galéria megtekintése

Orbán ráütötte a pecsétet Ónodi-Szűcs receptjére

4 komment


Danó Anna

Megkapta a várva várt felhatalmazást az ötpontos intézkedési tervének megvalósítására Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár Orbán Viktor miniszterelnöktől – derült ki a Magyar Kórházszövetség siófoki konferenciájának politikai záró fórumán. A pénzről, a kórházszövetség által két napja kért bizalomerősítő béremelésről a politikus csak annyit mondott, amikor majd hozzányúlnak az idei, illetve a jövő évi költségvetéshez, eldől, hogyan értékelik a döntéshozók az eddigi munkát.

A nyilvános fórum előtt több mint egy órán át Ónodi-Szűcs Zoltán zárt ajtók mögött beszélt a főigazgatókkal. Lapunk kérdésére, hogy sikerült-e őket megnyugtatni az úgynevezett kancellária-rendszer bevezetésével kapcsolatban, a politikus annyit mondott: most nem az a kérdés, kinek milyen pozíciója van, vagy kinek széke változik, sokkal izgalmasabb, hogy sikerül-e megvalósítani azt ellátórendszert, amelyben a beteg biztonságban van, és finanszírozható is.

Ónodi-Szűcs az elvárt béremelésről nem mondott konkrétumokat
Ónodi-Szűcs az elvárt béremelésről nem mondott konkrétumokat
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Az államtitkár megismételte: hat-nyolc szervezetnek lehet egy olyan „kancellárja", aki azért felel, hogy a különböző egészségügyi szolgáltatók működését összehangolja. Hozzátette: ez az újjászervezés nem úszható meg. Húsz éven belül hárommillió – köztük cukorbetegséggel, krónikus tüdőbetegséggel és magas vérnyomással kezelt – olyan beteg lesz Magyarországon, akik gondozása most a szakellátókra hárul, miközben őket az alapellátásban kellene ellátni. Csak e feladat megoldásához is szükség lesz arra, hogy a háziorvosok mellé újabb diplomás egészségügyi szakembereket alkalmazzanak az orvosi praxisokba.

 

Ehhez nemcsak az ellátórendszert, de a szakképzést is át kell alakítani, erről már egyeztetnek Palkovics László oktatásért felelős államtitkárral. Újságírók előtt beszélt arról is, hogy az alapellátásra szánt idei tízmilliárdos többletforrás szétosztásáról hamarosan elkészülhet a jogszabály.

A kórházszövetségi szekciókban felvetődött problémákról, mint például a közbeszerzési törvény előírásainak és az intézményműködtetés ellentmondásainak rendezéséről annyit mondott Ónodi-Szűcs Zoltán, hogy később tárgyalnak a kérdésről. További problémaként merült fel, hogy a kórházaknak a beszerzéseiknél előnybe kell részesíteniük a büntetés-végrehajtási intézet ajánlatát akkor is, ha az húsz százalékkal drágábban végzi el a feladatot, mint a piaci szolgáltatók. Sőt most már olyan területeken figyelembe kell venni az ajánlatukat, mint a steril, egyszer használatos orvostechnikai eszközök forgalmazása. Az intézményvezetők szerint azonban a börtön-vállalkozások nem tudják a megfelelő minőséget garantálni. Ónodi-Szűcs Zoltán erre a nyilvános fórumon annyit mondott: javíthatja a közbeszerzések átláthatóságát, hogy hamarosan létrehoznak egy közös közbeszerzési portált.

A fórum forró pillanata volt, amikor egy fiatal lány, Bobek Fanni – aki magánszemélyként mutatkozott be – nagyon határozottan azt firtatta, az országos tiszti főorvos mikor hozza nyilvánosságra a kórházak ellátási minimumairól készült belső elemzést. Szentes Tamás előbb kitért a válasz elől, ekkor a fiatal nő újra kérdezte, végül a tiszti főorvos annyit mondott, a megindított közérdekű adatigénylés után a hivatal a jogszabályi határidőknek megfelelően ki fogja adni a dokumentumot.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.