galéria megtekintése

Nem listázzák az Eb alatt a magyar törvénysértőket

1 komment


Fekete Gy. Attila

Nyolc rendőrt küld fegyver nélküli összekötői munkára Franciaországba az Országos Rendőr-főkapitányság. Szükség esetén ők segítenek majd szót érteni a magyar drukkereknek a francia rendőrökkel, csendőrökkel. Már ha a helyzet ezt megengedi. Mert „balhé” esetén aligha várják meg a franciák a magyar összekötőt.

Eddig minden úgy zajlott, ahogy általában egy normális Európa-bajnokság előkészületei zajlanak. Mindenki tisztában van azonban azzal, hogy a franciaországi nem egy szokásos Eb lesz. A párizsi, majd a brüsszeli terrortámadások után kiderült, hogy az Iszlám Államhoz köthető terrorista sejtek továbbra is a nagy tömegrendezvényeket tekintik elsődleges célpontjuknak. Így tehát az Eb összes helyszínét, nemcsak a francia stadionokat, de a nagy szórakozóhelyeket, köztéri sokadalmakat is, ahol az óriáskivetítőkön várhatóan milliók követik majd figyelemmel a mérkőzéseket Európa-szerte.

Fotó: Veres Viktor / Népszabadság

Bár az egyik elfogott terrorista laptopján talált információk konkrét célpontokról nem árulkodtak, az kiderült, hogy az Iszlám Állam követői az öngyilkos merénylőktől a drónokig bármilyen eszközt készek és képesek bevetni az európai futballünnep megzavarása érdekében. Pintér Sándor belügyminiszter szerint ugyanakkor a francia rendőrség birtokába került laptop sokat elárul a terroristák gondolkodásáról, s így nőtt az esélye annak, hogy a francia hatóságok képesek lesznek megelőzni, elhárítani az esetleges terrorakciókat.

 

Munkájukat segítendő az ORFK nyolc rendőrt küld Franciaországba fegyvertelen összekötői szolgálatra. Ketten a párizsi biztonsági központban, hatan a magyar csapat mérkőzéseinek helyszínén közvetítenek majd a helyi hatóságok és a magyar szurkolók, illetve a francia rendőrök és Budapest között. Kérésre információt adnak például az Eb-re kiutazókról.

Két nappal az Eb kezdete előtt már elfoglalják állomáshelyüket a magyar rendőrök, és egy nappal a magyar csapat hazautazását követően jönnek vissza. Akik azután kerülnek bajba, a konzuli szolgálattól továbbra is meg fogják kapni a szükséges és elvárható jogsegélyt, másra azonban nem számíthatnak.

Eddig egyetlen magyar jegyvásárló igényét sem dobták vissza a franciák. Eszerint vagy csupa olyan honfitársunk vásárolt belépőt a mérkőzésekre, akit még soha egyetlen stadionból sem tiltottak ki a magatartása miatt,

vagy még nem derült ki, hogy esetleg olyan drukkerek is tervezik a kiutazást, akiket előéletük miatt a franciák sem szívesen látnak a stadion­jaikban.

Lakatos Tibor ezredes, az ORFK közrendvédelmi főosztályvezetőjének tájékoztatása szerint olyan rendőröket küld Magyarország az Eb-re, akik nemcsak láttak, de biztosítottak is már komoly labdarúgó-mérkőzéseket. Ismerik tehát a stadionok világát, és időben észreveszik, ha a lelkes szurkolás kezd átcsapni vandalizmusba. Követelmény volt továbbá a tökéletes angolnyelv-tudás; a sportbiztosítás nyelve ugyanis Franciaországban is az angol.

A magyar rendőrök persze elsősorban a stadionokon kívül dolgoznak majd, a drukkerek így a leginkább a belépéskor találkozhatnak velük. Természetesen elképzelhető, hogy kisebb balhéknál a franciák szólnak magyar kollégáiknak, hogy térítsék jobb belátásra a nézőtéren magukról megfeledkezett honfitársaikat, de

ez nem kötelességük.

Lakatos ezredes szerint ha a késedelmesség nem jár súlyos következményekkel, nyilván élnek majd ezzel a lehetőséggel a kintiek, hiszen mindenkinek az az érdeke, hogy rend legyen a lelátókon, és mindenki biztonságban szurkolhasson a csapatának. ­Lakatos ezredes biztos abban, hogy rendbontás esetén a francia hatóságok is a fokozatosság és az arányosság elvét követve teszik meg a szükségesnek tartott intézkedéseket. Arra azonban számítaniuk kell a magyar szurkolóknak – tette hozzá –, hogy az itthon megszokotthoz képest kevesebb időt hagynak majd a rendbontóknak arra, hogy meggondolják magukat. Épp ezért nem érdemes próbára tenni a francia rendőrök és csendőrök tűrőképességét.

