galéria megtekintése

Semmibe vette a választók döntését a Fidesz

Az írás a Népszabadság
2014. 12. 29. számában
jelent meg.


Tanács István, Tótkomlós
Népszabadság

A népakarat megcsúfolásának tartják Tótkomlóson, hogy a Fidesz-többség társadalmi alpolgármesterré választotta Varga Andrást, aki nem jutott be a képviselő-testületbe. A pénzt és a kádereket nem hagyják az út szélén.

Tótkomlós hatezer lakosú kisváros Békés megyében, „az embereknek” elég nehéz ott az élet. Ismét a Fidesz–KDNP győzött a helyhatósági választáson: ő adja a polgármestert és a nyolc képviselő közül ötöt.Varga András zöldségkereskedő a városfejlesztési bizottság elnöke volt az előző testületben. Sok helybeli szerint nem a fiatal polgármester, hanem Varga – aki jó kapcsolatokat ápol Simonka György országgyűlési képviselővel – határozta meg, mi történjen.

Vigyázó tekintetek. Simonka György (jobbra) Tótkomlósra is figyel
Vigyázó tekintetek. Simonka György (jobbra) Tótkomlósra is figyel
Rosta Tibor / MTI

Varga nem népszerű, csupán 887 szavazatot kapott a választáson, holott ezer alatt nem lehetett bekerülni a testületbe. Az alakuló ülésen Garay Rita polgármester mégis azt javasolta, hogy módosítsák a szervezeti és működési szabályzatot: legyen egy tanácsnok, továbbá egy főállású meg egy társadalmi megbízatású alpolgármester. Utóbbinak Vargát jelölte, akiről később a közmeghallgatáson azt mondták, annyira lenézi az embereket, hogy nem is köszön nekik.

 

A nem fideszesek azt kérdezik: minek ilyen szegény kisvárosba a polgármester mellé két alpolgármester meg egy tanácsnok? Hiszen havonta kétmilliót költenek a bérükre és tiszteletdíjukra, azaz öt év alatt 120 millió forintot. A polgármester asszony és Takács Ferenc volt alpolgármester, az új testületben tanácsnok, négy évre visszamenőleg pénzben váltotta meg a szabadságát – fejenként ez is csaknem kétmillió forint. Noha ezt nem tiltja a törvény, miért nem tűnt föl az előző testületnek, hogy a város vezetői éveken át nem mennek szabadságra? – kérdik a helybeliek.

Aláírásokat is gyűjtenek Tótkomlóson. Libor Zsuzsanna független képviselő szerint nem Varga személye ellen van kifogásuk, hanem hogy a Fidesz fölülírja a választópolgárok akaratát, gazdaságilag pedig megterheli a város költségvetését. A 2014-ben megépült új bölcsőde például mintegy 150 millióba került volna, de aztán 247 milliónál állt meg az összeg. Már az is kérdés, mi kerül egy bölcsődén 150 millióba, hát még az, miért kerül 247 millióba.

Matajsz András a közmeghallgatáson egy fehér furgonról beszélt, amely rendszeresen ott állt az építkezésnél, meg az éjjeliőrről, akinek időnként azt mondták, hogy hétvégenként hazamehet, nem szükséges őrködnie. Matajsznak az volt az érzése, mintha valami mást is építenének a vásárolt anyagból, ám ezt a közmeghallgatáson alaptalan gyanúsítgatásnak, sőt rágalomnak minősítették.

Népszerű követelés, hogy Varga, aki a népakaratot megcsúfolva lett alpolgármester, mondjon le a tiszteletdíjáról. Társadalmi megbízatású alpolgármesterként havi bruttó 157 ezer forint tiszteletdíjat és 23 ezer forint költségtérítést kap. Ő arra hivatkozott: felajánlott 50 ezer forintot a helyi úszóegyesületnek, másik 50 ezret a Mindenki karácsonya jótékonysági rendezvényre. Libor Zsuzsanna szerint ez csak egyszeri alkalom, ha Varga meg akarta volna hallani a nép hangját, az összesről lemondott volna valamilyen közösségi cél érdekében.

Matajsz András fölvetette, hogy a helyi közétkeztetésbe – hiába állítják elő olcsón az élelmiszer egy részét a Start munkaprogramban a helyi közmunkások – drágán kerül be az élelmiszer zöldségkereskedők, például Varga András közvetítésével. A polgármester szerint a közétkeztetést egy kft. működteti, mert az önkormányzat nem avatkozhat be a piaci viszonyokba. Varga András „lefordította”, hogy szerinte mit gondol Matajsz András: azt, hogy ő olcsón megveszi a termékeket a Start munkaprogramtól, és drágán eladja a közkonyhának, majd azonnal cáfolta is ezt.

Nem mindenki hitt azonban neki. Tótkomlóson is úgy mennek a dolgok, mint országosan: néhányan valamit eldöntenek, a részletek nem átláthatók, sokan gyanakszanak, az eszközeitől nagyrészt megfosztott ellenzék pedig verejtékes munkával igyekszik kideríteni, hogy voltaképpen mi is történik: hová megy a közpénz? Erre alkalmat adhatnának az önkormányzati bizottságok, ám azokba az ellenzékiek közül csak a három képviselőt választották be, a javasolt külső tagokat nem. Akármit mondanak, a bizottságokban és a testületben is leszavazzák őket.

Varga András nem nyilatkozott lapunknak. Garay Rita polgármester kérdésünkre azt mondta: azért hozták vissza Vargát a vezetésbe, mert a város érdekeit szolgálja. Arra, hogy ők jobban tudják-e, mi szolgálja a város érdekeit, mint a választók, a polgármester asszony azt felelte: negatív döntéseket is kell hozni, azok pedig nem népszerűek. Arra a kérdésre, igaz-e, hogy Varga András Simonka György országgyűlési képviselő meghosszabbított karja, Garay Rita azt válaszolta: mi mindannyian fideszesek vagyunk, Simonka képviselő úrral jó kapcsolatokat ápolunk, de az nem igaz, hogy a meghosszabbított karjai lennénk.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.