galéria megtekintése

Nem szavaztak a soroksári székelyek

Az írás a Népszabadság
2014. 12. 20. számában
jelent meg.


Bita Dániel
Népszabadság

Nem szavaztak az önkormányzati választáson azok a román állampolgárságú kamionsofőrök, akik az elmúlt másfél évben jelentkeztek be tömegesen egy soroksári panzióba. A hatóságok szerint nem történt okirathamisítás, mégsem marad minden a régiben.

Nemcsak pihenésre, de postafióknak is kiváló a panzió
Nemcsak pihenésre, de postafióknak is kiváló a panzió
Móricz-Sabján Simon

Levélben kereste meg a Viktória panzió tulajdonosát a XXIII. kerületi kormányhivatal, azt kérve, vizsgálja meg, „mennyiben indokolt”, hogy a negyvenágyas szállás ezerkétszáz ember lakhelyéül szolgál.

Októberben írtuk meg, hogy a Nagykőrösi úti zöldségpiacon található motelbe tömegesen jelentkeztek be állandó lakosként külföldi állampolgárok. A szomszédban működik a Waberer’s kamiontelepe: a panzióban sofőrök létesítettek lakóhelyet, miután a szállítmányozó cég felszámolta csíkszeredai telephelyét. Mivel számos ellátás lakóhelyhez kötött, a székelyföldi sofőröknek magyarországi címre volt szükségük.

 

Cikkünk nyomán Hardy F. Gábor, a soroksári kormányhivatal vezetője felkérte a panzió tulajdonosát, hogy kezdeményezze a lakcím megszüntetését azoknál, „akik már hosszabb idő óta nem voltak a szálló vendégei, és nem is tartják az ingatlanban semmilyen holmijukat”. Hogy holmi alatt mit kell érteni, nem részletezte. Azt viszont megtudtuk az érintettektől, hogy a sofőrök postafióknak használják a panziót, a recepción gyűjtik a leveleiket. Megszállni viszont egyszerre legfeljebb néhányuk szokott, ha van pár szabadnapjuk, de nem tudnak hazamenni.

A hivatalvezető hangsúlyozta, hogy abban a szavazókörben, ahová a fogadó tartozik, az 1412 választó közül csak 154 jelent meg az önkormányzati voksoláson. Tegyük hozzá, hogy az ezerkétszáz panziós bejelentetten kívül eszerint mindössze 212-en szavazhattak itt. Kérdés, hogy milyen arányban mentek ők, illetve a kamionosok választani.

A tömeges bejelentkezésre a választási bizottság egyik tagja figyelt fel, tudva, hogy ilyenkor a magyarországi lakóhellyel rendelkező uniós polgárok is szavazhatnak.

Soroksáron mindössze 18 847 szavazásra jogosult él, ám a választási szerveket is meglepte, hogy tíz százalékuk szomszédos országokból érkező kamionsofőr. A kormányhivatal-vezető lapunknak küldött válasza nyugtázza: „a kimagaslóan nagy számban történt bejelentéseknek semmilyen összefüggése nem volt a választási eredménnyel”. Sokat akkor sem tehetne, ha lett volna összefüggés. Geiger Ferenc polgármester kilencszáz szavazattal előzte meg a fideszes Orbán Györgyit.

A panzióbeli lakcímeket a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) vette nyilvántartásba. A hivatalt megkereste az ügyben Laza Margit jegyző, aki elmondta: az önkormányzatnak a választókerületek kialakításakor tűnt fel a létszámgyarapodás.

A BÁH válasza szerint viszont a Waberer’s szerződést kötött az alkalmazottainak szállást adó panzióval, s a megállapodásról tájékoztatta az önkormányzatot. „Erre tekintettel visszaélés, okirat-hamisítás gyanúja nem merült fel” – olvasható a levélben, amelyet Végh Zsuzsanna főigazgató küldött a jegyzőnek.

És amelyre – mint a birtokunkban lévő másolaton látható – a jegyző azt írta: nem tud arról, hogy az önkormányzatot bárki értesítette. A bevándorlási hivatal szerint nem volt jogalap arra, hogy elutasítsák a kamionsofőrök bejelentkezését.

„A jegyző, illetve a járási hivatal rendelkezik hatáskörrel arra, hogy a lakcím érvénytelenségét megállapítsa, ha a (...) bejelentett lakcím nem valós” – tájékoztattak. Lapunknak a jegyző és a kerületi kormányhivatal azt írta: a lakcímek fiktiválása hivatalból nem rendelhető el, csak az ingatlan tulajdonosa, bíróság vagymás hatóság kezdeményezheti.

A Fővárosi Kormányhivatal érdeklődésünkre közölte: a jegyzőnek és a járási hivatalnak akkor van lehetősége hivatalból megindítani a lakcím érvénytelenítésére irányuló eljárást, ha észleli, hogy a nyilvántartásban valótlan adat szerepel. A soroksári esetben tehát nem észlelték. A BÁH nem elégedett az eddigi ügymenettel, ezért a Waberer’s a jövőben közvetlenül a hivatalhoz juttatja el a külföldi munkavállalók regisztrációs igazolásait. Így, ha megszűnik a munkaviszonyuk, azonnal érvényteleníthetik okmányaikat.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.