galéria megtekintése

Nem számítanak tisztességes vizsgálatra Matolcsyék ellen

1 komment


Lencsés Károly

Hűtlen kezelés miatt feljelentést tesz az Együtt – a Korszakváltók Pártja a VS.hu kiadójának nyújtott, félmilliárdot meghaladó jegybanki alapítványi támogatás miatt – közölte a párt szombaton. Azt írták, a VS.hu-t és az Origót is kiadó New Wave Kft. mögött Szemerey Tamás áll, aki Matolcsy György jegybankelnök unokatestvére. Ezért az Együtt felszólítja Szemereyt, hogy fizesse vissza a támogatást.

Magyar György ügyvéd kérdésünkre leszögezte: ez a történet egy feljelentést bizonyosan megér, bár – az ügyészség működését ismerve – neki nincsenek illúziói.

Nemigen számít tehát arra, hogy egy ilyen ügyben tisztességes vizsgálatot folytassanak.

Jelezte ugyanakkor: a hűtlen kezelés szándékos bűncselekmény, és az követi el, akit „idegen vagyon kezelésével bíztak meg, és ebből folyó kötelességének megszegésével vagyoni hátrányt okoz”.

 

Hozzátette: felvetődhet ezzel kapcsolatban a hanyag kezelés is: akit „idegen vagyon törvényen alapuló kezelésével vagy felügyeletével bíztak meg, és az ebből eredő kötelességének megszegésével vagy elhanyagolásával gondatlanságból vagyoni hátrányt okoz”, vétséget követ el. A történetnek tehát két szála is lehet, s az egyik az MNB vezetőinek felelőssége azért, hogy furán működő alapítványok létrehozásába fektettek közpénzt.

Magyar György
Magyar György
Kallus György / Mediaworks

A konkrét feljelentést illetően pedig Magyar javasolta: a pártnak érdemes lenne könyvszakértőket felkérnie, hogy állapítsák meg, a jegybanki alapítványok valóban a saját alapító okiratukban megfogalmazott célokra költöttek-e. Ha nem, az biztosan megalapozhatja a hűtlen kezelés gyanúját, és amennyiben van olyan szakvélemény, amely ezt támasztja alá, azt érdemes mellékelni a feljelentéshez. Az ügyvéd szerint ehhez elég sok információ áll rendelkezésre, hiszen az alapítványi támogatásokról szóló dokumentumokat nyilvánosságra kellett hozni.

Másfelől maga sem biztos a dologban, mert a tapasztalatai szerint az alapító okiratok gyakran csak általánosságokat tartalmaznak. Így

esetenként elég nehéz bizonyítani – fogalmazott –, hogy az egyes költések összhangban voltak-e az alapítványok tényleges céljaival.

Ennek megítélése szerinte szakértők feladata lehet, a bíróság meg értékelheti a bizonyítékokat, ha egyáltalán eljut addig az ügy.

Arra a felvetésünkre, hogy a jegybanknak vagy az alapítványainak a profiljába hogyan illeszkedik például festmények vásárlása vagy az, hogy egy kormányhoz közeli civil szervezet egyik vezetője cikkgyűjteményének kiadását támogassák – 1,2 milliót adtak Fritz Tamás írásainak közkinccsé tételére – , Magyar úgy látja, valóban

elgondolkodtató kérdésekről van szó.

A pontos tényállás ismeretének hiányában azonban csak azt ismételte meg: ezeket az ügyeket mindenképpen érdemes napirenden tartani.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.