galéria megtekintése

Nem Vona a legnépszerűbb a Jobbikban

3 komment


Czene Gábor

A hét végi tisztújítás eredménye alapján jelenleg nem Vona Gábor pártelnök örvend a legnagyobb támogatottságnak a pártban, hanem alelnöke, Volner János.

„Azt gondolom, hogy egy igazán ütőképes csapattal készülhetünk fel a 2018-as választásra!” – a vasárnapi pártkongresszus után Vona Gábor ezzel a felkiáltással tette közzé a róla és a hat új alelnökről készült közös fotót. Bármennyire szeretne azonban az elkövetkező két évben csakis a parlamenti választásra koncentrálni, ehhez előbb kezdenie kell valamit a belső konfliktusokkal, amelyeket a tisztújítással legfeljebb csak jegelni sikerült, megoldania nem.

Vona Gábor újraválasztott elnök
Vona Gábor újraválasztott elnök
Móricz-Sabján Simon

Vona kifejezetten ügyes sakkjátékos, de neki is vannak elhibázott lépései. A mostani kongresszus előtt valamit nagyon elrontott. Amikor elhatározta, vétót emel négy politikustársa – Apáti István, Hegedűs Lorántné, Novák Előd és Szávay István – alelnökké választásával szemben, nyilván nem úgy készült, hogy egy bátonyterenyei jobbikos a hivatalos bejelentés előtt kiszivárogtatja az információt. A pártelnök, aki szívesen ragadja magához a kezdeményezést, ezúttal kénytelen volt futni az események után, menteni a menthetőt. A jobbikosok jelentős része valószínűleg csak ekkor szembesült azzal, hogy az elnöknek egyáltalán vétójogot biztosít a választási szabályzat. A Jobbik nem arról híres, hogy betegesen ragaszkodna a demokratikus normákhoz, az elnöki vétó azonban sokaknál túlment a határon.

 

Vona Gábor „helyben már bizonyított” polgármestereket is látni akart közvetlen munkatársai között, ezért kérte alelnöki indulásra Janiczak Dávidot (Ózd), Fülöp Eriket (Tiszavasvári) és Toroczkai ­Lászlót (Ásotthalom). A vétók után végül az a hat jelölt lett alelnök, akivel Vona eredetileg együtt szeretett volna dolgozni.

Volner János az új frakcióvezető, aki a legtöbb támogató voksot kapta
Volner János az új frakcióvezető, aki a legtöbb támogató voksot kapta
Móricz-Sabján Simon

A kongresszus azonban nem igazolta vissza maradéktalanul a pártelnök személyzeti politikáját. Toroczkai jól teljesített, de az ő megítélésében Vona ajánlása nem játszik meghatározó szerepet. Fülöp Erik jócskán lemaradt az élbolytól, Janiczak Dávid ózdi polgármester pedig még jobban lemaradva, csupán néhány szavazattal előzte meg a „körön kívül" induló Murányi Leventét.
Jobbikos politikusokkal beszélgetve nem találtunk rá világos választ, hogy a tagságnak mi baja Janiczakkal. Polgármesteri ténykedéséről jót és rosszat egyaránt hallottunk. Volt, aki arra hivatkozott, hogy nincs elegendő beágyazottsága a pártban, megint mások úgy vélték, a 29 éves Janiczak túl fiatalon jutott túl magasra. Némelyek szerint az sem szült jó vért, hogy Vona Gábor láthatóan nagyon támogatja. Az egyik parlamenti képviselő prózai magyarázattal szolgált: „egész egyszerűen irigyek rá”.
Akárhogyan is van, kérdés, hogy ebben az összetételében Vona Gábor csapata valóban annyira ütőképes-e, amennyire a pártelnök elképzelte.

Jó taktikai húzásnak, de akár kényszerlépésnek is lehet értékelni, hogy a parlamenti frakció vezetését Vona átengedte Volner Jánosnak. Róla korábban az a hír terjedt, ambíció­ja és támogatottsága is megvan ahhoz, hogy esélyes legyen a pártelnöki posztra. Elgondolkodtató, hogy a tisztújításon Vona Gábor egyedüli indulóként is csak a szavazatok 80 százalékát gyűjtötte be, 595-ből 479 voksot kapott: Volner János viszont 573-ból 494-et. Bár a pártelnöki és az alelnöki választás csak fenntartásokkal vethető össze, a szavazatszámot tekintve Volner megelőzte Vonát.

Novák Előd kérdésünkre hangsúlyozta, hogy nem tartja reális lehetőségnek a pártszakadást.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.