galéria megtekintése

Orbán is megszólalt, még nincs lefutva a kopaszok botránya

20 komment


Lencsés Károly

A hatályos jogszabályok alapján nem tehetett sok mindent a kedden kialakult botrányos helyzet megakadályozása érdekében – állítja a Nemzeti Választási Iroda elnöke. Pálffy Ilona a miniszterelnök szerdai felszólítása után közölte, hivatala azonnal törvénymódosítást nyújt be a népszavazásokról. Emlékeztetett: már tavaly augusztusban törvénymódosítást javasoltak, hogy tiszta viszonyokat teremtsenek, ha egymással konkuráló népszavazási kezdeményezéseket nyújtanak be.

Azonnal javaslatot tesz a népszavazásról szóló törvény módosítására a Nemzeti Választási Iroda (NVI) – közölte kérdésünkre Pálffy Ilona elnök. Orbán Viktor miniszterelnök szerdai sajtótájékoztatóján egy kérdésre reagálva ugyanis kijelentette, az iroda portáján kedd délelőtt kialakult méltatlan helyzet – amikor Nyakó István szocialista politikust kigyúrt fiatalemberek akadályozták a vasárnapi boltbezárással kapcsolatos népszavazási kezdeményezése benyújtásában – döntéseket igényel, mert a kormány a tisztelet kultúrájának megteremtését tekinti céljának.

Nyakó kedden a kopaszokkal zsúfolt bejárat előtt. Méltánytalan helyzetben
Nyakó kedden a kopaszokkal zsúfolt bejárat előtt. Méltánytalan helyzetben
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Pálffy Ilona elmondta: már tavaly augusztusban javaslatokkal álltak elő, hogy a párhuzamossági moratóriummal kapcsolatban valamilyen megoldást találjanak. A hatályos szabályozás szerint hasonló tárgyban csak egyetlen referendumot lehet kezdeményezni, ám bizonyos helyzetekben igen nehéz eldönteni, kié az elsőbbség. Ráadásul bárki alibikérdésekkel blokkolhat egy jó szándékú próbálkozást is.

 

Ezért azt vetették fel, hogy egymással versengő kérdések esetén mindenki gyűjthessen aláírásokat, és nyerjen az, aki előbb szerez kétszázezer támogatót. Most ezt újabb javaslattal egészítik ki. Pálffy Ilona szerint elejét vehetnék a tumultuózus jeleneteknek, amennyiben a népszavazási kezdeményezést nemcsak az irodán, hanem az ügyfélkapun keresztül is benyújthatnák. Ez a jelenleginél tisztább viszonyokat teremtene – véli –, hiszen nem az erőfölényen múlna, kié az elsőbbség. Mindazonáltal úgy véli, korrektebb megoldás, ha mindenki gyűjthetné az aláírásokat, mert az objektív mércéje lehetne annak, kinek a kérdése élvez nagyobb társadalmi támogatottságot.

A keddi események kapcsán az elnök sajnálkozását fejezte ki, de határozott álláspontja: a hatályos jogszabályok alapján nem tehetett túl sok mindent. Amikor észlelték, hogy az iroda portáján emberek gyülekeznek, megkérdezték őket, mit keresnek itt. Miután azt válaszolták, hogy népszavazási kérdést akarnak benyújtani, Pálffy Ilona szerint nem lehetett mit kezdeni velük. Mindannyiuknál volt egy dosszié, de arra az iroda munkatársainak nincs felhatalmazása – hangsúlyozta –, hogy azok tartalmát előzetesen ellenőrizzék.

Megtehették volna, hogy senkit nem engednek be az épületbe – tette hozzá –, de abból is botrány lett volna, hiszen senkit nem korlátozhatnak alapvető állampolgári jogai gyakorlásában. Viszont érződött, hogy itt mindenképpen balhé lesz – vetettük fel –, mégsem kértek rendőri segítséget. Pálffy Ilona kijelentette: valóban nem hívtak rendőrt, mert folyamatosan figyelemmel kísérték az eseményeket – a szokásos három helyett hat biztonsági őr is a helyszínen volt –, és az előtérben tartózkodók senkivel szemben nem léptek fel erőszakosan.

Az elnök szerint tehát hatósági beavatkozást egyetlen pillanatig sem láttak indokoltnak. A járőrök egyébként két alkalommal is megjelentek a helyszínen, ám elküldték őket, mert semmilyen jel sem mutatott arra, hogy bárki randalírozni akarna. Az embereket egyébként többször felszólították arra, ne akadályozzanak senkit abban, hogy az időbélyegzőhöz menjen, és ezt mindenki tudomásul vette. Ha mégsem így lett volna – hangsúlyozta Pálffy Ilona –, a biztonsági emberek közbelépnek.

Nem látott viszont biztonsági őrt Nyakó István. Ugyanakkor változatlanul állítja: azok a kigyúrt fiatalemberek sorfalat vontak előtte, és kifejezetten akadályozták abban, hogy az eljusson időbélyegzőhöz. Hangosan fel is szólította őket, hogy engedjék át, de hiába. Így szerinte nyilvánvaló, hogy miért jöttek össze azok a kopasz férfiak a választási iroda portájánál.

Pálffy emlékeztetett, hogy az NVI már tavaly előállt egy törvénymódosítással
Pálffy emlékeztetett, hogy az NVI már tavaly előállt egy törvénymódosítással
Kurucz Árpád / Népszabadság/archív

Pálffy Ilona álláspontja: az adott körülmények és jogszabályi feltételek mellett egyszerűen nem volt jó megoldás. Úgy véli, inkább az efféle helyzetek kialakulásának kellene elejét venni. Szerinte a választási irodának nem feladata, hogy tömegjeleneteket kezeljen, s a hasonló atrocitásoknak csak törvénymódosítással lehet elejét venni. Ők ezt most megtették.

Egyébként a dolog még nincs lefutva. A Nemzeti Választási Bizottság korábban már döntött úgy, hogy az azonos tárgyban benyújtott kezdeményezések körül a második az első. Az MSZP boltzáras népszavazási kezdeményezését tavaly nyáron elsőként Litresits András, a szocialisták választási bizottsági delegáltja adta le, de már előtte a portára érkezett Wodicska Zoltán magánszemély. Litresist viszont rendelkezik belépővel, így előzött. A bizottság szerint ezzel visszaélt a helyzetével, és a magánszemély kérdését regisztrálták elsőként. Most hasonló lehet a helyzet, hiszen dönthet úgy a testület, hogy a kigyúrt fiatalemberek tisztességtelen eszközökkel akadályozták Nyakót, és akkor az övé lehet az elsőbbség.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.