galéria megtekintése

Megyei listák: totálisan ismeretlen nevek

Az írás a Népszabadság
2014. 03. 07. számában
jelent meg.

Tudósítóinktól
Népszabadság

Nemcsak az új, kis pártok, hanem képviselőjelöltjeik nagy többsége is szinte teljesen ismeretlen, kevés olyan aspiráns akad, aki a helyi közélet népszerű alakja lenne, többségük mégis váratlanul könnyen összegyűjtötte a jelöltséghez szükséges aláírásokat – derült ki körképünkből.

A debreceni 3-as választókerületben például – ahol Tasó László nyíradonyi polgármester a Fidesz jelöltje, s hatalmas energiát fektet a kampányba – indul a Seres Mária Szövetségesei (SMS) színeiben Kajdiné Virág Katalin, aki teljesen ismeretlen, de már nyilvántartásba is vették. Ő nem politizál, a civil szférában dolgozik, egy roma tehetséggondozó alapítványban is tevékenykedett.

A 4-es választókerületben, Berettyóújfaluban nyilvántartásba vették a Schmuck Andor-féle Szociáldemokraták jelöltjét, Nagy Sándort, holott ez a párt Hajdú-Bihar politikai életében egysze rűen nincs jelen. Itt ugyancsak jelöltet tudott állítani az SMS, mégpedig Kovács Réka Zsuzsanna személyében, aki új szereplő a helyi politikai életben. A politikusi Facebook-profilját csak 61-en (!) lájkolták eddig, ehhez képest különösnek tűnik, hogy 500 aláírása összegyűlt.

Tudósítónkat egy debreceni férfi azzal a hírrel hívta föl, hogy a Fidesz nevében két fiatalember próbált nála jelölő aláírást kérni, de ez már két nappal azután történt, hogy a Fidesz bejelentette: debreceni jelöltjeik összegyűjtötték a szükséges aláírásokat.

 

– Totálisan ismeretlen nevek bukkantak fel egyes pártok Borsod megyei listáján is, olyanok, akik nemhogy a politikában, de még csak közéleti vagy kulturális eseményen sem igen vesznek részt – ezt mondták tudósítónknak mezőkövesdi aktivisták. Nemcsak nagyobb településeken fordul elő ilyesmi, ahol esetleg nem ismerik egymást szorosabban az emberek, hanem kisebb városokban, ahol elvileg személyesebb és közelebbi a kapcsolatrendszer. – Több, a nevében „szociáldemokrata” párt jelöltjeinek névsorát végigbogarásztuk, gondolván, hogy aki szociáldemokrata, az legalább részben baloldali értékeket vall a magáénak, s legalább szegről-végről akkor ismernünk kellene, de egyetlen ilyet sem találtunk –mondta Nyeste László, az MSZP Borsod megyei alelnöke, országgyűlési képviselőjelölt.

Kis párt, kis kampány
Kis párt, kis kampány
Reviczky Zsolt

Jász-Nagykun-Szolnok megyében több újonnan alakult párt listáján olyan nevek bukkantak fel, akiket a helyiek a tiszaroffi születésű Farkas Flóriánhoz, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnökéhez közel állónak tartanak.

A Roma Sajtóközpont januárban közzétett egy levelet, amelyben Farkas Flórián arra kérte a címzetteket, hogy még ne töltsék ki és ne adják le a nemzetiségi regisztrá ciós kérelmet. Ezt többen azért is furcsállták, mert az ORÖ elnöke a Fidesz–KDNP képviselője, s épp ez a párt volt az, amelyik a választási törvényében létrehozta a nemzetiségi képviselet intézményét.

Úgy tűnik, „bizniszpártokként” nagyobb esélyre, netán több támogatásra számíthattak – vélte több megkérdezett Jász-Nagykun-Szolnok megyei aktivista.

A társadalmi kérdések iránt érdeklődő baranyaiak úgy vélik, hogy a voksoláson induló új szervezetek között sok a kamupárt, amelyek a választási pénzek lenyúlására alakultak, s a semmiből „kisarjadó” jelöltek nem győzni akarnak, csak zsebre vágni a kampánypénzt. A most feltűnő jelöltek többségét nem sikerült elérnünk, akik viszont fellelhetők voltak, tagadták ezt a feltételezést.

Az új pártok jelöltjeinek és 2-3 fős kampánycsapatuknak az ötszáz támogató aláírás megszerzése sok munkát adott: 8–10 nap kellett a szignók összegyűjtéséhez. Az egyik nevét nem adó, pécsi jelölt azt állította: megkereste őt egy baráti társaság, hogy félmillió forintért összegyűjtik neki az aláírásokat, ő azonban ezt elutasította.

Egy másik pécsi jelölt arról beszélt, hogy ismer olyan ajánlásgyűjtőt, aki három pártnak is dolgozott. Tehette, hisz egy választó akármennyi jelöltet támogathat. Ez az ajánláskollektor a városi legenda szerint gyakorta 300–500 forintot adott egy hiteles szignóért.

Ugyanerről a gyűjtési technikáról beszélnek több ormánsági faluban is, ám tényekkel senki sem támasztotta alá ezt az állítást. A 70–90 százalékos állástalanságtól szenvedő dél-baranyai falvakba járó szociális munkások és jogsegélyszolgálatot nyújtó szakemberek viszont állítják: nem igaz a pénzért vett ajánlásokról szóló legenda, ha adtak is valahol pénzt az ajánlóknak, az elszigetelt jelenség lehetett.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.