galéria megtekintése

Nem nyomoznak Botka ellen

4 komment

T. I.

Bűncselekmény hiányában elutasította a Csongrád Megyei Főügyészség azt a feljelentést, amelyet Német Ferenc, a Tisza Lajos Közéleti Egyesület elnöke hűtlen kezelés gyanúja miatt tett Botka László, Szeged polgármestere ellen.

A Csongrád Megyei Főügyészség közleménye szerint elutasították azt a feljelentést, amelyet hűtlen kezelés bűntettének gyanúja miatt tett Botka László, Szeged MSZP-s polgármestere ellen Német Ferenc, a szegedi Tisza Lajos Közéleti Egyesület elnöke. A feljelentés szerint Szeged városát a 2007-ben elkezdett élményfürdő beruházással összefüggésben mintegy 2,4 milliárd forint vagyoni hátrány érte.

A feljelentés szerint ez abból keletkezett, hogy már a beruházás kezdetekor a képviselők úgy döntöttek, hogy a városnak a Ligetfürdő Kft. nevű projektcégben levő 80 százalékos üzletrészét a beruházás befejezését követő 5 év múlva az alapításkori értéken adják el a kisebbségi tulajdonos magánbefektetőnek, akinek a menedzsmentjogokat is átadták.

A szocialista többségű önkormányzat magánbefektető partnere a Leisztinger Tamás nagyvállalkozó érdekkörébe tartozó Hunguest Hotels Zrt. volt. A feljelentő állítása szerint figyelmen kívül hagyták a 6 milliárdos beruházással összefüggésben kapott 3 milliárd forintos uniós támogatást, mint értéknövelő tényezőt, s így

 
a várost, mint 80 százalékos tulajdonost ennek megfelelő arányú vagyoni hátrány érte.

A főügyészség által elrendelt feljelentéskiegészítés során megállapítást nyert, hogy a város a fürdő területét vitte be a beruházásra létrehozott cégbe. Ezen túlmenően a várost semmilyen fizetési kötelezettség nem terhelte a cég működése, valamint a beruházás kivitelezése során. A 6 milliárd forintos beruházáshoz hiányzó – a 3 milliárdos uniós támogatáson felüli - 3 milliárd forintot a Ligetfürdő Kft. nevű projektcég cég vette fel hitelként, de arra készfizetői kezességet nem az önkormányzat, hanem a magánbefektető vállalt.

A magánbefektető vállalta a veszteséges működéssel összefüggésben felmerült költségeket is. Mivel a beruházás 2010-es elkészültét követően 5 éven keresztül évente közel 400 millió forint veszteséget termelt a fürdő, erre a magánbefektető közel 3 milliárd forintot fizetett be pótlólagosan.

Az üzletrésszel kapcsolatos szerződéses feltételeket több hatóság is vizsgálta, valamint az önkormányzati döntés előtt a közgyűlésben, illetőleg a bizottságokban, valamint a médiában is részletes vita folyt, felvetve a vagyonvesztés és a hűtlen kezelés vádját. (Az egyik ilyen megközelítés szerint eleve veszteséget terveztek, mert a fürdő árait úgy állapították meg, hogy a szegedi átlagpolgárok ne nagyon zavarhassák a szomszédos, szintén Leisztinger érdekeltségébe tartozó, uniós támogatással 4 csillagossá fejlesztett Forrás Hotel vendégeit, akik a szállodából járhatnak át a Ligetfürdőbe.)

A feljelentés egyszerű matematikai számítással határozta meg az üzletrész értékét:

Szeged városa bevitt a cégbe 3 milliárd forint uniós támogatást, egy nagyon értékes telket, egy nemrég felújított uszodát, 7 kút felépítményeit és működtetésük jogát, ám ebből az üzletrésze eladásával mindössze 1,4 milliárd forintot kapott vissza.

A Csongrád Megyei Főügyészség szerint azonban a feljelentő figyelmen kívül hagyta, hogy az üzletrész névértéke nem azonos az üzletrész piaci értékével. A leegyszerűsített módszer a bűnüldöző hatóság szerint nem egyeztethető össze a gazdasági társaságok működésével és az üzleti élet törvényszerűségeivel.

Az ügyészség közleménye szerint a feljelentő figyelmen kívül hagyta a cég éves több százmillió forintos veszteségét, a kisebbségi tulajdonos által vállalt plusz garanciákat, kötelezettségeket és azt is, hogy az önkormányzat részéről a beruházás semmilyen pénzügyi hozzájárulást nem igényelt.

Nem mellékesen az üzletrész értékesítése nyílt pályáztatás során történt és senki más nem kívánta megvenni azt – írja az ügyészségi közlemény. (Ha nem a kisebbségi tulajdonos vette volna meg, akkor egy másik befektetőnek ki kellett volna fizetnie az évek során a Hunguest által kifizetett veszteséget is – vagyis több mint 7 milliárd forintot kellett volna letennie.)

Az ügyészség szerint a szerződésben foglalt garanciák és kötelezettségek mellett az üzletrész értékesítése nem valósított meg bűncselekményt.

Augusztus közepén kerül sor a Hungest szállodalánc eladására. Az MSZP-közelinek mondott Leisztinger Tamás érdekeltségéből a Fidesz-közelinek mondott Jászai Gellért érdekeltségébe kerül át 14 szálloda. Ám a hírek szerint a szegedi Hotel Forrás és a lillafüredi Palota Szálló marad Leisztingeré.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.