galéria megtekintése

Rogán szerint kétmilliárdból még nincs palota

Az írás a Népszabadság
2015. 01. 22. számában
jelent meg.


Bita Dániel
Népszabadság

Miért a válság ideje alatt volt a legbőkezűbb az V. kerületi önkormányzat az üzlethelyiségek bérlőivel? Miért járt nekik kedvezmény, ha az ingatlanra évekkel korábban valaki más tett vételi ajánlatot? Kérdések, amelyekre Rogán Antal nem adott választ a belvárosi ingatlanüggyel kapcsolatban.

„Nem palotákat adtunk el, hanem mélységesen leromlott állapotú ingatlanokat” – védte a belvárosi üzletértékesítéseket Rogán Antal hétfői sajtótájékoztatóján, amelyet a Szent István tér 15. alatt tartott, hogy bemutassa, milyen lepusztult épületek találhatók a városrészben.

„Honnan tudtuk volna, hogy a bérlőnek jelentkező később vevő akar lenni?”
„Honnan tudtuk volna, hogy a bérlőnek jelentkező később vevő akar lenni?”
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Talán elkerülte Rogán figyelmét, hogy utódja, Szentgyörgyvölgyi Péter polgármester egy héttel korábban épp arról tájékoztatta a képviselőket, megkötötte a szerződést a déli Klotild-palota értékesítéséről a török befektetővel. Az Erzsébet híd lábánál fekvő, valóban felújításra szoruló, több mint 10 ezer négyzetméteres neobarokk palota 2 milliárd 150 millió forintért, azaz nagyjából 200 ezer forintos négyzetméteráron kelt el, körülbelül annyiért, amennyiért az ikerpalota másik, ma luxusszállodaként szolgáló darabját a Magyar Posta tizenhárom éve értékesítette. A Szent István téri épületben egyébként korábban a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum működött, mígnem egy érdeklődő befektető kedvéért kiürítették. Az üzlet utóbb kútba esett.

 

Rogánnak az az állítása, hogy a kerület kizárólag leromlott állagú ingatlanokat adott volna el olcsón, erős túlzásnak tűnik. Elég a legutóbbi példát hozni: decemberben a város egyik legforgalmasabb éjjel-nappali üzletét értékesítették 154 ezer forintos négyzetméteráron az Október 6. utcában, anélkül hogy közegészségügyi válsághelyzet fenyegetett volna az ingatlan állapota miatt. Ráadásul a kerület korábbi ingatlanfejlesztési stratégiája rögzítette: a bérbeadás tartós jövedelmet termel, ezért a megújult területeken az ingatlanértékesítés nem, vagy csak a lehető legkisebb mértékben kívánatos.

A korábbi polgármester sem a témában tartott háttérbeszélgetésen, sem az Indexnek nem beszélt arról, mi indokolta az ingatlaneladások legfurcsább mozzanatát, azt, hogy a 30 százalékos vételárkedvezmény azonnal megilleti az új bérlőket, ha az ingatlanra valaki más a vonatkozó önkormányzati rendelet 2007-es hatályba lépése előtt vételi ajánlatot tett. Így adták el a Károly körút 26. alatti üzletet is, amelynek értékesítésekor Rogán szerint hibát követtek el.

Igaz, a volt polgármester csak azt tartja mulasztásnak, hogy miután a vevő (a Habony Árpád unokatestvéreihez köthető vállalkozás) kevesebb mint egy év elteltével az általa fizetett összeg duplájáért árulta az ingatlant, az önkormányzat nem élt elővásárlási jogával. Ezért az utóbb közös megegyezéssel távozó – egy másik ügyben hivatali visszaéléssel meggyanúsított – Rónaszéki László jegyzőt okolja, nem a szabályozást, amely azóta sem változott. Sőt, Rogán a háttérbeszélgetésen azt kérdezte: „Honnan tudtuk volna, hogy a bérlőnek jelentkező később vevő akar lenni?” Miközben egy sor esetben látszik, hogy vállalkozások a 30 százalékos kedvezmény megszerzése érdekében bérelték ki pár hónapra az ingatlant, mielőtt jelezték vételi szándékukat.

Rogán Antal a Szent István tér 15. szám alatti épületben
Rogán a Szent István tér 15. szám alatti épületben
Máthé Zoltán / MTI

Rogán nem tért ki arra, hogy az önkormányzat miért az ingatlanárakat lenyomó pénzügyi válság éveiben volt a legbőkezűbb. Mint megírtuk, hivatali ideje alatt a Belváros 155 üzlet megvásárlásához összesen 4 milliárd forint kedvezményt adott: 2008-ban 1 milliárd 386 millió forintot, 2009-ben 775, 2010-ben 851 milliót. A következő két évben a kedvezmény már csak 127 és 161 millió forint volt. Megjegyezte viszont, hogy 2000 és 2006 között, vagyis a polgármesterségét megelőző években a bérlők 5,6 milliárd forint engedményt kaptak ingatlanvásárláskor. De később elismerte, hogy ebbe a lakásvásárlásokat is beleérti, míg a négymilliárdos kedvezmény kizárólag üzlethelyiségek bérlőinél kötött ki, nem lakóknál.

Rogán ugyanakkor egy fontos kérdésre is ráirányította a figyelmet. A 2010 előtti baloldali kormányok közigazgatási hivatalai vizsgálták az V. kerületi önkormányzat vonatkozó rendeleteit, és nem emeltek kifogást ellenük. Ez majdnem olyan furcsa, mint hogy az ellenzék miért hallgatott évekig az ingatlaneladások ügymenetéről.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.