galéria megtekintése

Orbán keresi, hogy hol a határ

Az írás a Népszabadság
2015. 09. 26. számában
jelent meg.

Munkatársainktól
Népszabadság

Az elmúlt hetekben egymást folyamatosan sértegető két politikus találkozója tegnap nélkülözte a békülés gesztusait, de Werner Faymann osztrák kancellár és Orbán Viktor magyar miniszterelnök legalább nem rontotta tovább a két ország megromlott viszonyát. Az igazi tét nem is ez volt, hanem az, hogy hol és milyen kerítéseket húznak a menekültek elé. Ha az osztrákokon múlna, sehol semmilyet. Nem így lesz.

Együtt nem álltak az újságírók elé, s a közös sajtókonferencia hiánya jól jelezte, hogy súlyos válságban vannak a magyar–osztrák kapcsolatok. Werner Faymann osztrák kancellár és Orbán Viktor miniszterelnök több mint egyórás bécsi tárgyalása nem simította el a két szomszéd ország között a menekültválság kezelése miatt kirobbant ellentéteket.

Werner Faymann és Orbán Viktor kezet fogott
Werner Faymann és Orbán Viktor kezet fogott
Botár Gergely / Miniszterelnöki Sajtóiroda

Az egyedüli eredmény, hogy a legutóbb a szerda esti brüsszeli informális csúcson heves szópárbajt vívó két politikus most egy kétoldalú találkozón próbált közös alapot találni. De ilyen egyelőre nincs. Orbán a bécsi magyar nagykövetség márványtermében az ott összegyűlt újságírók előtt azt mondta: veszélyzónában látja a magyar–osztrák viszonyt. Faymannt jóakaratú embernek nevezte, de osztrák részről szerinte tisztességtelenül viselkednek Magyarországgal szemben.

 

Azt állította, hogy Bécsből hazugságokat terjesztenek. A magyar diplomácia szótárában az utóbbi időben előkelő helyen szereplő hazug jelző bevetése mellett Orbán az Európai Uniót is keményen bírálta. Szerinte Brüsszelből „baráti tűzzel hátba támadták” azt a Magyarországot, amely minden erejével védi az Európai Unió külső határait – írta a Die Presse.

Faymann a feszültségek ellenére korrektnek nevezte a kétoldalú viszonyt, ami azonban fényévekre van az elmúlt évtizedekben megszokott olyan jelzőktől, hogy „baráti” vagy „szívélyes”. A szociáldemokrata politikus többször visszatért arra, hogy szeretné az együttműködés alapjait megteremteni. Orbán jelezte, hogy ő is kész elfelejteni a történteket, majd felhozta Faymann sokat idézett nyilatkozatát, amelyben Európa legsötétebb korszakához, értelemszerűen a náci időszakhoz hasonlította azt, ahogy a magyar hatóságok elbántak a menekültekkel. A magyar kormányfő ezt a hasonlatot is színtiszta hazugságnak minősítette.

A magyar nagykövetségen Orbán – akit Bécsbe elkísért a Miniszterelnökséget irányító Lázár János, valamint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter –

úgy vélte, a legnagyobb probléma az, hogy az osztrákok semmit sem akarnak.

Azért jött Bécsbe, hogy a kancellárral tisztázza, mik a választási lehetőségek. Hiszen asztalon van a horvát miniszterelnök javaslata, hogy bontsák le a kerítést a horvát határról, s magyar–horvát összefogással tereljék a menekülőket egyenesen Ausztriába.

Vagy éppen ellenkezőleg, Magyarország zárja le a horvátokkal közös zöldhatárt, s kiépített átjárókon keresztül engedje át a menekülteket szintén Ausztria irányába? Orbán szerint a kancellár az első megoldásra nemet mondott, de a kerítéssel számoló verzió sem volt ínyére – írta bécsi tudósítónk.

Orbán Viktor cáfolta viszont azt, hogy Magyarország a szlovén határszakaszra is kerítést építene. Mobil, azaz gyorsan telepíthető és eltávolítható határvédelmi eszközök számára azonban előkészítik a terepet. A horvát határon pedig hamarosan elkészül a kerítés első sora.

– Nem jó érzés kerítést építeni – mondta a kormányfő, aki a horvát kerítésről még egyeztetni akar a visegrádi négyek körében, valamint New Yorkban, ahol találkozik a magyar menekültpolitikát élesen bíráló Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárral.

Magyar politikusok a jövő héten körbejárják Európa fővárosait, hogy meggyőzzék partnereiket, meg kell állítani a népvándorlást, hiszen naponta 8-10 ezer ember özönlik a kontinensre.

Valamelyest együttérzésre lelt a magyar miniszterelnök a néppárti alkancellárnál. Reinhold Mitterlehner igazat adott neki abban, hogy az uniónak meg kellene mondania, elvárja-e külső határainak védelmét a magyaroktól. A Fidesszel egy pártcsaládba tartozó Osztrák Néppárt (ÖVP) az utóbbi napokban keményített megengedő véleményén, és szigorú határellenőrzést sürget. Azonban Mitterlehner is kitartott a hivatalos osztrák álláspont mellett, s a menekültek jogainak tiszteletben tartását sürgette.

Mindkét osztrák politikus kifogásolta a magyar kormány kommunikációját. Orbán megígérte, ezen változtatni fognak, de a felelősséget a horvátokra hárította, amiért nem avatják be a magyar hatóságokat a menekültek mozgatásába. Tény, hogy az információátadás, pontosabban annak hiánya már jó ideje probléma. Faymann már szeptember elején úgy nyilatkozott: aki azt állítja, hogy szögesdróttal megoldja a menekültproblémát, s utána ekkora káoszt teremt, az diszkreditálja magát. Szavai szerint Orbán az előző este folytatott telefonbeszélgetésben azt jelezte: Budapestről négyezer menekült érkezik az osztrák határra, de ő nem hitt neki, és igaza lett. Vagyis a magyar kormányfő hazudott.

Orbán tegnap eredetileg tárgyalni akart a Szabadságpárt, az FPÖ vezetőjével vezetőjével is. A populista-jobboldali pártot irányító Heinz-Christian Strache hangos híve a magyar kormány menekültpolitikájának. Vendéglátói kérésére azonban Orbán elállt a tervétől, bár megjegyezte: beszélni kellene azzal a párttal, amellyel a szociáldemokraták a Magyarországgal határos Burgenlandban a májusi tartományi választások nyomán közösen kormányoznak. Most vasárnap Felső-Ausztriában rendeznek voksolást. Az előrejelzések a Szabadságpárt előretörését vetítik előre

A csúcstalálkozó előzményei

Június vége, Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter: ha Magyarország tényleg felfüggeszti a dublini egyezmény alkalmazását, Ausztria kötelességszegési eljárást kezdeményez a magyarok ellen.

Szeptember 5., Werner Faymann osztrák kancellár: Orbán Viktor nem mondott igazat, amikor előző esti telefonbeszélgetésük során négyezer menekült érkezését jelentette be az osztrák határra. Faymann azt mondta, tudta, hogy Orbán hazudik neki.

Pár nappal később: Faymann egy interjúban Európa legsötétebb korszakához, a náci időhöz hasonlította a magyar kormány menekültpolitikáját. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter válasza minderre: az osztrák kancellár viselkedése méltatlan egy XXI. századi politikushoz, kivált hogy Faymann hetek óta hazugságkampányt folytat Magyarország ellen, ámokfutása minden tűréshatáron túlment.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.