galéria megtekintése

Nem kötöttek biztosítást a tűzszerészekre, sem a harcoló katonákra

18 komment


Lencsés Károly

Fejenként legfeljebb néhány ezer forintot takarít meg a Honvédelmi Minisztérium azzal, hogy nem köt biztosítást a katonákra, köztük a különösen veszélyes munkát végző tűzszerészekre és a missziós szolgálatot teljesítőkre. A Belügyminisztérium ugyanis – mint lapunk megtudta – a hivatásos állományát fejenként évi kétezer forintért biztosítja.

A hortobágyi lőtéren múlt pénteken elhunyt tűzszerészek családjai tízmillió forintnál is nagyobb kárenyhítési, kegyeleti juttatást kapnak. A honvédelmi miniszter a kártalanításról saját hatáskörben dönt – írta meg a Magyar Idők, nem titkolva, hogy erre azért van szükség, mert 2011-ben, Hende Csaba minisztersége idején megszüntették a biztosítást. A bekövetkezett balesetek miatt kifizetett kártérítések összegéhez képest állítólag túl magas volt a díj. Információnk szerint százmillió forint körüli tételről van szó, ami a tárca 250 milliárdos büdzséjéhez képest szinte elhanyagolható összeg. Emiatt a múlt héten elhunyt tűzszerészek hozzátartozóinak sem fizet a biztosító.

Szendrei Zoltán, a Honvédszakszervezet alelnöke kérdésünkre elmondta: a minisztérium korábban valóban arra hivatkozott, hogy aránytalanul magas biztosítási díjat kellett fizetni. Az érdekvédő tájékoztatása szerint a HM azt is jelezte, hogy ezzel a megoldással a katonák „jobban járnak", mert ha bekövetkezik a baj, a tárca akár többet is fizethet, mint amennyit a biztosítás alapján az érintett remélhetne.

Hende Csaba az Atv.hu-nak kifejtette: a hatalmas kiadások miatt kezdeményezte azt, hogy a honvédségi tulajdonú gépjárművek is mentesüljenek a kötelező felelősségbiztosítás alól. Azóta a HM közvetlenül áll helyt a honvédségi járművek által vétkesen harmadik személynek okozott károkért, s ez az intézkedés több mint százmillió forintos megtakarítást jelent évente. Ezzel együtt kötelezettséget vállaltak arra, hogy a korábban a biztosító által fizetett kártérítéseket a jövőben a tárca közvetlenül kifizeti a katonáknak.

 

A Belügyminisztérium ugyanakkor jóval több, hatvanezer hivatásosra kötött biztosítást, és a szerződésben kizáró okként csak annyi szerepel, hogy nem fizetnek, ha a baleset oka a biztosított szándékos és jogellenes magatartása, illetve alkoholos befolyásoltsága. A BM jóval kevesebbet – feleannyit sem – költ erre, mint korábban a HM, de Szendrei szerint az összehasonlítás nem feltétlenül szerencsés, mert mások a kockázatok.

Nem fizet a biztosító a Hortobágyon munka közben elhunyt tűszerészek hozzátartozóinak
Nem fizet a biztosító a Hortobágyon munka közben elhunyt tűszerészek hozzátartozóinak
MTI

Az egész ügy különben évek óta napirenden van, hiszen az érdekképviselet többször előhozakodott vele, hogy ismét biztosítást kellene kötni az állományra. Különösen, hogy kiderült: a missziós katonákat sem biztosítják. A honvédelmi tárca azzal érvelt, hogy a magyar állam képes felelősséget vállalni a harcoló katonákért, és ha szükséges, kártalanítja őket, illetve segíti hátramaradott hozzátartozóikat.

Az érdekképviselet viszont a saját lehetőségein belül próbálkozott, például a külföldön szolgáló katonák számára találtak olyan konstrukciót, amelynek alapján haláluk esetén tízmillió forintot fizet a biztosító – de ennek havi harmincezer a díja, amit zsebből kell fedezni. A szakszervezet a tagjainak javára kötött élet- és balesetbiztosítást is, csakhogy ez inkább jelképes összeg: haláleset után a hozzátartozók háromszázezer forintra számíthatnak.

A Magyar Honvédség teljes kártérítéssel tartozik, így biztosítás hiányában sem éri semmiféle hátrány a múlt pénteken a Hortobágyon balesetet szenvedett katonákat, illetve hozzátartozóikat

– erősítette meg a Hende által elmondottakat hétfő délutáni közleményében a HM.

Vadai Ágnes, a DK alelnöke, egykori honvédelmi államtitkár emlékeztetett rá, hogy a tárca korábban közbeszerzési eljárás keretében kötött biztosítást az állományra. A szerződés szerinti összeg pedig mindenkinek járt, ha valaki balesetet szenvedett, és nem a miniszter egyedi mérlegelésén múlott, ki mennyit kap. Most viszont úgy tűnik, mintha könyöradományt adnának – fogalmazott. Ha a tárca spórolni akarna, szerinte lenne min, például nem kellene Horthy-szobrok felállítását, operett előadásokat és avítt szerzők könyveinek megjelentetését finanszírozni.

Az MSZP hasonló álláspontot képvisel: nem lehet miniszteri döntés függvényévé tenni a szolgálat közben életét vesztett katonák családjának támogatását, hanem annak összegét a jog erejével kell garantálni.

60 ezer emberre kötöttek biztosítást

A BM a rendőrökre, a tűzoltókra, valamint a büntetés-végrehajtási dolgozókra, tehát nagyjából hatvanezer emberre kötött biztosítási szerződést a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt.-vel tavaly áprilisban. A megállapodás az Alkotmányvédelmi Hivatal és a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat kivételével kiterjed minden hivatásos állományúra, s a szerződés az érintettek többségének 24 órás védelmet nyújt. E szerint halálesetnél 900 ezer forint jár, s még félmillió, ha az elhunytnak kiskorú gyermeke van. Baleseti halál után 2,2 milliót fizet a biztosító, amit negyedmillióval megtold, ha közlekedési baleset történt, s még félmillió jár, ha valaki megégett.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.