galéria megtekintése

Liget: újabb tervvel van nagy baj

Az írás a Népszabadság
2015. 10. 08. számában
jelent meg.

1 komment


Szalai Anna
Népszabadság

Részben az előre nem látható nyári viharok miatt módosították a múzeumi negyedbe szánt Magyar Zene Háza tervezői szerződését. Hivatalosan. Nem hivatalosan: az épület sokkal többe kerülne a tervezettnél.

A Liget projekt öt új épületéből eddig egyre kötött tervezői szerződést a beruházás lebonyolításával megbízott Városliget Zrt., de már azt is módosítani kellett. A Közbeszerzési Értesítőben megjelent hirdetmény szerint a módosításnak több, a szerződéskötéskor előre nem látható oka volt. Így például a nyári viharkárok, amelyek miatt a kért határidőre nem végezhetők el a kért fakivágási engedélyezési feladatok. De ismeretlen okok miatt elhúzódott a bontással kapcsolatos hatósági engedélyezés is. A közműviszonyok tisztázásakor pedig szintén adódtak olyan tényezők, amelyek miatt módosítani kellett a 740 millió forintos szerződést.

Látványterv. A Magyar Zene Háza egyelőre csak papíron létezik
Látványterv. A Magyar Zene Háza egyelőre csak papíron létezik

A Népszabadság információja szerint azonban ennél többről van szó. A Magyar Zene Házáról már a tervasztalon kiderült, hogy a győztes pályamű megvalósítása jócskán meghaladná a rendelkezésre álló pénzügyi kereteket. Már a szerkezetkész épület is többe kerülne, mint amennyit az egészre szántak. Holott az se volt kevés. A beruházás előzetes költségbecslésében hatmilliárd forint szerepel a 8000 négyzetméteres zenepavilonra. De úgy tűnik, ez nem elég: vagy a méreteket kell csökkenteni, vagy a műszaki tartalmat. Az utóbbit választották. Kérdés, hogy ez mennyiben érinti az épület áttetszőségét adó üvegfalakat, illetve a környezettudatos műszaki megoldásokat.

 

A változtatás részleteiről a győztes japán tervező, Sou Fujimoto magyar partnerét, a Teampannon Építészirodát is megkérdeztük volna, de a Városliget Zrt.-hez irányítottak, mondván: ők nem nyilatkozhatnak. A projektiroda viszont csak annyit közölt lapunkkal, hogy a módosítás nem lényegi, és nem okoz csúszást a korábbi megvalósítási ütemezéshez képest.

Az új múzeumi negyed részét képező Bartók Központ – Magyar Zene Házának tervezésére 2014 őszén írtak ki nyílt, nemzetközi tervpályázatot. A tenderre 168 pályamű érkezett a világ minden tájáról. Fujimoto terve kiemelkedett a mezőnyből, maradéktalanul megfelelve a kiírói elvárásnak: „az intézmény maga is legyen műalkotás, a 21. századi módon épületté vált zene”. A japán építész, aki többek között a tajvani „Ázsia Eiffel-tornyát” vagy a Hyde parkban található Serpentine Pavilont is tervezte, légies, természet ihlette, inspiráló épületeiről híres.

A zene háza a liget belső részén, a Városligeti-tó mellett, a Vajdahunyad vára és a Műjégpálya közelében épülne fel a volt Hungexpóhoz kapcsolódó, elhagyatott irodaépületek helyén. A terveket 285 nap alatt kell elkészíteni. Az épületet 2018 tavaszán adnák át.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.