galéria megtekintése

Attak: Mesterházy kormányzásra készül

23 komment

NOL

A Kormányváltók és az LMP listavezetője válaszolt az ATV és a Népszabadság fórumán.

A külpolitika, az oktatás- és szociálpolitika, az egészségügy, illetve a gazdaság kérdései és lehetséges megoldásai után a listavezetők fórumával zárult szombat este az ATV és a Népszabadság által közösen szervezett választási műsorsorozat. A voksolás napja előtti utolsó adásban ezúttal is csak a Kormányváltók és az LMP politikusa vállalta, hogy válaszol a szakértő újságírók kérdéseire, a Fidesz-KDNP most sem élt a felkínált lehetőséggel. (Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz listavezetője korábban többszöri felkérésre sem vállalt egyetlen vitahelyzetet sem, interjút is csak a konzervatív oldallal feltétlen közösséget vállaló lapoknak, illetve tévéműsoroknak adott.) Az ATV munkatársa, Kálmán Olga mellett lapunk vezető politikai újságírója, Csuhaj Ildikó tett fel kérdéseket a programvitát vállaló listavezetőknek.

Kurucz Árpád / Népszabadság

Elsőként Mesterházy Attila miniszterelnök-jelölt, az MSZP elnöke és egyben a Kormányváltók pártszövetségének listavezetője válaszolt a kérdésekre. A szocialista politikus a „programok csatájában" többek között arról beszélt, hogy ilyen ellenszélben nem kellett még kormányt leváltani az elmúlt húsz évben, a Fidesz szerinte mindent megtett, hogy a pálya elsősorban nekik lejtsen. Mesterházy szerint ezért is volt szükség arra, hogy a kormányváltók sajátos technikákat, az emberek minél közvetlenebb megszólítását használják fel a meggyőzéshez. Mesterházy arról is beszélt, hogy a választók elsősorban az elszegényedést, a kivándorlást és a félelmet említették neki az országjárás során.

 

A szocialista politikus szerint az ellenzéki szövetség kampánya egyáltalán nem volt „csendes", a médiatér beszűkülése miatt viszont ez kevésbé látszott. A kormányváltók miniszterelnök-jelöltje kérdésre válaszolva megismételte: érezhető a félelem az országban; számos olyan találkozáson van túl, amelyen sokan nem mertek nyilvánosan kiállni a kormányváltás mellett. A közvélemény-kutatások adataival kapcsolatban ismét csak arról beszélt, hogy a vidéki fórumokon, a választókkal való találkozókon szerzett tapasztalatok alapján az országban igenis kormányváltó hangulat van. Mesterházy szerint ezek „valós tapasztalások", a kutatócégeknek pedig ötezer embert kell felhívniuk, hogy ezer egyáltalán válaszoljon.

Az MSZP elnöke emlékeztetett arra, hogy 2002-ben is „felülmérték" a Fideszt, ehhez képest a valóság letaszította őket a kormányról. A baloldali kormányfőjelölt szerint minél nagyobb lesz a részvétel, annál biztosabb a kormányváltás. Mesterházy Attila szerint a legfontosabb tennivalók között Magyarországon a valós munkahelyteremtés, a mielőbbi béremelés, a nyugdíjasok megsegítése, illetve a rokkantnyugdíjasok kedvezményeinek visszaadása szerepel. Az ellenzéki szövetség vezetője a műsorban hozzátette: a kormányváltók programja egy összehangolt, koherens, szociáldemokrata kötődésű program, amely mögött mindegyik szövetséges párt felsorakozott. „Ez egy történelmi választás lesz" – fogalmazott Mesterházy Attila, hozzátéve: az Orbán-rendszer lényege ideológiailag horthysta, társadalompolitikailag feudális, hatalomtechnikailag pedig bolsevik. Az MSZP elnöke kiemelte, hogy aki ezen változtatni akar, annak a kormányváltókra kell adnia a szavazatát, mert minden más pártra leadott voks el fog veszni a rendszerben.

Mesterházy Attila megerősítette: a korábbi fals hírekkel ellentétben nem fogják megszüntetni sem a gyed-extrát, sem pedig a rezsicsökkentést; utóbbit ráadásul igazságossá és fenntarthatóvá teszik. A politikus ez utóbbival kapcsolatban elmondta: egy bizonyos jövedelem- és volumenkorlát esetén a támogatás megszűnne, a nehezebben élők viszont jóval több kompenzációt kaphatnak majd. Mesterházy leszögezte, hogy a rezsiárakkal kapcsolatban a rászorultsági elvnek meghatározónak kell lennie. „Nemcsak hogy azt mondjuk, hogy nem lesz gázáremelés, azt mondjuk: hosszú távon nem lesz gázáremelés, sőt azoknak is csökkenni fog a rezsije, akik szénnel vagy fával fűtenek!" – fogalmazott a műsorban Mesterházy, kiemelve azt is, hogy csökkenteni fogják az alapvető élelmiszerek árát, és mielőbb megszüntetik a gyermekéhezést kormányra kerülésük esetén.

