galéria megtekintése

Orbán is benne van Bayer lovagkeresztjében, de ki a legnagyobb rajongó?

48 komment


Spirk József

Semjén, Rogán, Lázár, Balog vagy Orbán? Valamennyire mindenki benne volt az egyre kínosabbá váló Magyar Érdemrend Lovagkereszt ügyben. Megpróbáltuk kibogozni, ki tekinthető a kitüntetés legfőbb adományozójának, de a kérdésre nincs  egyszerű válasz.

Az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából Bayer Zsoltnak adományozott lovagkeresztet az Emberi Erőforrások Minisztériumát vezető Balog Zoltánnak kellett volna átadnia. A Pesti Vigadó épületében tartott ünnepségen csütörtökön kulturális miniszteri elismeréseket osztottak ki, és ezzel egy időben itt adták át az állami kitüntetéseket is.

Balog Zoltán, Orbán Viktor, Bayer Zsolt és Kövér László a Fidesz 25. születésnapján 2013 márciusában
Balog Zoltán, Orbán Viktor, Bayer Zsolt és Kövér László a Fidesz 25. születésnapján 2013 márciusában
Orbán Viktor Facebook-oldala

A fontos protokollesemény ellenére Balog Zoltán nem tartózkodott Magyarországon, mert „sportminiszterként" Rióban az olimpián kellett helyt állania. Így került Lázár János a képbe, ő ugrott be minisztertársa helyett levezényelni az ünnepséget.

 

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma az elmúlt napokban még csak arra sem volt hajlandó, hogy megindokolja, miért kapta meg Bayer Zsolt a lovagrend-visszaadási cunamit kiváltó kitüntetést. A hétvégén a Miniszterelnökség tette közzé, hogy Bayer „különösen a GULAG rabtelepein fogvatartottak sorsának és az erdélyi magyarság életének hiteles és méltó bemutatása tekintetében végzett újságírói tevékenysége elismeréseként" kapta az állami kitüntetést.

A felterjesztést állítólag „a Gulágokban elpusztultak emlékét őrző közösség" indítványozta.

A Bayerért rajongó közösségnek azonban nem a Miniszterelnökségnél kellett kérni, hogy nevét felvegyék a jelöltek listájára. Erre a feladatra létezik egy külön szervezet, az állami kitüntetések odaítélésre létrehozott bizottság.

A legfontosabb állami kitüntetések adományozási rendjét 2014-ben szabályozta a kormány. A Bayer által is kapott Magyar Érdemrend mellett további három kitüntetés, a Magyar Szent István Rend, a Magyar Becsület Rend, a és a Magyar Érdemkereszt odaítélésének előkészítését egy olyan bizottságra bízták, amelynek elnöke a miniszterelnök helyettesítésére első helyen jogosult miniszterelnök-helyettes. Azaz Semjén Zsolt.

A bizottságban azonban nem csak Semjén fogadja a javaslatokat, helyet kaptak benne a miniszterek is, valamint a Köztársasági Elnöki Hivatal delegáltja, titkára a kormányzati tevékenység összehangolásáért felelős miniszter. Így válik elvileg Áder János köztársasági elnök is előterjesztővé. De a bizottság működését szabályozó kormányrendelet azt is kimondja, hogy a kitüntetés adományozására vonatkozó indítványt „a kitüntetés alapjául szolgáló tevékenység szerinti feladatkörrel érintett miniszternél" lehet tenni.

Az emlékőrző, kulturális tevékenység így vélhetően mégiscsak Balog Zoltán feladata lehetett.

A bizottság működésének leírása alapján annyi tudható, hogy első körben a Semjén vezette plénum értékeli javaslatokat, és az adományozás szempontjainak mérlegelésével összehangolt ajánlást készít, amelyet elküld Orbán Viktor miniszterelnöknek, aki hivatalosan is továbbítja Áder János köztársasági elnökhöz kitüntetési előterjesztésre.

És még egy fontos mondat a bizottság szabályozásából:

a kitüntetésre ajánlott személyek előterjesztéséről a miniszterelnök a bizottság ajánlásának ismeretében dönt.

További csavar az adományozásban, hogy a kormányátalakítás óta szervezetileg a Rogán Antal propagandaminiszter vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda alá tartozik a kitüntetési osztály, és mint ilyen nem csupán az átadási ünnepségek szervezési feladatai, hanem az előkészítő, koordinációs feladatok is odatartoznak. Így nem kétséges, hogy Rogán is előre tudott a Bayer-életmű díjazásáról, amelynek gyöngyszemeiből ebben a cikkünkben gyűjtöttünk össze néhányat.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.