galéria megtekintése

Novák Előd honvéd fut, sárban kúszik, célra tart és szelfizik

19 komment


Czene Gábor

A honvédelmi tárca nem kifogásolja, hogy egy kegyvesztett radikális politikus, Novák Előd valóságshow-t csinál tartalékos kiképzéséből.

Novák Előd egyenruhában pózol
Novák Előd egyenruhában pózol
Facebook

Váratlan ismertségre tett szert az utóbbi napokban a Pest megyei Püspökszilágy, ahol jelenleg mintegy 110 önkéntes tartalékos honvéd kiképzése tart. A bakák egyike ugyanis Novák Előd, aki a Jobbik egyik frontemberéből lett kegyvesztett politikus, majd önkéntes tartalékos: kiképzését pedig egyfajta katonai valóságshow-ként fogja fel, Facebook-oldalán rendszeresen fényképes beszámolókat közöl a táborban történtekről. Novák Előd – akinek alelnöki jelöltségét a Jobbik-vezér Vona Gábor vétózta meg, majd a parlamenti frakcióból is kizárták – a legkülönbözőbb pózokban tűnik fel a fotókon. Fut, sárban kúszik, célra tart, olykor pedig szelfiken mosolyog álcafestékkel bekent arccal. Láthatunk fotókat a lőgyakorlaton használt fegyverekről, vagy éppen az aznapi menüjéről is.

– Ugyanúgy kezelnek, mint bárki mást – hárította el a gyanút Novák Előd kérdésünkre, hogy érzése szerint kivételeznek-e vele, s mint mondta, igyekszik „elvegyülni” a katonák között. A párttagságát megtartó volt képviselő a bázison nem politizál, bár – tette hozzá – időnként „nagy a kísértés”. Kérdezősködései miatt pedig, ahogyan közösségi oldalán is írta, akadnak kellemetlenségei. „Parancs, értettem!” – Novák képtelen megszokni, hogy elöljárói csupán ezt a két szót várják tőle.

 

Szövegelése „jutalmául” bazaltkővel vagy téglával nehezített málhazsákot kell cipelnie. Összességében mégis pozitív benyomásokat szerzett a politika élvonalából kiszorult Novák. Az „apáinktól ismert állapotoknál” sokkal jobb a helyzet. Úgy tapasztalta, a kiképzők nem élnek vissza a parancsuralmi rendszerrel, nem szívatják értelmetlenül az önkénteseket. A program pedig feszes és tartalmas.

A kiképzés végén vizsgázni kell, a sikeres teljesítők oklevelet kapnak. Novák Előd és társai most csütörtökön szerelnek le, az elméleti, gyakorlati és alaki vizsgákat ma, szerdán tartják. A politikus szerint lehet, hogy nem mindenki megy át, mint ahogy vannak olyanok is, akik már leszereltek. Erről – jegyezte meg – a honvédségnek kell nyilatkoznia. Novák azzal számol, hogy sikeres vizsga esetén várhatóan szeptemberre behívót kap „tényleges szolgálatteljesítésre”.

Novák gépkarabéllyal lő az éleslövészeten a püspökszilágyi kiképzőbázison
Novák gépkarabéllyal lő az éleslövészeten a püspökszilágyi kiképzőbázison
Marjai János / MTI

– Nem kell előzetes jóváhagyás – hangsúlyozta Novák Előd, amikor a Facebookra kitett posztjairól kérdeztük. Nem olyan szigorúak a szabályok – folytatta –, mint azt a legtöbben gondolják. Inkább öncenzúra van a honvédek között is, pedig egy-egy illusztrációs fényképnek nagyobb toborzóhatása lehet, mint egy laktanyai nyílt napnak. „Informálisan szoktam egyeztetni, hogy mit közölhetek, de egy alapkiképzésen eleve kevés olyan dolog van, ami nem nyilvános. Például az ebédemről készített fényképet túlzás volna hadititoknak minősíteni” – állapította meg Novák Előd.

Vélhetően a Honvédelmi Minisztériumnál is jó propagandának tekintik, amit a régebben még uniós zászlót égető jobbikos politikus művel. A tárca kommunikációs osztálya legalábbis lapunknak ezt válaszolta: a jelenleg folyó kiképzésen a tartalékosok nem sértettek nyilvánosságra vonatkozó szabályt.

5500 önkéntes a honvédségnél

Egészségi, pszichológiai és fizikai alkalmassági vizsgálatra is szükség van ahhoz, hogy valaki önkéntes tartalékos honvéddá válhasson. A többi inkább csak formaság: betöltött 18-ik életév, magyar állampolgárság, bejelentett belföldi lakóhely, legalább nyolcosztályos általános iskolai végzettség, büntetlen előélet. A honvédség „elkötelezettséget és kitartást” vár az önkéntesektől – tájékoztatta lapunkat a Honvédelmi Minisztérium kommunikációs osztálya. A kiképzés időtartama az első évben legfeljebb 25 nap, ezt követően évente legfeljebb 15 nap. A tényleges szolgálat 3 évente legfeljebb 6 hónap, amely az érintett beleegyezésével meghosszabbítható. Cserébe a tartalékos katonák „érdekes, embert próbáló feladatokat”, valamint illetményt, hadiruházatot, ellátást és utazási költségtérítést kapnak. Az önkéntes tartalékos rendszerhez elsőként, 2012-ben főleg volt hivatásos katonák és rendvédelmi dolgozók csatlakoztak, ma már jelentős részük a civil életből érkezik. A honvédség önkéntes tartalékos állományának létszáma jelenleg mintegy 5500 fő. Tavaly 882-en jelentkeztek, idén ez a szám június végéig 344 volt. Az önkéntesek között 9 százalék a nők aránya.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.