatot, a közrádióban már arról beszélt: a milliárdos háttérhatalmat üzemeltet, és ő áll a magyar kormányt érő demokrata párti bírálatok mögött.

A száj Clintoné, de a hang az Soros Györgyé – mondta a miniszterelnök pénteken a közrádióban a volt amerikai elnök által megfogalmazott kritikáról. Szerinte Bill Clinton kijelentése az amerikai választási kampány része, de „ettől még a tiszteletlenség tiszteletlenség, a sértés sértés marad”. Orbán szerint a Magyarországra, Lengyelországra és általában Közép-Európára tett megjegyzések megszaporodtak a migránsválság óta, és nem véletlenül.

Orbán tegnap a Kossuth Rádióban
Orbán tegnap a Kossuth Rádióban
Koszticsák Szilárd / MTI

– A Demokrata Párt vezetői mögött Soros Györgyöt kell látnunk, aki azt hirdette meg, hogy minden évben be kell engedni legalább egymillió muszlimot Európába – fokozta tovább a miniszterelnök a kormányzati összeesküvés-elméletet. Szerinte Magyarország akadályát jelenti ennek a tervnek, „nem is fogják azt itt végrehajtani, amíg Magyarországnak nemzeti kormánya van”.

 

„A magyarországi ellenzék ereje elmarad a Soros György által finanszírozott magyarországi szervezetek politikai befolyásától. Ez háttérhatalom. Nem választotta meg őket senki, mégis folyamatosan politikai befolyásra törekednek. És befolyást is gyakorolnak a politikai döntéshozatalra. (...) A pénz ezekhez a szervezetekhez, ezekhez a nyilvánosságfórumokhoz javarészben Soros György háttérhatalmi rendszerén keresztül érkezik” – állította Orbán minisztereihez hasonlóan. A kormányfő szerint ez máshol is így van, legfeljebb nem beszélünk róla.

De van valami, amiről a kormányfő nem beszélt. Arról, hogy Sorossal való ismeretsége a rendszerváltás időszakára nyúlik vissza, és még

2010. október 19-én is hivatalában fogadta a milliárdost.

Az akkori hírek szerint Soros támogatást ajánlott fel a néhány nappal korábban történt iszapkatasztrófa károsultjainak.

Ma viszont már egész más hangnemben nyilatkoznak róla a kormányoldalon. Egy kormányzati szereplő munkatársunknak azt mondta: „a Soros-networkhöz” tartozik például Ronald S. Lauder, a Gyurcsány-kormány alatt Sukoróra tervezett kaszinóberuházás fő befektetője és „a volt SZDSZ politikusai is”.

A kormánypártok soraiban masszívan tartja magát az a teória, hogy 2010-ben nagy amerikai befektetőbankok esküdtek össze Soros Györggyel egy Magyarország elleni pénzügyi támadásra.

Forrásaink felidézték, hogy volt kabinetfőnökének könyve szerint Matolcsy György akkori gazdasági miniszter, jelenlegi jegybankelnök környezetében alapműnek tekinthették Frei Tamás regényét, amelynek nyomán arra a következtésre jutottak: összehangolt támadás folyt Magyarország és a forint ellen, és a kormány „végső megmentőként” csak Sorostól tudott volna segítséget kérni.

Forrásaink úgy látják, a milliárdos azért lett ellensége a Fidesznek, mert

„csalódás volt a számára, hogy Orbán olyan tékozló fiú lett, aki már nem jön haza”, azaz távol került a liberális világtól.

Egy a magyar–amerikai viszonyt jól ismerő brüsszeli politikus pedig abban jelölte meg a törés okát, hogy „Soros betáplálta az amerikai külügyi vezetés fejébe, hogy a magyar jobboldal fasisztagyanús”, ezért az amerikai külügyminisztérium nem bízik az Orbán-kormányban.

Mindehhez tegyük hozzá: míg Tusnádfürdőn Orbán a Norvég Alap pénzei kapcsán láttatta külföldi ágenseknek egyes civil szervezetek képviselőit Sorosra is utalva, a milliárdos most a bevándorlás elleni kampányban lett célszemély.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.