A választási rendszerrel kapcsolatban az MSZP elnöke az EBESZ választási megfigyelőinek részjelentését idézte, amely máris felvetette, hogy nem fair a választás lebonyolítása, miután a médiatér egyértelműen a kormánypártoknak kedvez. Mesterházy rámutatott arra is, hogy konkrét választási bűncselekmények történtek már: egy internetes beszámoló szerint Erdélyben például egy nyitott sátorban „segítettek" kitölteni a szavazólapokat az érintett határon túliaknak, több magyarországi körzetben pedig száznál is többen jelentkeztek át, helyenként ráadásul nem lakóépületekbe. Ezek Mesterházy szerint egyértelmű választási csalások.

A kormányváltók miniszterelnök-jelöltje kérdésre válaszolva megerősítette: tudatosan nem hirdetett eddig árnyékkormányt, mert bár megvan már a fejében a kormányzati struktúra és néhány név, előbb a munkára, a győzelemre és csak utána koncentrál a pozíciók leosztására. Mesterházy hangsúlyozta, hogy nem politikai, hanem szakmai kormányzásra készül, amely során visszaadják a szakmai felkészültség hitelét. A konkrét kormányzati struktúra és miniszteri névsor csak a koalíciós tárgyalások után véglegesedhet – tette hozzá a politikus. „Olyan miniszterelnöke akarok lenni Magyarországnak, aki minden magyar miniszterelnöke (...) Senkit nem akarunk kirekeszteni a nemzet fogalmából (...) Nemcsak a megosztottságot, a félelmet is csökkenteni akarom az országban" – fogalmazott a műsorban Mesterházy Attila, arra kérve mindenkit, hogy vasárnap a kormányváltók listájára, a 17-es számú névsorra adják voksaikat.

Másodikként Schiffer András, az LMP társelnöke és egyben országgyűlési listavezetője válaszolt az újságírói kérdésekre. A zöldpárt politikusa arról beszélt, hogy bár minden párt győzelmi szándékkal fut ki a pályára, a realitást figyelembe véve tudják, hogy szinte bizonyosan nem kerülnek kormányzati pozícióba. Schiffer ezzel együtt hangsúlyozta, hogy le akarják váltani az Orbán-kormányt, de az elmúlt évtizedek zsákutca-politikájához képest teljes irányváltást is akarnak.

Schiffer biztos abban, hogy a zöldek bejutnak a következő Országgyűlésbe is, csak az a kérdés, hogy milyen erővel. Úgy vélte, hogy az LMP lesz az egyetlen tisztességes és hiteles ellenzéke a következő kormánynak. Schiffer András arról beszélt, hogy a Lehet Más a Politika négy évvel ezelőtt még a jelenleginél is rosszabb kutatási számokat kapott, ehhez képest sikerrel megugrották a parlamenti küszöböt. Most, tette hozzá, az LMP egyértelműen erősebb; emiatt pedig bizonyos az országgyűlési bejutásban. Schiffer András szerint négy évvel korábban sokan olyat is „belevetítettek" az LMP-be (mint egykoron Barack Obamába az amerikai szavazók), amelyre a párt később nem volt képes, most viszont mindenki, aki a zöldpártra adja majd a voksát, pontosan tudja, hogy mit választ és mit fog kapni.

Az LMP társelnöke kérdésre válaszolva arról is beszélt, hogy összehasonlíthatatlan a korábbi szocialista-liberális kormányzat teljesítménye és a mostani fideszes kormány négy éve; hozzátéve, hogy a demokratikus intézményrendszer lerombolásában egyértelmű a „nemzeti cinizmus rendszerének" felelőssége. Schiffer András kiemelte, hogy az LMP folyamatosan az Orbán-kormány ellenzékeként kampányol, de azt is világossá akarják tenni: mindaz, amit Orbán Viktor tesz, részben annak folytatása, amelyet a korábbi kormányok elkövettek. Schiffer szerint azok nem mutathatják magukat hitelesen „ma született báránynak" és korszakváltóknak, akik korábban már sikertelenül kormányozták az országot. A zöldpolitikus szerint a választási igaz tétje az, hogy lesz-e a Fidesznek kétharmados felhatalmazása. Szerinte ezt csak egy erős LMP tudja majd megakadályozni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.