galéria megtekintése

Íme a kormány legújabb ötlete a határ védelmére

8 komment


Fekete Gy. Attila

Magukat jogvédőnek nevező aktivisták is segítik az illegális migránsok bejutását az Európai Unióba – jelentette ki Kontrát Károly belügyminisztériumi parlamenti államtitkárral közös sajtótájékoztatóján Kovács Zoltán kormányszóvivő. Mivel a migrációs nyomás nem csökkent, a kormány újabb törvénymódosításokat terjeszt a parlament elé a korábban hermetikusan lezártnak mondott határ jogi védelmének megerősítésére.

– Már több mint tízezer határsértőt fogott el a rendőrség az idén, a menedékkérők száma pedig még ennél is magasabb – jelentette be a Belügyminisztériumban tartott pénteki sajtótájékoztatóján Kovács Zoltán kormányszóvivő.

– Nem várható a migrációs nyomás gyors csökkenése – tette hozzá a szóvivő –, már csak azért sem, mert mind fogalmazott, az Európai Unió még mindig a következményeket és nem a probléma okait próbálja kezelni. Eközben magukat jogvédőnek mondó civil csoportok segítik a migránsok tömeges beáramlását az unió területére.

Kovács emlékeztetett rá, hogy a magyar kormány számos intézkedést tett már a migrációs probléma hatékony kezelése érdekében. Már a parlament asztalán fekszik a terrorcsomag, most pedig az államhatárról és a menedékjogról szóló, valamint a harmadik országbeliek magyarországi beutazását szabályozó törvény módosításával fokozni kívánja Magyarország uniós külső határainak jogi védelmét.

 

Kontrát szavai szerint

a szabályozás célja, hogy egyetlen migráns se tartózkodhasson illegálisan Magyarország területén.

Az idegenrendészeti hatóság nem utasítja ki azt a jogszerűtlenül tartózkodó harmadik országbeli állampolgárt, aki a menedékjog iránti kérelmét a menedékjogról szóló törvény előírásai szerint nyújtja be.

Rendőrök a határkerítésnél tavaly ősszel, a magyar-szerb határon.
Ujvári Sándor / MTI

Aki viszont illegálisan érkezik az országba, és a külső határvonaltól számított nyolc kilométeres sávon belül elfogják, ha nem követett el bűncselekményt, elkísérik a legközelebbi határátkelőig. Később az illető az e célra kijelölt legközelebbi tranzitzónában benyújthatja menedékkérelmét az idegenrendészeti hatóságnak.

Akik bűncselekményt követtek el Magyarországon, ide értve a határvédelmi rendszerek megrongálását is, azokkal szemben ezt az eljárást a rendőrség nem alkalmazhatja. Velük szemben, mint eddig is, lefolytatják a büntetőeljárást, melynek végén az eddigi gyakorlat szerint a bíróság meghatározott időre kiutasítja őket az országból.

Kontrát Károly elmondta:

azért határozták meg nyolc kilométerben azt a határsávot, ahonnan a rendőrségnek ki kell kísérni az országból az illegálisan itt tartózkodókat, mert a rendőri tapasztalatok szerint a határtól számított nyolc kilométeren belül a rendőrség a határsértők 99 százalékát elfogja.

Ez a szám azonban nincs kőbe vésve, a törvénymódosítás vitája során a kormány kész mérlegelni e sáv kiszélesítését is, ha valaki erre tenne javaslatot.

A belügyi államtitkár elmondta még, hogy a határ jogi védelmének erősítésével párhuzamosan folyik a fizikai védelem megerősítése is, amelyre a kormány 9,3 milliárd forintot biztosított a tárca számára.

MSZP: A kormány alkalmatlanságának bizonyítéka a tervezet

Az MSZP közleményben reagált a kormány előerjesztésére, amelyet a kormány alkalmatlanságának bizonyítékaként értékelt. Az egyoldalas javaslat világossá teszi, írják, hogy tavaly szeptemberben működésképtelen szabályokat alkottak a tranzitzónákban lefolytatandó eljárásokra. A mostani javaslat nem ad új eszközöket a hatóságok kezébe a határok hatékonyabb védelméhez, csupán a hatályos törvény legkirívóbb hibáit próbálja korrigálni. A szocialisták szerint az idegenrendészeti és menekültügyi szabályozásnak egyszerre kellene garantálni a magyar emberek biztonságát és a menedékjogi kérelmek tisztességes elbírálását, azonban a hatályos szabályozás egyik követelménynek sem felel meg.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.