galéria megtekintése

Orbán megdöbbentette a liberálisokat

NOL
NOL

– A liberálisoknak igen rossz a véleménye a magyar kormány tevékenységéről, és azt gondolják, hogy Magyarország szembemegy az alapvető szabadságjogokkal és az európai értékekkel: a szabadsággal, a szolidaritással, a piacgazdasággal – mondta a Népszabadságnak Fodor Gábor, a Magyar Liberális Párt (MLP) elnöke pénteken, miután délelőtt megkezdődött az Európai Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) budapesti kongresszusa. A fő témák a migráció kezelése, a terrorizmus elleni fellépés, és Orbán Viktor magyar kormányfő voltak.

– Az Európába érkező menekülteket nyitott szívvel kell üdvözölni, mert ők ugyanazon terrorizmus elől menekülnek, amivel Európának is szembe kell néznie. Ha hatvan éve a Nyugat nem zárta le a határokat 200 ezer magyar menekült elől, akkor ezt ma nekünk sem szabadna megtennünk – idézi az MTI Graham Watsont, az ALDE elnökét.

Guy Verhofstadt, az ALDE EP-képviselőcsoportjának elnöke hangsúlyozta: azért jöttek Budapestre, hogy nemet mondjanak Orbán Viktor illiberális államára.

– Orbán teljesen populista lett, a többség diktatúráját alakította ki Magyarországon, ami minden létező liberális és emberi érték ellen van. Az ő problémája nemcsak Magyarországé, hanem egész Európáé

 

– jelentette ki az egykori belga kormányfő.

Lapunknak nyilatkozva Fodor Gábor megerősítette, „a liberálisok kifejezetten azért jöttek ide, hogy nemet mondjanak az illiberális államkoncepcióra".

Az ALDE-be teljes jogú tagként csütörtökön felvett Magyar Liberális Párt elnöke szerint az elmúlt két napban ennek kapcsán szóba került „a médiatörvény, a sajtószabadság kérdése, a jogállam helyzete és az alkotmány egypártisága is".

„Orbán uralma megdönthető”

Fodor Gábor szerint az Orbán-kormány pozíciói nem megingathatatlanok, de ehhez az ellenzéknek markánsabban kellene politizálnia. A Liberálisok vezetője úgy véli, a menekültválság most elfedi az Orbán–Simicska-háborút, de mivel jól ismeri Orbánt és Simicskát is, szerinte a konfliktusnak még csak a kezdetén vagyunk. A Liberálisok elnökével készült interjúnkat itt olvashatják: >>>

– A [magyar kormány részéről tapasztalt] magatartás, gondolkodásmód, és az Európai Unió közös értékeivel való szembeszegülés az, ami megdöbbenést kelt a liberálisok körében.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.