galéria megtekintése

„Nem szólt senki, hogy nem lehet megkötni a kutyámat”

5 komment


Ungár Tamás

Januártól tilos a kutyákat tartósan megkötni. A jogszabályváltozásról baranyai tapasztalataink alapján sok ebtartó nem is hallott. Hogy a hatóságok miképp ellenőrzik majd a rendelet betartását, arra nem kaptunk választ.

Nem lehet? – kérdez vissza a Marciként bemutatkozó ötvenes férfi Pécs lőtéri dombi kiskertjeinek egyikében, miközben megláncolt, kényszeresen ugató keverék kutyáját oldalának paskolásával nyugtatja. – Nem szólt senki, hogy nem lehet megkötni.

Elmondom neki, hogy egy évekkel ezelőtt született, s idén hatályba lépett kormányrendelet tiltja az állat tartós kikötését, mire azzal védekezik, hogy csupa lyuk a drótkerítés, reparálgatta, ám a kutya szétszedte és kiszökött, ezért kötötte meg.

– Jó élete van, higgye el, bár nekem lenne ilyen jó! Ugyanazt eszi, amit én, ha hideg van, bent alszik velem. A háromszor négyméteres, hulladékokból tákolt kalyiba felé bök. Elmeséli, hogy hidegburkoló, de húsz éve csak feketén dolgozik, elvált, két felnőtt lányát és három unokáját sose látja, volt már hajléktalan is, öt éve a barátja kertjében húzódik meg.

 

A kutyát négy éve találta, az is „csöves” volt.

Kutyavilág: egy szabadon, egy láncon
Szabó Barnabás / Népszabadság/archív

– Nem lenne jobb neki, ha szabadon futkoshatna? – kérdezem.

– Elveszne. A kerítés száz méter, nincs pénzem ennyi drótra.

– És ha megbüntetik?

– Büntessenek! Tőlem pénzt nem látnak.

– Elvehetik a kutyáját.

– Nem ajánlanám. Ő a társam. Összeálltunk, mint a beton.

A kutyák tartós megláncolásának tilalmáról Baranya megyei tapasztalataink alapján sok ebtartó nem hallott. Amúgy a magas kerítéssel határolt udvarokon alig láttunk megkötött kutyát, ahol viszont alacsony vagy rozoga a kerítés, ott a négylábúakat gyakran kikötötték.

A Pécstől 10 kilométerre lévő Bicsérden az átlagosnál rendezettebbek a porták, mindnek nyúlánk a kerítése, s egy kutyát se láttunk megkötve. Pár kilométerrel odébb, Szabadszentkirályon is ez volt a jellemző, de azért ott találtunk vackukhoz láncolt házőrzőket. Az egyik ház udvarán húsz méter hosszú dróthoz láncoltak egy német juhászt, mellette egy keverék jószág viszont szabadon szaladgált.

– Az öreg tízéves, de átugrana a kerítésen, hiába két méter – érvel a ház 30 esztendős tulajdonosa. – Hallottam, hogy nem lehet megkötni, de úgy gondoltam, hogy ha ilyen hosszú futószárhoz rögzítem, az nem törvénytelen. Mindig hoznak valami törvényt, ami arra való, hogy bosszantsák az embert.

Néhány házzal odébb egy testes, fekete bundájú kutya és egy világos bullterrier játszik az udvaron.

– Szelídek, mint a bárány – mondja a kutyák gazdája. – Át tudnának ugrani a kerítésen, de eszükben sincs. Nevelés kérdése. Sűrűn sétáltatjuk őket, pedig falun kutyát sétáltatni nem szokás, az olyan úrias dolog.

Az általunk kérdezett állatvédők és állatorvosok örülnek a jogszabályváltozásnak. Biztosak abban, hogy a kutya viselkedését az állandó leláncoltság kiszámíthatatlanná teszi, és ha egy ilyen állat elszabadul, rátámadhat bárkire.

Hogy a gazdák betartják-e a tilalmat, azt a megyei kormányhivatalok szakhatósága ellenőrzi. A baranyai hivataltól szerettük volna megtudni, miként folyik a kontroll, hány portát kell ellenőrizni, van-e elég emberük, ám nem kaptunk választ. Levelükből csak annyi derült ki, hogy először figyelmeztetik a tartókat, aztán bírságolják, végső esetben pedig elkobozzák az ebet. Az állatvédők ugyanakkor attól tartanak, hogy a kerítés nélküli házakban a kutyát megkötve tartó gazdák egy része – félve a bírságtól – elhajtja majd a négylábúját.

– Nem kergettem el a Lordot – legyint a Pécs gyárvárosi részén lakó 27 éves Renátó, amikor kérdőn nézek az üresen álló kutyaházra. – Három éve elajándékoztam, mert Angliába mentem dolgozni. Most itthon vagyok, de egy hét múlva megint megyek. Legszívesebben kivittem volna, de hová? Nyolcan bérlünk egy házat. Ha itt hagytam volna, akkor ki kellett volna kötnöm, csak úgy vállalták az etetését. Inkább rábíztam a barátomra. Furcsa lett volna, hogy én elmegyek, eltépem a láncaimat, a kutyámat meg megkötöm.

Láncreakció

Az új rendeletből nem következik, hogy egyáltalán nem szabad kutyát láncon tartani, csak a tartós kikötést tiltja a szabályozás. Megszegése nem bűncselekmény, arról először a jegyzőt, illetve az állategészségügyi szolgálatot kell értesíteni. Ha az állat gazdája nem változtat a helyzeten, állatvédelmi bírságot szabnak ki rá, amelynek összege 15 ezer forint, de minősített esetben növelhető.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.