galéria megtekintése

„Így akar betenni az Orbán-kormánynak a fideszes polgármester”

16 komment


Czene Gábor

A Ruszwurm több mint 180 éve cukrászdaként működik, és ez a továbbiakban sem fog megváltozni – hangsúlyozta a Budavári Önkormányzat, amely tehát a sajtóhírektől eltérően nem akarja bezáratni a híres cukrászdát. Csak éppen mással szeretne szerződést kötni. A cukrászda tulajdonosaként nyilatkozó Szamos Miklós nem hagyja magát.

Édességre vágyó vevő az 1827-ben alapított Ruszwurmban
Édességre vágyó vevő az 1827-ben alapított Ruszwurmban
Fotó: Mediaworks

A Mátyás-templom közelében lévő cukrászda turisztikai látványosság is, jórészt külföldiek látogatják. Azért nincs hiány magyar törzsvendégekből sem. „Nagyon finom a süti és nagyon klassz a kávé, végtelenül kedves a személyzet” – magyarázta széles mosollyal egy környéken lakó 39 éves férfi, miért ül be nap mint nap a Ruszwurmba.

 

A cukrászdában múlt héten rendőrök és közterületisek jelentek meg: a teraszról elküldték a vendégeket, a bútorokat összepakolták. Később a terasz ismét kinyitott, de Szamos Miklós a Facebook-oldalán nem hagyta szó nélkül az eseményt.

Beszámolója nyomán a Magyar Narancs internetes oldala is foglalkozott a cukrászda körüli balhéval. Az ingatlan önkormányzati tulajdonban van, a cukrászda több évtizede Szamos Miklós vállalkozásaként üzemel. A lap által idézett okirat szerint a cukrászda minden berendezésével együtt műemlék, a nemzeti örökség része, a bérleti és az ahhoz fűződő vagyoni jogokat, továbbá a teljes berendezést a Szamos Miklós és családja tulajdonában lévő Ruszwurm Kft. vette meg és üzemelteti már 26 éve. Szamos Miklós lapunknak hozzátette, hogy a Ruszwurm védett név, és szintén a Szamos családé.

Az önkormányzat ellenben következetesen csak bérlőként említi Szamos Miklóst. A szerkesztőségünkhöz eljuttatott közlemény szerint Szamos Miklós nem volt hajlandó megegyezni az önkormányzattal, és „piaci színvonalú” bérleti díjat fizetni. Ezzel hatalmas versenyelőnyt élvez a többi budavári vendéglátóipari vállalkozással szemben. A bérlő nem fogadta el az önkormányzat feltételeit: megegyezés hiányában kénytelen lesz elhagyni a cukrászdát, a szerződés végleges felmondása nyáron hatályba lép. A Budavári Önkormányzat a lehető legrövidebb időn belül új bérlői szerződést köt, hiszen „a Vár nem maradhat Ruszwurm nélkül”.

Csakhogy Szamos Miklós a jegyzőnél birtokvédelmet kért, a bíróságon és a kormányhivatalnál is megtette a szükséges lépéseket. „Jogilag tökéletes pozícióban vagyok” – mondta. Tavaly nyáron mintegy havi 700 ezer forintot fizetett bérleti díjként (a teraszt, az üzlethelyiséghez tartozó pincét és egy kisebb lakóingatlant is beleértve). Szükség esetén igazolni tudja, hogy az önkormányzattól „túlfizetés” címén milliós nagyságrendű összeget kapott vissza – reagált arra, hogy az önkormányzat kevesellte az általa fizetett bérleti díjat.

A cukrászda működtetésének – folytatta – semmi köze ahhoz, hogy a miniszterelnök a Várba költözik. Szerinte Nagy Gábor Tamás I. kerületi polgármesternek kitelt az ideje a Fidesznél, ezért most személyes sértettség miatt olyan látszatot igyekszik teremteni, mintha Orbán Viktor lenne az oka mindennek. „Így akar betenni az Orbán-kormánynak” – vélekedett Szamos Miklós, aki biztosra veszi, hogy az önkormányzatnak nem sikerül elvenni tőle a cukrászdát: „70 éves vagyok, kezembe vettem a sorsomat, számomra ez a harc lesz a végső”.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.