galéria megtekintése

No Vona, no cry! – mégsem sikerült lesújtani a Jobbik-ellenes aktivistára

3 komment


Doros Judit

„Nincs Vona, nincs sírás” – ezt a feliratot festette fel angolul egy sablon és festékszóró spray segítségével a 2014-es parlamenti választási kampányban Gyöngyösön egy helyi férfi. Egy jobbikos meglátta, és feljelentette – ám most jogerősen felmentették az aktivistát.

– Azt gondoltam néhány barátommal egyetemben, hogy tennünk kell valamit a szélsőséges eszmék ellen. Nem foglalkoztam korábban politikával, de választási kampány volt, s szerettünk volna ilyen módon is véleményt nyilvánítani, ha úgy tetszik, egy festékes flashmobbal – mondja a civilben hűtéstechnológiai berendezéseket értékesítő Nagy Róbert az egri törvényszék folyosóján, ítélethirdetés előtt.

Fotó: Berán Dániel / Népszabadság

A Bob Marley klasszikusáról, a No women no cry-ról (Nincs nő, nincs sírás) Vona Gáborra, a Jobbik elnökére aktualizált (magyarul: Nincs Vona, nincs sírás) feliratot Gyöngyösön járdákra és csatornafedelekre festették fel. Olyan ábrákat is felpingáltak, amelyen egy stilizált emberalak horogkeresztet dob a kukába, alatta „április 6." szöveggel.

 

Akciójukra felfigyelt Kévés Tamás, a Jobbik helyi elnöke – aki egy politikai alku következtében azóta Gyöngyös egyik alpolgármestere –, s feljelentette az aktivistát. A Gyöngyösi Járásbíróság tavaly januárban bűncselekmény hiánya miatt felmentette a vádlottat a két rendbeli, társtettesként elkövetett rongálás vétségének vádja alól. Indoklásuk szerint kár nem keletkezett, a csatornafedeleket kicserélni nem kellett, az aszfaltozott járdákat pedig nem kellett helyreállítani. A feliratok és az ábrák nagy része azóta teljesen, illetve legnagyobb részben elmosódott.

Fotó: Berán Dániel / Népszabadság

Az elsőfokú ítélet ellen azonban az ügyész megalapozatlanságra hivatkozva fellebbezést terjesztett elő, a vétség elkövetésének megállapítását, s pénzbírság kiszabását kérte, így másodfokon pénteken az Egri Törvényszék háromtagú bírói tanácsa elé került az ügy. Itt Nagy Róbertet jogerősen felmentették.

Az ügyész azzal érvelt, hogy a rongálás ténye mindenképp megvalósult a falfirkának minősülő járda- és csatornafestéssel, s nem releváns, hogy azokat végül elkoptatta az idő. Fecz József tanácsvezető bíró azonban a maga szokásos, frappáns stílusában közölte: a szabad véleménynyilvánítás joga felülírja a rongálás vétségét, ráadásul kampányidőszakban amúgy is megengedett az ilyen jellegű akció. Egerben például maga is átlépett jó néhány, járdára felfestett zöld kampányfeliraton 2014 tavaszán, míg a lakásától eljutott a körzetileg kijelölt szavazóhelyiségbe – mondta. Szavai szerint Vona Gábornak aktív politikusként az átlagosnál jobban kell tűrnie a kritikát, a vádlott tevékenysége pedig azért nem büntetendő, mert az nem volt veszélyes a társadalomra.

Fotó: Berán Dániel / Népszabadság

Egyébként Nagy Róbert a festékes akció óta „rákapott" a politizálás ízére, s egy civil egyesület képviseletben polgármesterjelöltként indult a 2014-es önkormányzati választáson, Gyöngyösön. Nem nyert, de barátaival megalapította a VAGY elnevezésű csoportot, amely a roma integrációért, az oktatási esélyegyenlőségért, s az önkormányzatok működésének átláthatóságáért harcol. Legutóbb a járási esélyteremtő programok pénzügyi elszámolásánál éreztek „mutyit", így közérdekű adatigényléssel éltek, hogy kiderítsék: kinek osztottak le pénzt a szerintük előre lezsírozott pályázaton.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.