galéria megtekintése

Orbán Rióban van, nélküle üléseztek a kormánykabinetek

10 komment


Spirk József

A miniszterelnök távollétében indult be a nyári szünet után a kormányzati munka.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter az első augusztusi kormányinfón jelezte, hogy Orbán Viktor az olimpia befejezéséig Brazíliában marad. Lázár szerint ennek az a célja, hogy a miniszterelnök jelezze, hogy támogatja a magyar sport sikerét, valamint hogy jelezze, Magyarország mennyire akarja, hogy nálunk rendezzék a következő olimpiát.

Megtartotta első üléseit az új stratégiai és gazdasági kabinet. A miniszter beszélt a kormány új működési rendjének bevezetéséről és az első tapasztalatokról. Lázár elárulta, hogy Orbán Viktor kötelezővé tette a miniszterek számára a részvételt, helyettesítés nincs ezeken a fórumokon. A kormánytagok ezen túl egész keddjüket együtt tölthetik, reggeltől estig zajlik a Lázár vezette stratégiai, majd a Varga Mihály vezette gazdasági kabinet ülése. A kormányülések szerdán lesznek.

 

Lázár János kijelentette, már látszik, hogy a kabinetrendszer érdemi javulást hozhat a döntéshozatal, és a döntés-előkészítés minőségében. Mint mondta, neki az iránytartás, kormányon belüli horizontális együttműködés biztosítása a feladata. Ebben a keretben jelezte: a miniszterelnök arra készül, hogy megbízzon egy minisztert a 2018-2028 közötti kormányzati irány kidolgozására. 2020-ban vége lesz a jelenlegi uniós fejlesztési ciklusnak, többek között ezért kell, hogy egy közép- és hosszú távú fejlesztési programot tudjanak ajánlani a választóknak.

Lázár arról is beszélt, hogy a kabineten Balog Zoltán Emmi-miniszterrel a szociális ágazat ügyeit beszélték végig. Áttekintették egy mentős életpálya program bevezetésének lehetőségét, az új program a mentés biztonságát és színvonalát emelhetné, méltó anyagi elismerést is biztosítana. Az egészségügyben az orvosok 106 ezer forintos béremelés következik, és egy 6 milliárd forintos kórházprogram.

Pintér Sándor belügyminiszter új egyeztetést kezdeményezett az önkormányzatok új informatikai rendszerével kapcsolatban, az önkormányzati szövetségek tiltakoztak a terv ellen.

Lázár hosszan beszélt a népszavazás kormányzati hátteréről. Leszögezte, meggyőződése, hogy az unió nem megakadályozni, hanem segíteni, sőt megszervezni akarja a bevándrolók betelepítését.

Az ezzel szembenálló magyar álláspont kisebbségben van az EU-ban, a kormány ezért ahhoz kér segítséget a választóktól, hogy képviselhesse ezt az álláspontot Brüsszelben. A kormány egyedül gyenge ebben a kérdésben, ha a választó polgárok nem segítenek, nem állítják meg a brüsszelieket, akkor előbb vagy utóbb, bírósági úton, vagy egyéb trükkökkel be fog telepíteni olyanokat, akik nem közülünk valók, nem ebből a kultúrkörből származnak – mondta a miniszter.

Majd a baloldali ellenzéket célba véve azt mondta, az igazi demokratának el kell mondania a véleményét, nem maradhat távol a népszavazástól. Ritkán adódik lehetőség arra, hogy a választópolgárok egy-egy kérdésben direktben elmondhassák véleményüket. Az nem demokrata, aki sunnyog, és bojkottra szólít fel. Egyértelmű értékvállalásra van szükség – jelentette ki Lázár.

A "kormányzati Kékfény-rovat" keretében beszélt arról is, hogy a főügyész csütörtökön elrendelte Mengyi Roland fideszes országgyűlési képviselő mentelmi jogának kiadását.

Lázár elmondta, hogy Orbán Viktor is vizsgálatot rendelt el az ügyben, és folyik egy miniszterelnökségi vizsgálat is. Jelezte, hogy abban az uniós pályázat, amelyben a gyanú szerint Mengyi felajánlotta, hogy pénzért segítséget nyújt néhány vállalkozónak a támogatás megszerzéséhez, nem történt eredményhirdetés. „Azt kell megvizsgálni, hogy valóban van olyan jelenség, hogy valaki befolyást gyakorol a pályázatkiírásra" - mondta Lázár, aki szerint a pályázatok kiírása transzparens, olyan pályázatok kiírása az érdek, amelyekre vannak jelentkezők.

"Egyáltalán nem örülök az ügynek, hat éve ez az első eset, hogy a legfőbb ügyész közvádas ügyben a mentelmi jog kiadását kéri közülünk." Zéró tolerancia van a Fideszben a korrupcióval kapcsolatban, ezt Orbán deklarálta. Lázár kizártnak tartja, hogy a rendőrségen, vagy a NAV-nál valaki elrendelhette volna, hogy ne tartóztassák le, amikor a hatóságok ezt megtehették volna.

Lázár újságírói kérdésekre válaszolva többször visszatért a volt SZDSZ-es Eörsi Mátyás tervezett kinevezésére. Eörsit a kormány a Demokráciák Közössége nevű szervezet élére javasolta, de mióta kiszivárgott a tervezet, mások mellett Kövér László is tiltakozott ellene. Lázár saját véleményét nem mondta el, de leszögezte, nincs végső döntés Eörsi kinevezésével kapcsolatban.

Farkas Flóriánról elmondta, hogy továbbra is elégettek a romaügyi biztos munkájával, ugyanakkor jelezte, hogy Farkas, aki korábban nem jelent meg az uniós csalásokat vizsgáló hivatal kérésére, augusztus 24 megy az OLAF-hoz, ahol tisztáznia kell magát.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.