galéria megtekintése

A főügyészségnek is bűzlik a belvárosi ingatlanügy

5 komment


Bita Dániel

Nyomozást rendelt el a Fővárosi Főügyészség a belvárosi ingatlanügyben. A rendőrség ezt megtagadta, de kiderült: nem kért be minden iratot, nem vizsgált fontos szempontokat. Az ügyészség szerint aggályos lehet az üzlethelyiségek árának csökkentése, a rövid bérleti idő után járó kedvezmény.

Ízekre szedte a rendőrség elutasító határozatát, és – különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt – nyomozást rendelt el a Fővárosi Főügyészség a belvárosi ingatlanügyben.

A főügyészség felügyeleti és vád-előkészítési osztályának határozata súlyos bírálat a Juhász Péter (Együtt) önkormányzati képviselő feljelentését elutasító Nemzeti Nyomozó Irodának. Kiderül belőle, hogy a rendőrség nem szerezte be az üzlethelyiséget vásárló bérlők vételi kérelmét, a földhivatali iratokat, nem vizsgálta az ingatlanok továbbértékesítését, a vételár beérkezését, az áfafizetés megtörténtét. Juhász meghallgatásáról nem készült jegyzőkönyv, öt, a feljelentésben megjelölt ingatlan eladásának körülményeit pedig egyáltalán nem tárta föl a nyomozó iroda. A rendőrség nem vizsgálta, hogy az értékbecslések megfeleltek-e a jogszabályoknak, ráadásul az ügyészség megállapította: a szakértői jelentéseket készítő CCA Zrt.-nek nincs ingatlanbecslési tevékenységi köre. „A zrt. „szakértője" által elvégzett egyszerű szorzási művelet kivitelezése különleges szakértelmet nem igényelt" – olvasható az ügyészségi határozatban, amely szerint a nyomozók az önkormányzat és a cég közötti szerződést sem tanulmányozták.

Rendőrségi helikopter a belváros felett - madárnak nézték?
Rendőrségi helikopter a belváros felett - madárnak nézték?
H. Szabó Sándor / ORFK

 

Juhász decemberben tett feljelentést, egyebek mellett kifogásolva, hogy a bérlők rövid időn belül 30 százalék engedménnyel vehettek ingatlant a Belvárosban. Hivatkozott lapunk állítására, miszerint 2008 és 2013 között 155 helyiség megvásárlásához csaknem négymilliárd forint kedvezményt adott az önkormányzat. Feljelentését elutasították, ami ellen panasszal élt, de mivel nem sértett, erre nem volt jogalapja. Ám az ügyészség hivatalból felülvizsgálta és hatályon kívül helyezte a rendőrség döntését.

A főügyészség megállapította: bár a szerződések határozatlan idejűek voltak, a bérlők rövid időn belül vételi nyilatkozattal éltek, így „a bérlet valóban formálisnak tűnik, amelynek egyetlen célja – jelenleg nem kizárhatóan – a vételárkedvezmény megszerzése lehet". Ráadásul a vételár csak úgy volt csökkenthető, ha a vételi kérelmeket a vonatkozó rendelet hatályba lépése – 2009. január 26. – előtt nyújtották be. A határozatban megjelölt adásvételeknél ez a feltétel nem teljesült, ezért „a vételárcsökkentés jogalapja eleve aggályos, annak további vizsgálata indokolt, hiszen ha a vételárat nem az irányadó jogszabályoknak megfelelően csökkentették, az nyilvánvalóan vagyoni hátrányt eredményezhetett". Az ügyészség szerint miután a tényállás teljes körűen nem lett felderítve, a bűncselekmény gyanúját egyértelműen kizárni nem lehet.

Két üzlethelyiségből lett egy, az akciót az önkormányzat nyújtotta hozzá
Két üzlethelyiségből lett egy, az akciót az önkormányzat nyújtotta hozzá
Mirkó István / Népszabadság

Az V. kerületi önkormányzat közleménye szerint minden hivatalos szerv jogszerűnek találta a Belváros gazdálkodását, az ingatlanok eladása megfelelt a szabályoknak, ezért készséggel állnak a hatóságok rendelkezésére. Juhász tegnap azt követelte, az említett időszakban a kerületet vezető Rogán Antal mondjon le mentelmi jogáról és a Fidesz-frakció vezetéséről. A fideszes politikus azt mondta: természetes, hogy ha az ügyészség ki akarja vizsgálni egy ellenzéki politikus állításait, akkor azt megteszi. De ha azok nem felelnek meg a valóságnak, „a rágalmazási eljárásokat is végig kell vinni".

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.