galéria megtekintése

„Akit lerohannak, az nem tud befogadni”

23 komment


Csuhaj Ildikó

Orbán Viktor szerint veszélyben van Magyarország és Európa is a menekültáradat, „a tömeges népvándorlás” miatt. A miniszterelnök európai cselekvési tervet sürgetett a parlamentben, mert "akit lerohannak, az nem tud befogadni". Összefoglalónk a hétfői plenáris ülés politikai vitáiról.

A nagy kérdés: Miért támogatja a magyar kormány a kerítést? A nagy válasz: Mert működik!

Orbán bevonulása
Orbán bevonulása
Veres Viktor / Népszabadság

- Kell a fizikai határzár. Lehetne helyette más is, de a fantáziánkat most tartsuk kordában. Többen azt mondják, hogy azért nem jó megoldás a kerítés, mert akkor mindenkinek kerítést kellene építeni. Hát persze, ez a megoldás - mondta a parlamentben napirend előtt Orbán Viktor a menkültválságról, részben az ellenzék által megfogalmazott bírálatokra válaszolva. Előtte a miniszterelnök arról beszélt, hogy nem jókedvünkből építünk kerítést, a probléma nemzeti hatáskörben kezelhető, de mi egyedül képtelenek vagyunk a megoldásra.

 

Fotó: Veres Viktor / Népszabadság

Nem lesz téli szünet

Orbán Viktor azt prognosztizálta, hogy nem lesz téli szünet a menekülthullám nem szünetel. Az általa "tömeges népvándorlásnak" aposztrofált krízis kapcsán azt mondta, lerohannak bennünket, már "ránk rúgták az ajtót". A miniszterelnök megismételte: az ENSZ-hot spotokat az EU-határokon kívül kell létrehozni, az Európai Uniónak pedig fegyvereseket kell küldeni az EU határaihoz, Görögországhoz, hiszen a problémát a gócponthoz minél közelebb kell megoldani - javasolta megint. Szerinte Brüsszel fordítva ül a lovon, ami a kvótarendszert illeti. Szerinte Európa gazdag és gyenge - és ez a legrosszabb kombináció

Szóvá tette, hogy az ellenzék nem adta meg a felhatalmazást a katonák határra vezényléséhez. Végül a képviselők támogatását kérte, mert "hazánk csak egy van, s azt mindannyiunknak kötelessége megvédeni" - hangoztatta.

Sok pénzt kaptak a civilek

A bevándorlók ellátásáról szólva Orbán Viktor azt mondta: aki hajlandó az együttműködésre, bemegy a befogadó állomásra és regisztrál, az megkapja az orvosi ellátást, fedelet a feje fölé, ételt és italt. Hozzátette: a civilek - akik jelentős pénzügyi támogatást kaptak - még ennek is "fölé mentek", és messze az előírt kötelezettség felett teljesítettek.

Megszavazták az újabb csomagot

Az Országgyűlés hétfő délutáni döntésével n a rendőrségnek és a honvédségnek is új jogosítványokat, valamint feladatokat adott a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet idejére. Részleteket itt olvashatnak.

Szívatják a menekülteket

Schiffer András (LMP) súlyos felelőtlenségnek nevezte a menekültek, a súlyosan traumatizált emberek "szívatását" a kerítéssel. Szerinte nemzeti hatáskörben lehetetlen megoldani a menekültkrízist. Arra célozva, hogy Szijjártó Péter külügyminszter sorra rendeli be a Magyarországot bíráló nagyköveteket, azt mondta, "a Bem téren lassan sorszámot osztogatnak".

Fotó: Veres Viktor / Népszabadság

Kell az állomány

Vona Gánor (Jobbik) azt mondta, kell a kerítés a déli határon, de az "emberállomány is", azaz állítsák vissza a határőrséget (küldföldről hozzák vissza a magyar katonákat - javasolta). Gyurcsány Ferencet pedig hazaárulással vádolta a DK-elnök röszkei szereplése miatt. A kvóta-rendszer bevezéséről pedig a Jobbik akár a népszavazást is megkockáztatja adott esetben.

Diplomáciai mélypont

Tóbiás József (MSZP) diplomáciai mélypontról beszélt, és olyan egységes, az Országgyűlés többsége által elfogadott cselekvési tervet sürgetett, amit Orbán Viktornak Brüsszelben kellene képviselnie.

