galéria megtekintése

"Stop-szelfivel" tiltakoztak a civilek a hatósági vegzálás ellen

3 komment


Nyusztay Máté
NOL

"Stop-szelfivel" tiltakoztak nagyjából ezren a Norvég Civil Támogatási Alapot koordináló civil szervezetek hatósági vegzálása ellen Budapesten.

"Szarunk Orbánra" - Gulyás Márton, a Humán Platform aktivistája szerint a hatalom által megtámadott civileknek nem a kormány az ellenségük, hanem a közöny, ezért személyesen kell meggyőzni a kiábrándult embereket, akik nem hiszik, hogy lehet változtatni a dolgokon. Erről a civil szervezetek (elsősorban a Norvég Civil Alap támogatásainak elosztásáért felelős Ökotárs Alapítvány) elleni kormányzati hadjárat ellen tiltakozó tüntetésen beszélt a krétakörös Gulyás Márton.

Az "Állj! - A civilek védelme a mi dolgunk! – A Városliget a mi dolgunk!" címmel meghirdetett demonstráció - amelyhez több mint húsz szervezet csatlakozott - a belvárosban, a Fővárosi Önkormányzat mellett indult, majd a nagyjából ezer tüntető a Király utcába, a Gödör Klubba vonult át.

 

Gulyás a Városháza utcában arról beszélt: a független civil szervezetek elleni támadás közvetetten támadást jelent valamennyi magyar állampolgár ellen. - Dühösek vagyunk, de nem akarunk polgárháborút, sem forradalmat - Gulyás Márton ehelyett békés ellenállásra buzdított a hatalmi önkénnyel szemben; olyan azonnali társadalmi változást tart szükségesnek, ami a köztársaság fogalmával jellemezhető. Azt pedig elfogadhatatlannak nevezte, hogy a kormány karhatalmi erőt vezényel civil szervezetek ellen és olyan iratokat foglal le, amiket törvényes módon nem tudna megszerezni. Ahelyett az orbáni szlogen helyett, hogy "mindenki hozzon magával még egy embert", Gulyás Márton azt javasolta: mindenki győzzön meg még egy embert.

A Humán Platform által szervezett demonstráción Szegfalvi Zsolt, a Greenpeace Magyarország igazgatója arról beszélt: azért gyűltek össze, mert kiállnak a "koncepciós eljárás alá vont" civil szervezetek mellett és nemet mondanak a hatalom túlkapásaira.  Csak akkor leszünk képesek változtatni a jelenlegi helyzeten - tette hozzá -, ha kitartóan ragaszkodunk a céljainkhoz és aktívan kiállunk azokért, akik hátrányt szenvednek a mindennapokban. Szegfalvi felhítvta a figyelmet, hogy a nyugati sajtóban ma azon 15 ország közé sorolják Magyarországot, amely akadályozza a független civil szervezetek működését és a felsorolt országok között formálisan Magyarország az egyetlen nyugati típusú demokrácia. Végül visszautasította, hogy azok a civil szervezetek, amelyek külföldi pénzt is felhasználnak, idegen érdekeket szolgálnának. Ellenkezőleg, éppen olyan programokat hajtanak végre, amelyek jobbá teszik Magyarországot, ezért tiltakoznak az őket érő támadások ellen.

A Városháza utcában összegyűlt körülbelül ezer ember Gulyás felszólítására egy közös "stop-szelfivel" - kifordított tenyérrel megálljt parancsolva - tiltakoztak a civil szervezetek hatósági vegzálása ellen, majd a Rákóczi út- Károly körút érintésével a Gödör Klubhoz vonultak, ahol többek között Tamás Gáspár Miklós mondott beszédet. A filozófus szerint akiké a hatalom, a pénz, az erőszak monopólium, nem bírják elviselni a civilek szervezkedését. Jelenleg kis csoportok védenek meg milliókat, de ez meg fog változni, a Magyar Köztársaság előbb-utóbb szabad, egyenlő, együttérző és boldog lesz. Tamás Gáspár Miklós csodálatát és háláját fejezte ki azon civil közösségeknek, amelyek védelmezik az elesetteket. 

A demonstrációt még szeptember 4-én hirdette meg a Humán Platform - eredetileg a Városliget védelmében -, azóta a civil szervezetek vegzálása elleni tiltakozással is kiegészítették a tüntetés céljait. Ahogy arról már beszámoltunk, a készenléti rendőrség hűtlen kezelés és zugbankolás gyanúja miatt tartott házkutatást hétfőn a Norvég Civil Alap pályázatait kezelő Ökotárs Alapítvány és a DemNet irodájában, valamint több munkatárs lakásán. A feladatra csaknem félszáz készenlétist vezényeltek ki, ez azonban a Nemzeti Nyomozó Iroda szerint nem volt túlzó, sem félelemkeltő.

Nem mindenki gondolta így: a razzia ellen tiltakozott szinte az egész ellenzék, Norvégia európai ügyi minisztere, az Európai Parlament elnöke és még aznap este több száz civil tüntetett az Ökotárs pesti irodájánál. A rendőrségi akciót még a magyar kormány egyik tagja is túlzónak ítélte (nem Lázár János volt az: a norvég hadjárat "főparancsnoka" szerint ugyanis 400 milliós hűtlen kezelésnél már szoktak házkutatást tartani). Azóta ráadásul újabb ürüggyel hozakodott elő a kormányoldal: most már illegális pártfinanszírozással is próbálják összefüggésbe hozni az Ökotársat, a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal csütörtök esti közlése szerint pedig az alapítvány összes forrását kivizsgálják.

A szombati tüntetést eredetileg a Humán Platform 5.BP kampányának részeként hirdették meg. A szervezők felhívása szerint az Ökotárs, a DemNet a Norvég Civil Támogatási Alap, és lényegében az egész civil társadalom megtámadása után nem tehetnek úgy, mintha semmi sem történt volna.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.