galéria megtekintése

Orbán ma kiosztja a bizonyítványt

9 komment


Csuhaj Ildikó

Nem a ma rendezett kormánykonferencián hirdet "végítéletet"  Orbán Viktor, viszont az államtitkári kar számos szereplője izgulhat, sok lesz a névtáblacsere szeptemberben. A miniszterelnök viszont értékel ma délután a rendkívüli kormányülésen - zárt ajtók mögött.

Nem ma, a kilenc órakor kezdődött kormánykonferencián hirdet "végítéletet" Orbán Viktor a kormányátalakításról, az államtitkárcserékről ugyanis szeptember 15-én születik döntés. Viszont a kormánykonferenciát a miniszterelnök értékelése zárja a tervezett program szerint délután 5 órakor - zárt ajtók mögött, mivel a kormánykonferencia nem nyilvános esemény (ahogyan a kormányülések sem azok). Orbán Viktor értékelése azonban egyértelműen jelzésértékű lesz a tekintetben, hogy mely tárcáknál, milyen posztokon akar személycseréket.

"Harcban" Varga Mihály és Balog Zoltán

Az eseményen a tervek szerint a minisztereken kívül részt vesz a kormány valamennyi államtitkára, a vendégek között lesz például Cséfalvay Zoltán OECD-nagykövet, Patyi András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora, Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke, Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke, Matolcsy György jegybankelnök, Vukovics Gabriella, a KSH elnöke, Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke és Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

 

Ami a kormánykonferencia programját illeti, a Népszabadságnak azt mondták, hogy a miniszterelnöki köszöntő után Cséfalvay Zoltán a májusi OECD-jelentést elemzi, míg Patyi András a Jó államról tart előadást, majd a részt vevők tehetnek fel kérdéseket húsz percben.

A következő napirendi pont az Államreform lesz, és a Kovács Árpád (Költségvetési Tanács elnöke) - Domokos László (ÁSZ-elnök) páros által elmondottakra reagál Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. Napirenden lesz az innováció a gazdaságban is, az erről szóló előadásokra, melyeket Pálinkás József és Parragh László tart, szintén Varga Mihály reflektál. A társadalmi folyamatok programpont párosa Granasztói György miniszterelnöki megbízott és Vukovics Gabriella KSH-elnök lesz, a helyzetelemzésüket Balog Zoltán humán csúcsminiszternek kell "opponálnia".

Orbán Viktor konferenciát záró értékelése előtt Matolcsy György jegybankelnök tart előadást Célok és víziók címmel.

Lázár a kormánykonferenciáról

"Ez nem rokon- és ellenszenv, esetleg pártpolitikai helyértékek alapján történik majd, kizárólag a szakmai teljesítmény számít" - mondta korábban Lázár János.  A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a kormánykonferencia „lényegében egy kibővített kormányülés lesz", amelyen a miniszterelnök és a meghívott vendégek értékelik a kormány elmúlt egyéves tevékenységét és az elmúlt öt évet.

Lázár János a Magyar Hírlapnak adott interjúban azt mondta, a kormánykonferencia arról szól, milyen kormányzati munka kell ahhoz, hogy 2018-ban újra bizalmat kapjanak, és egyfajta folytatásként megkezdhessék a munka harmadik részét is, ami bizonyos szempontból nehezebb feladat, mint a 2010 utáni kárrendezés volt. Ő azt javasolta a miniszterelnöknek, hogy próbáljanak minél több objektív számot keresni a kormányzati teljesítmény, a demográfiai folyamatok mérésére. A Fidesz szeptember ötödikén Kötcsén egyre inkább az ilyen mutatók alapján értékeli majd a politikai helyzetet, míg a szakpolitikai kérdésekről a kormányzat is mérleget von, elemző módon igyekszik visszatekinteni az elmúlt öt, illetve az elmúlt egy évre. Ezt a "harag és részrehajlás" nélküli szakpolitikai önvizsgálatot most tartják meg először, de hagyományteremtő céllal, mostantól minden évben lesz ilyen eszmecsere - mondta a miniszter.

"Túl vehemens vagyok"

"Én is hibáztam... Talán túl vehemens vagyok." - mondta Lázár János, a kormányülésre érkezve, akit a Hír TV riportere kérdezett a kormányzati teljesítményéről.

