galéria megtekintése

Kemény intőt kapott Berlinből az Orbán-kormány

41 komment

Karafiáth Luca

Komoly figyelmeztetést kaptak Berlinből a menekültügyben különutas kelet-közép-európai államok, amelyek ha ragaszkodnak elutasító magatartásukhoz, könnyen mini-Schengennel találhatják magukat szemben.

– Azok az EU-s tagállamok, amelyek nem hajlandóak kivenni a részüket egy közös európai megoldásból, jobb, ha elkezdenek hozzászokni egy mini-Schengen gondolatához. Ha intézményes formát ölt a most is létező két tábor, meglátjuk, melyik lesz sikeresebb. A kevésbé vagy a jobban integrált csoport – hangoztatta Norbert Röttgen (CDU), a Bundestag külügyi bizottságának elnöke, aki a február 18–19-én esedékes EU-csúcs előtt látogatott Budapestre.

Norbert Röttgen
Fabrizio Bensch / Reuters

A rendkívül keményen fogalmazó német kereszténydemokrata politikus azzal folytatta, hogy a nemzeti egoizmus megbénítja Európát. A közös megoldástól kerítésekkel elzárkózó jobboldali populista kormányok saját maguk alatt ássák a gödröt. A nemzeti érdek elsőbbségével takarózó álszent politikai vezetés valójában saját országát és Európát is tönkreteszi – fakadt ki.

 

A mini-Schengen amúgy nem új ötlet, tavaly novemberben Hollandia állt vele az Euróüpai Bizottság elé. Az elképzelések szerint a határellenőrzés nélküli zónába a Hollandia mellett Belgium, Luxemburg, Ausztria és Németország tartozott volna, amelyeken kívül tranzitzónákat hoztak volna létre a menekültek számára, de a Röttgenhez hasonlóan CDU-s Thomas de Maiziere német belügyminiszter azonnal jelezte, hogy nem rajong az ötletért. A hollandok egyébként nyilvánvalóan a menekültek befogadásától vagy kvóták szerinti elosztásától vonakodó Magyarországnak, illetve Szlovákiának üzentek a felvetéssel.

Röttgen – volt német ­környezetvédelmi és atomenergetikai miniszter – szerint az egyoldalú orosz lépések Ukrajnában és Szíriában véget vetettek annak a reménynek, hogy a hidegháború után Oroszországot partnerként lehet kezelni. – Vlagyimir Putyin orosz elnök célja, hogy aláássa az európai ­integrációt. Ennek érdekében Moszkva mindent bevet, a szélsőjobboldali pártok finanszírozásától kezdve hamis vádak fabrikálásáig arról, hogy egy 13 éves lányt Berlinben megerőszakoltak a menekültek – hangzott el a pénteki sajtóbeszélgetésen. A nyugat- és kelet-európai szélsőjobboldali pártoknak nyújtott orosz támogatás arról tanúskodik: a Kreml szemében is ezek a legveszélyesebb csoportok az alapvetően toleranciára és sokszínűségre épülő európai társadalmakban.

Névjegy

Norbert Röttgen 50 éves, a Bonni Egyetemen szerzett jogi diplomát. 1982-ben lépett be a CDU-ba, 1994 óta Bundestag-képviselő. 2012-ben a CDU listavezetőjeként súlyos vereséget szenvedett Észak-Rajna–Vesztfáliában a tartományi választáson, s Angela Merkel kancellár és pártelnök menesztette a környezetvédelmi miniszteri posztról. 2014 januárja óta a Bundestag külügyi bizottságának elnöke.

Közben soha nem látott mértékű menekültáradat érte el Európát, tovább mélyítve a pénzügyi válság és az eurózóna „megroggyanása" következtében kialakult megosztottságot. A különbség az, hogy a migrációs válságban az észak–déli helyett egy nyugati–keleti törésvonal mentén helyezkednek el az EU tagállamai.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.