Öngyilkossági kísérlet

Soltész MIklós (KDNP) szóvá tette, hogy bezárták az OPNI-t az előző szocialista kormány alatt, de a DK azon állítása miatt, hogy a röszkei menekültzavargást a kormány részéről gerjesztették,Gyurcsány Ferencnek az OPNI-ban lenne a helye.  (Harrach Péter később a menekültek befogadása kapcsán arról beszélt, hogy "az öngyilkossági kísérlet Nyugat Európában sikerrel járt, az iszlamizálódás folyamata elkerülhetetlen".

Milliók jöhetnek

Rogán Antal (Fidesz) Orbán Viktorhoz hasonlóan arról beszélt a parlamentben, hogy milliók beáramlására kell számítani. Szerinte az EU-válasz nem lehet a korlátlan befogadás. Szóvá tette, hogy a balliberális ellenzék nem adta meg a felhatalmazást a hadsereg határokhoz vezényléséhez.

Plusz 1%


Van olyan magyar javaslat, hogy minden EU-tagország plusz 1 százalékot fizessen be az uniós büdzsébe, ezzel kellene segíteni a Szíriával szomszédos országokat, hogy a menekült-kérdést ott helyben oldják meg, és a bevándorlók ne árasszák el Európát - erősítették meg lapunknak kormánytagok. A menekültáradat lecsökkentése érdekében körülbelül 3 milliárd eurót kellene a Közel-Keleten a Szíriával szomszédos országokba küldeni. (Cs. I.)

PM: Alkotmánysértő a hadsereg bevetése

Szabó Tímea, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke az ombudsmanhoz fordul, mert alkotmánysértőnek tartja azt a javaslatot, amely engedélyezné, hogy a menekültek ellen, az ország területén belül is bevethessék a hadsereget. Szerinte Orbán nem Magyarország miniszterelnökeként, hanem a Fidesz pártelnökeként beszélt az Országgyűlésben, nem az ország érdekeit képviseli, hanem a Fidesznek próbál pluszszavazatokat szerezni.

Együtt: Krízishelyzet van, háborús helyzet nincs

Az Együtt szerint menekültkrízis valóban van, de háborús helyzet nincs, ezért félrevezető és téves olyan képet felvázolni, mintha Magyarország és Európa támadás alatt állna.  Szelényi Zsuzsa újságíróknak úgy nyilatkozott: az Európai Unió határait az "eddigiektől eltérő módon" kell védeni. A már ide érkezett menekülteket emberséges módon kell ellátni, és közös európai megoldást kell keresni a problémára.

MSZP: Dublinnak befellegzett

Az MSZP szerint konfrontatív és feszültséget keltő politikával nem lehet hosszú távon a menekültügy kihívásaival megbirkózni. Tóbiás József, frakcióvezető hétfőn a kormányfő napirend előtt felszólalására reagálva az Országgyűlésben azt kérte, vegyék le a napirendről az Európai Unió vezetőinek megfogalmazott javaslatukat, mert az szerinte ellentmond a kormányfő által elmondottaknak és a külügyminiszter múlt heti nyilatkozatának is. Kitért arra, hogy a Dublin III-nak befellegzett és nem tartható fenn, hogy jogi szabályozással Európa külső határainak terhelése fennmaradjon. Az uniónak emellett közös menekültügyi szabályozásra is szüksége van - hangoztatta a szocialista politikus, aki szerint a forrásokat nemcsak a krízis kezelésére kell fordítani, hanem a közös európai uniós határok védelmére is.

Orbán: Kell a honvédség is

Fotó: Veres Viktor / Népszabadság

A szerb határt a rendőrség meg tudja védeni, a horvát és a szlovén határszakasz együttes védelméhez azonban fel kell használni a honvédséget is - reagált az ellenzéki kritikákra Orbán Viktor, parlamenti felhatalmazást kérve a katonák bevonásához. A kormányfő szerint a határzár működik a szerb zöldhatáron; míg korábban azzal számoltak, hogy hatodára, hetedére esik vissza az illegális belépők száma, annál sokkal nagyobb mértékű csökkenést mutatnak a számok. A szerb és a horvát határt együtt a katonaság nélkül nem tudjuk megvédeni - hangoztatta Orbán Viktor, szükségesnek nevezve a közös járőrözést. Azon ellenzéki képviselőknek, akik a parlament rendkívüli ülésén elutasították a honvédség bevonásának tárgyalását, azt üzente: azok, akik megtagadták a felhatalmazást, most pedig a hatékonyságot kérik számon, "képmutatóak és farizeusok".

Katonák is igazoltathatnak, motozhatnak

Az Országgyűlés hétfő délután a rendőrségnek és a honvédségnek is új jogosítványokat, valamint feladatokat adott a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet idejére. Részleteket itt olvashatnak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.