Nem listázzák a magyar rendőrök sem itthon, sem odakint azokat, akik az Eb alatt törvénysértést követnek el.

Ha csak a francia hatóságok nem ajánlják fel Magyarországnak a büntetőeljárás lefolytatását, nekik nincs dolguk velük. Azok persze, akik olyan súlyos cselekedetre ragadtatták magukat, amiért az ­UEFA kitilthatja és ki is tiltja őket a stadionokból, itthon is viselni lesznek kénytelenek a tettük következményeit.

Mindenkit óvatosságra, körültekintésre és türelemre int a magyar rendőrség. A tavalyi, mintegy 150 halálos áldozatot követelő párizsi terrortámadás után a francia hatóságok másképp reagálnak a szándékos rendbontásokra, zavarkeltésekre, mint bármelyik más ország hatóságai.

A magyar válogatott és a szurkolók biztonsága érdekében a Terrorelhárítási Központ is elküldi a maga szakemberét az Eb-re. A kiküldött terrorelhárítónak a kapcsolattartás lesz a feladata a helyi terrorelhárítással. Még a kiutazás előtt tájékoztatták a válogatott tagjait a biztonságuk és a veszélyhelyzetek érdekében betartandó szabályokról. Odakint a magyar válogatott a TEK francia hatóságokkal kapcsolatot tartó munkatársától kap majd folyamatos tájékoztatást az aktuális biztonsági helyzetről.

Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő mindemellett azt is kiemelte: Franciaországban számos tájékoztató füzetet, szórólapot készítettek a mérkőzéseket helyben megtekintő mintegy hét-nyolcmillió futballdrukker számára. Érdemes rászánni pár percet ezek tanulmányozására. És persze betartani a bennük olvasható ajánlásokat, utasításokat. Például hogy induljanak el időben a mérkőzésre. Bár a franciák azt ígérik, zökkenőmentes lesz a beléptetés, az ilyen tömegrendezvényeken az első napokban általában semmi nem halad zökkenőmentesen. Be kell lendülnie a gépezetnek. Mindenkit többször átvilágítanak és átvizsgálnak, mielőtt belép valamelyik stadionba. Ezt mindenkinek el kell fogadnia. Nem érdemes hőzöngeni, mint sokan teszik itthon, mert nem fogják meghatni a rendezőket, viszont ha túltolják a biciklit, könnyen elérhetik, hogy a drága pénzért vett jegyük ellenére kitessékelik őket a sta­dionból.

Tarjányi szerint a francia hatóságok nem engedhetik meg maguknak azt a fiaskót, amelyet egy sikeres terrorakció jelentene egy stadionban, ezért csírájában fojtanak majd el minden szurkolók közti összecsapással fenyegető balhét.

Nem tudhatják, hogy a nézőtéren túl agresszíven viselkedő csoport csak „sajátosan drukkol” a csapatának (bár erről az egyes országok rendőri összekötői felvilágosíthatják őket), vagy valamiért el akarja terelni a biztonságiak figyelmét.

Néhány megszívlelendő tanács is akad. Bár ezt a figyelmeztetést a franciák elsősorban az angol szurkolóknak szánták, a magyaroknak is ajánlatos megfogadniuk: egyedül senki ne kóboroljon az utcákon, főleg, ha már ittas. De ha csoportosan vágnak neki a városnak, akkor is legalább egy szurkolótárs maradjon józan, aki szükség esetén képes kommunikálni a hatóság embereivel.

Rendkívüli esemény alkalmával mindenki maximálisan működjön együtt a helyi hatóságokkal. Ha támadás éri a szállodát vagy a szórakozóhelyet, ahol éppen tartózkodik, senki ne játsszon katasztrófaturistát, hanem meneküljön a többiekkel, amerre a biztonságiak mutatják, útmutatás hiányában pedig amerre lehetséges. Amennyiben egy épületben reked, zárkózzon be, némítsa el a telefonját, és távolodjon el az ajtótól, úgy próbáljon meg segítséget hívni.

Itthon is fokozottan figyelnek

Várhatóan Magyarországon is tömegek követik majd közterületeken felállított óriáskivetítőkön keresztül az Eb eseményeit. Ezeken a helyeken elsősorban az esemény szervezői felelnek a biztonságért, de természetesen a rendőrség is fokozottan készül az efféle rendezvényekre. Lakatos ezredes szerint az elmúlt évek terrorcselekményeinek hatására immár a magyar lakosság is jobban figyel a biztonságra. Lényegesen több bejelentést kapnak gyanús gazdátlan csomagokról, mint korábban, és várhatóan nem lesz ez másképp az Eb alatt sem.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.