Izgulnak az államtitkárok

Orbán Viktor már hónapok óta értékeli a minisztériumok és az államtitkárságok teljesítményét Lázár János miniszterrel, illetve a kormánytagokkal. A kormány minden második héten úgynevezett tematikus ülést tartott; a Népszabadság számolt be róla korábban, hogy ezeken a tematikus üléseken konzultált a miniszterelnök az elmúlt év teljesítményéről egy-egy miniszterrel, de a tárcavezetőknek a ciklus hátra lévő részére stratégiai koncepciót, hároméves akciótervet is ismertetniük kellett.

Az OECD májusi jelentése, a Magyarországról szóló tanulmány nem festett túl kedvező képet. Pozitívan értékelték ugyan a gazdasági növekedés gyorsulását, a csökkenő munkanélküliséget és az alacsony költségvetési hiányt, de a magas államadósságot, a bonyolult adórendszert, a bürokratikus terheket bírálták, és megállapították, hogy az oktatásra, illetve az egészségügyre kevésebb költségvetési forrás jut az elvárhatónál. Ezen megállapításokkal kell harcba szállnia például Varga Mihálynak és Balog Zoltánnak, és bizonyítaniuk kell, miért volt sikeres tárcájuk teljesítménye.

Orbán Viktor már zárt Fidesz-KDNP frakcióülésen is beszélt róla, de információink szerint a minisztereinek is elmondta: az az elvárása, hogy a jó kormányzást és teljesítményt el is tudják adni, azaz "politikus" tárcavezetést és kommunikációt vár mindekitől - hogy az emberek, a választók nap mint nap érzékeljék, hogy az egészségügyben, az oktatásban, a bürokráciacsökkentésben, az adórendszer egyszerűsítésében "értük történik minden".

A már említett Magyar Hírlap-interjúban Lázár János - elképzelhetően Habony Árpádnak is üzenve - megosztotta meglátását: „Nem akarok megbántani senkit, sőt elismerem, hogy a kormányzati munka nem elegendő a választási sikerhez, de tartom, hogy a teljesítménynek nagyobb szerepe van." Államtitkárának, L. Simon Lászlónak viszont ismét direkt üzent, amikor úgy fogalmazott, a kormánytagoknak rendezniük kell soraikat, „a napi, operatív szintű üzletelés nem egyeztethető össze a köztisztviselői feladattal." Az interjúban Lázár azt is mondta még, hogy például a közoktatás átalakításáról 25 év után meg kell kérdezni a szülőket, a konzultációt az emberekkel pedig mindennapossá kell tenni.

Személycserék: amiről suttognak

Még nem lehet biztosan tudni, kik lesznek azok az államtitkárok, akiket a miniszterelnök lecserél. Orbán Gábor, a nemzetgazdasági tárca adó- és pénzügyi államtitkára már távozott az NGM-től, de Tállai András általános államtitkár posztján is lehet változás, ha a kiszivárgott hírek bebizonyosodnak és a NAV-elnöke lesz.

Maruzsa Zoltán felsőoktatási helyettes államtitkárt már a múlt héten kinevezték az Oktatási Hivatal elnökének, de arról is suttognak, hogy Czomba Sándor foglalkoztatási államtitkár széke is mozog - erről a Népszabadság már beszámolt. Munkatársunknak viszont a napokban azt mondták, nem biztos hogy jó üzenet lenne a munkaerőpiacárt felelős kormányzati tisztségben a személyi változás, hiszen ezzel a kormány munkahelyteremtési akciótervének a sikerjelentését is megkérdőjeleznék, visszamenőleges hatállyal. (Czomba Sándor már nem a humán csúcstárca, hanem az NGM államtitkára.)

Balog Zoltán Emmi-miniszter már hetekkel ezelőtt kijelentette, éppen a Népszabadság kérdésére, hogy a humán csúcstárcánál - mely stratégiai fontosságú a kormányzás szempontjából, hiszen e tárcához tartozik az egészség és az oktatás nagy területe is - nem lesz államtitkárcsere.

Az államtitkári karban vannak akik úgy tudják, a helyettes-államtitkári poszton lesznek jelentős változások. "De meglepetések lehetnek fontos tárcák ismert államtitkárai esetében is" - tették hozzá. Lázár János a Magyar Hírlap interjújában is utalt a meglepetés lehetőségére, amikor úgy fogalmazott, hogy a miniszter tervez, a miniszterelnök pedig végez. Az interjúban a miniszter nem beszél a Figyelő múlt heti cikkéről, melyben a lap azt írta: Lázár János mérlegeli, hogy kiszáll a politikából, és az üzleti szférába vonul vissza, ha Rogán Antal valóban miniszterelnöki kabinetfőnök lesz a Miniszterelnökség keretei között.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.