galéria megtekintése

Ön volt már szavazni?

Az írás a Népszabadság
2014. 04. 06. számában
jelent meg.

Munkatársunktól
Népszabadság

Minél többen voksolnak, annál inkább érvényesül a választók akarata.

199 képviselői hely sorsa dől el a mai napon. Ma reggel hat órától este hétig ugyanis körülbelül nyolcmillió szavazót várnak az urnák elé, hogy eldöntsék, kik képviseljék érdekeiket az elkövetkezendő négy évben a magyar Országgyűlésben. A választók a pártok országos listáira közvetlenül szavazhatnak, a mandátumok 53 százalékát azonban az egyéni választókerületekben lehet elnyerni. Az a párt, amely a körzetek nagyobb részében elviszi a képviselői helyet, a győztes jelöltet is támogató kompenzáló mechanizmus miatt valójában mindent visz.

CIVERTAN.HU

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy akár már 35-40 százalékos támogatottsággal is kétharmados többség érhető el. A politika alaposan megdolgoztatja a választót: az új szabályok miatt ugyanis 18 olyan párt van, amely képes volt országos listát állítani. Hiába bizonyosodott be azóta többükről is, hogy a kellő számú aláírást minden valószínűség szerint szabálytalanul szerezték be, ettől még részt vehetnek a mai szavazáson. Ennek lehet jelentősége: a Medián közvélemény-kutató intézet választások előtti utolsó felmérése szerint ezek az úgynevezett „kamupártok” a szavazók öt százalékát viszik el a Kormányváltók szövetségétől, további egyet pedig a Lehet Más a Politikától.

 

Ezek a százalékok sorsdöntőek lehetnek a végelszámolásnál. Reális esélye arra, hogy a parlamentbe jusson, minden közvélemény-kutató szerint kizárólag a Fidesznek, a Kormányváltók ötpárti szövetségének (MSZP–Együtt–PM–DK–Liberálisok), a Jobbiknak és az LMP-nek van, igaz, ez utóbbinak a valódi kihívást a parlamenti küszöb megugrása jelentheti. Más a helyzet a Jobbikkal, amely az utóbbi négy hónapban szédületes hajrát indított, s a népszerűsége a már idézett Medián szerint 14 százalékról 18-ra növekedett, a cég elemzése szerint jobbára a Fidesz kárára.

Ennek ellenére sokan úgy gondolják, borítékolható a Fidesz újabb, fölényes győzelme. Az MSZP-s Mesterházy Attila vezette ötpárti szövetség viszont az elmúlt másfél hónap országjárásának tapasztalatait figyelembe véve egyértelmű kormányváltó hangulatot érzékel – szerintük komoly meglepetés születhet. Utalnak arra is, hogy a Medián szerint a megkérdezettek 40 százaléka nem, vagy pedig „nem őszintén” válaszol a kérdezőbiztosoknak. Tény, hogy minél többen mennek el voksolni, annál inkább érvényesül a választók akarata. Most a részvételi aránynak politikai jelentősége is lehet.

Abban szinte minden elemző egyetért ugyanis, hogy a magas arány az ellenzék számára sokkal kedvezőbb, valószínűleg a Fidesz ezért is „fojtotta” el a kampányt akként, hogy a kereskedelmi televíziókba hirdetésekkel lehetetlenné vált bekerülni. Az elemzők egybehangzó véleménye szerint 60 százalékos vagy az alatti részvétel esetén a Fidesz nagy győzelmet arathat, a 60-70 százalék közötti sáv viszont már csak mérsékelt sikert hozhat számára. A kormányváltás ugyanakkor csak 68 százalékos részvétel fölött válik reálissá. Ennyire magas választási részvételre Magyarországon egyébként 12 éve nem volt példa. Akkor a Fideszt leváltotta az ellenzék.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.