galéria megtekintése

Orbán hónapok óta hezitál, nem tudnak üzletet kötni

15 komment


Marnitz István

Az állami rezsicég, az ENKSZ 121 milliárdot fizetne az EDF Démászért. A kormányfő ingadozik.

A gázpiac után ismét közel került a magyar állam ahhoz, hogy az áramszolgáltatók területén is elkezdje magáncégek bekebelezését. Vételre kész ugyanis az EDF Démász: a Népszabadság értesülései szerint az állami rezsicég, az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató 121 milliárd forintot fizetne a 740 ezer ügyfelet kiszolgáló vállalatért a dél-magyarországi áramszolgáltatót irányító francia tulajdonosnak. A vételár kisebb a 140 milliárd forintra rúgó eszközértéknél.

Az EDF párizsi központja állítólag az ügylet lezárását ez év második negyedévére ígérte. Ennek betartásához már csak három hét áll rendelkezésükre. Ám a vételi előterjesztés többedszerre se jut be a kormányhoz: a kész anyag beadását a Miniszterelnökségen rendre az utolsó pillanatokban lefújják.

Az ok: Orbán Viktor miniszterelnök hónapok óta nem dönti el, hogy a nemzeti közművet a Lázár János vezette Miniszterelnökség bázisán építsék tovább, vagy teret enged a nemzeti fejlesztési tárcához tartozó MVM Magyar Villamos Műveknek – esetleg a teljes nemzeti közműterjeszkedést átveszi az MVM. Lapunk értesülései szerint az MVM nem folytatott hivatalos tárgyalásokat az EDF-fel az áramszolgáltatóról, ugyanakkor lát a cégben – főként annak hálózatában – fantáziát, szívesen megvenné és üzemeltetné azt.

 

Csiba Péter, az állami energiaholding elnök-vezérigazgatója nemrég jelezte is: megfelelő tulajdonosi döntés esetén két éven belül készek és képesek felvásárolni a hazai áramhálózatokat. Ebből az következik, hogy a kereskedelemről, azon belül is a lakosság veszteséges ellátásáról valószínűleg továbbra is szívesen lemondanának: az maradna az ENKSZ-re.

Az EDF tavaly a Budapesti Erőművet adta el. Következik a Démász?
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Kormányközeli forrásaink hozzávetőleges választ adtak arra a kérdésre, miből állnák a cechet. Az ENKSZ alapvetően a hozzá hasonlóan a Miniszterelnökség alá tartozó Magyar Fejlesztési Banktól (MFB) kapna kölcsönt a vásárlásra. Ám mivel ez az „önfinanszírozás” erősen zavarja Brüsszelt, nagy valószínűséggel már a vételkor más megoldásokat keresnek. Így értesülésünk szerint a hitel biztosításában szerepet kaphat a szintén állami Budapest Bank is.

A vétel kapcsán ismét felmerül a vezetéküzemeltetés és az áramkereskedelem – így a lakossági kiszolgálás – különválasztása. Ennek megfelelően a jóval nagyobb értékű hálózatot egy infrastruktúra-alapba szerveznék, amelynek értékpapírjait befektetők jegyezhetnék le. Első körben itt is az MFB lehet a fő vevő, de várnák külsősök – akár a lakosság – megjelenését is.

Vizsgálják az Európai Bizottság vezetőjéről elnevezett Juncker-terv lehetőségeit is, amely energiaipari fejlesztéseket támogat. Mindez az EDF Démász egyfajta újbóli, ám szórt privatizációját eredményezné. Így az állam mentesülne a vásárlással járó anyagi terhektől, egyszersmind viszont a Fidesz választási programjának megfelelően megszabadulna egy nagy lobbierejű energetikai befektetőtől.

Megkeresésünkre a Miniszterelnökségnél leszögezték: az EDF Démász esetleges megvásárlását kormánydöntés esetén fenntartható és körültekintő pénzügyi feltételek mellett készek megvalósítani.

Kérdés, hogy a várakozással, az előkészített ügyletek parkoltatásával, az ugrásra kész állami menedzserek csitítgatásával Orbánnak milyen „mesterterve” érvényesül. Noha egyelőre még az EDF is türelmesen vár, mégsem biztos, hogy az ügylet létrejön.

Megeshet, hogy az ügylet az Elmű–ÉMÁSZ lakossági üzletága sorsára jut: a jelek szerint az se lesz állami, hiába írtak alá erről még szándéknyilatkozatot is. Orbán ugyanis leállította a vételi folyamatot, amíg „dönt”. Ma viszont már a kulisszák mögött valamennyi fél sejteti, hogy ez az ügylet az eredetileg meghirdetett formában végleg lekerült a napirendről.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.