galéria megtekintése

Nyomoznak az újságíróverés miatt, pedig Pintér szerint meg sem történt

Hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás gyanújával nyomoz az ügyészség a röszkei határátkelőnél tavaly ősszel megvert újságírók ügyében – tudta meg a Népszabadság.

Még nincs gyanúsítottja annak a nyomozásnak, amelyet tavaly rendelt el a Központi Nyomozó Főügyészség a Röszke II. határátkelőn magyar rendőrök és terrorelhárítók által megvert újságírók ügyében – közölte lapunkkal Nagy Andrea szóvivő.

A határátkelőnél 2015. szeptember 16-án a Terrorelhárítási Központ és a rendőrség tagjai közül többen újságírókat is bántalmaztak, amikor feloszlattak a lezárt átkelőnél Magyarországra benyomulni igyekvő migránsokat. Hat külföldi újságírót, illetve televízióst vertek meg, közülük hármat tiltott határátlépés gyanújával előállítottak, hiába mondták, hogy csak a munkájukat végezték. Később a Belügyminisztérium és a rendőrség is jog- és szakszerűnek minősítette a hatósági fellépést.

Nem azonosították magukat az újságírók – ezt állapította meg az akkori parancsnoki vizsgálat, hangsúlyozva: miután elhangzott a felszólítás, hogy mindenkit távozzon a területről, utána mindenki törvénytelenül tartózkodott ott. Másképp ítélte meg az ügyet az ügyészség, s mielőtt a rendőrség kezdeményezhette volna a tudósítók előzetes letartóztatását, szabadlábra helyezte őket, s az eljárást is megszüntette velük szemben.

 

Ezzel nem ért véget a történet. Az Európai Központ a Sajtó- és Médiaszabadságért (ECPMF) ellenőrző bizottságának elnöke, Nagy Navarro Balázs áprilisban levelet írt Orbán Viktornak, aggasztónak nevezve, hogy a kormány nem indított vizsgálatot a súlyos incidens feltárására.

A szintén bántalmazott Warren Richardson felvételén Jacek Tacik lengyel újságíró látható TEK-esek gyűrűjében
A szintén bántalmazott Warren Richardson felvételén Jacek Tacik lengyel újságíró látható TEK-esek gyűrűjében

A miniszterelnök helyett Pintér Sándor válaszolt. A belügyminiszter visszautasította, hogy a rendőrök külföldi újságírókat bántalmaztak volna. Ezt válaszolta Szabó Tímea és Vadai Ágnes országgyűlési képviselők megkeresésére is, akik hiába szorgalmaztak parlamenti vizsgálatot.

Közben mások mellett a Helsinki Bizottság is vizsgálatot követelt az újságírók bántalmazása miatt. A szervezet az ombudsmanhoz fordult, s bár neki nem állt módjában bármit is tenni, a jogvédők levele eljutott a Szegedi Járási Ügyészségre, ahol azt feljelentésként értékelték, és továbbították a nyomozó főügyészségre.

Nagy Andrea elmondta: hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás gyanújával, ismeretlen tettesek ellen rendeltek el nyomozást, amelynek határideje szeptember 22., de a határidő meghosszabbítható.

Nagy Navarro Balázs felajánlotta: megosztják tényfeltárásuk eredményét az ügyészekkel
Nagy Navarro Balázs felajánlotta: megosztják tényfeltárásuk eredményét az ügyészekkel
Teknős Miklós / Népszabadság

Nagy Navarro Balázst is kihallgatta már tanúként a főügyészség szegedi regionális osztálya. Így szerzett tudomást arról, hogy nemcsak a Röszkénél csoportosan és részben felfegyverkezve betörni próbáló, és magyar területen elfogott migránsok ellen folyik eljárás, hanem az újságíróverő ismeretlen rendőrök és TEK-esek ellen is. Ő tájékoztatta lapunkat a tavalyi ügy fejleményeiről.

Úgy tudjuk, az ügyészség a nyomozás során több újságírót és rendőrt, valamint terrorelhárítót is kihallgatott, egyelőre mindenkit tanúként. Vizsgálják, hogy valóban megtörténtek-e azok a bántalmazások, amelyekről az újságírók beszámoltak, s amelyeket fényképekkel is dokumentáltak, illetve, hogy ha igen, akkor kik voltak az elkövetők.

Nem reménytelen az ügyészség helyzete, még akkor sem, ha mint megírtuk, a rendőrség kevéssel a történtek után megsemmisítette a röszkei összecsapásról készült felvételeit. Maradt bőven fotó- és videofelvétel az újságírók birtokában. Nagy Navarro lapunknak elmondta, miután kihallgatták, felajánlotta az ECPMF segítségét az ügyészség munkájához. Két héten belül átadják az ügyészségnek az ügyben már elvégzett tényfeltárásuk magyar nyelvű dokumentumait.

A Denník N szlovák napilap munkatársát, Beck Tímeát nem kereste meg az ügyészség a Röszke II. határátkelőn magyar rendőrök és terrorelhárítók által megvert újságírók ügyében – mondta lapunknak telefonon, amikor cikkünk megjelenését követően sikerült utolérnünk. Beck legutóbb május végén - június elején járt Szegeden, s akkor ugyan feltettek arra vonatkozó kérdést, felismerné-e a támadóit, azonban azonosításra nem került sor, az elmúlt három hónapban semmilyen értesítést nem kapott, senki sem kereste az üggyel kapcsolatban.

A bántalmazott újságírók

- Beck Tímea szlovákiai újságíró, a pozsonyi Denník N napilap tudósítója.

- Jacek Tacik, a varsói TVP Info televízió tudósítója.

- Warren Richardson Budapesten dolgozó ausztrál szabadúszó fotóriporter.

- Jovana Djurović, a belgrádi RTS televízió riportere.

- Vladan Hadži Mijailović, a belgrádi RTS televízió operatőre.

- Miroslav Djurašinović, a belgrádi RTS televízió technikusa.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.