galéria megtekintése

„Orbán nem tudja kormányozni az országot”

66 komment

B. A. – K. K.

Vasárnap délután fél öt előtt 1200-1500 ember kezdett el vonulni az Erzsébet híd pesti hídfőjétől a Kossuth térig, hogy tiltakozzon Orbán Viktor és kormánya menekültügyi politikája ellen.

Fotó: Kovács Klára / Népszabadság

Az Erzsébet híd pesti hídfőjétől a Kossuth térre vonulnak azok a tüntetők, akik vasárnap délután kezdtek el gyülekezni Budapest belvárosában. A Szégyelld magad, Orbán néven meghirdetett tüntetés – amelyre Juhász Péter, az Együtt alelnöke tett közzé felhívást – kezdetén sokkal kevesebben jelentek meg, mint ahányan – nyolcezren – a részvételüket a Facebookon előre jelezték, de fél öt előtt pár perccel így is 1200-1500 ember indult neki az útnak, öt előtt néhány perccel pedig már 3500-4000 fősre duzzadt a tömeg.

Fotó: Kovács Klára / Népszabadság

Van, aki a Felcsút átírt nevével, „Fel is út” feliratú transzparenssel érkezett, de látni „Elég a gyűlöletpolitikából” feliratot is, és bár a demonstrációt főleg a kormány menekültügyi intézkedései ellen hirdették meg, akad, aki a Quaestor-botrányban viselt felelősségére emlékezteti a kormányt. Egy tüntető a Röszkén világhírűvé lett, menekülteket rugdaló operatőr, László Petra fényképét helyezte el a transzparensen, mellette a „Most mi a gond? Én csak átültettem a gyakorlatba a miniszterelnök úr gondolatait” felirattal, egy másik résztvevő pedig sajátos installációval érkezett. Egy rúdra feltekert polifoam matracokat erősített, amelyekre aztán egy EU-zászlót tűzött rá.

 

Úton a Kossuth tér felé Juhásznak beszólt egy idős úr, aki a tüntetés szlogenjét átköltve a „Nem szégyelled magad, kábítós?!” felkiáltással támadt az Együtt alelnökére. Juhász erre a „Szégyelld magad, Orbán!” jelszót harsogta a megafonjába, az idős úr pedig csak legyintett egyet. „Náci” – sóhajtotta lemondóan.

Fotó: Kovács Klára / Népszabadság

Nem sokkal ezután a tömeg a „Viktátor! Viktátor” és „Orbán, takarodj!” felkiáltások közepette megérkezett a Kossuth térre. A szervezők azt mondják, négyezer tüntető van a téren. Az biztos, hogy útközben rengetegen csatlakoztak a tömeghez.

Fotó: Reviczky Zsolt / Népszabadság

A téren hosszan zenélt a Kistehén zenekar, utána Máté András egyetemi docens a kormányzat elhibázott oktatáspolitikájától beszélt, Setét Jenő roma polgárjogi aktivista pedig a kormányt bírálta a cigányság helyzete miatt.

Juhász indulatos beszédében hamar feltüzelte a tömeget. Mindenekelőtt arról beszélt, hogy az elmúlt hetekben családi és baráti körben is látott olyan nőket-férfiakat, akik megkönnyeztek egy-egy, a Magyarországon lévő menekültek hányattatásait bemutató képsort. Szerinte azonban „nem nekünk kell szégyenkönnyeket ejtenünk”, hanem Orbán Viktor miniszterelnöknek kell szégyellnie magát. A menekülttáborok embertelensége miatt Orbán megbukott, nem tudja kormányozni az országot, de az is lehet – tette hozzá a politikus –, hogy nem is akar kormányozni, egyszerűen csak hatalmat akar, hogy csak lophasson ő, Lázár, Rogán és Deutsch is. „Fidesz-maffia!”, „Fidesz-maffia!” – zúgta erre a tömeg. Juhász beszélt a felesleges stadionépítésekről, gyermekéhezésről, a romba döntött egészségügyről, majd a kisebbik kormánypártra, a KDNP-re is szánt két mondatot. Baszódjál meg, KDNP és külön Semjén Zolt – idézte a YouTube-on a vasárnapi boltbezárás nyomán hangzatos karriert befutó kormányellenes sláger refrénjét.

Fotó: Reviczky Zsolt / Népszabadság

A menekültügyre visszatérve Juhász arról beszélt, szerinte Orbán nem megoldani, hanem felhasználni akarja a menekültügyet. Ami a megoldást illeti, szerinte új menekült- és bevándorláspolitikára van szükség. A politikus beszédével a tüntetés véget ért, az emberek elénekelték a Himnuszt, és elindultak hazafelé.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.