galéria megtekintése

„Amíg az Orbán-rezsim a nyakunkon van, ez lesz"

35 komment


Fekete Gy. Attila

Ötrendbeli törvénysértéssel vádolta meg Facebook-oldalán Bokros Lajos, a Modern Magyarországért Mozgalom elnöke, volt pénzügyminiszter a Magyar Nemzeti Bankot, s mulasztással azokat, akiknek dolga lett volna felszólalni az MNB törvénysértő működése ellen. Illúziói persze nincsenek, lapunknak nyilatkozva azt mondta: „Amíg az Orbán-rezsim a nyakunkon van, ez lesz."

Ötrendbeli törvénysértéssel vádolja az MNB-t, és azt állítja, nem is hozhatta volna létre a költekező alapítványait. Miért nem?
El kell olvasni a jegybank- és az államháztartási törvényt. E kettőből egyértelműen következik, és le is van írva, az MNB nyereségének száz százaléka befizetendő a költségvetésbe. Ez több mint 25 éves szabály, nem most találtam ki. Ha ezt nem teszi meg, és ha olyasmikre költ, ami nem tartozik a hatáskörébe, ami nem a monetáris politikát szolgálja, az azt jelenti, hogy elvonja a közpénzeket az államtól. Azaz törvényt sért!

Matolcsy György, de mások is azt állítják, az alapítványok a közjót szolgálják. Ez sem számít?
Nem az a kérdés, hogy „jó" vagy „rossz" dolgokra költötték el a milliárdokat. Teljességgel közömbös, mire költ a nemzeti bank. Ha az adott költésre nincs törvényi felhatalmazása, akkor az törvénytelen, mert nem költhet semmire, ami nem tartozik a monetáris politikába. Nem folytathat költségvetési, fiskális politikát sem, feladata kizárólag a pénzpolitika, a monetáris politika kialakítása, végrehajtása. És végképp nem tehet kísérletet arra, hogy közpénzt magánpénzzé nyilvánítson. Ez utóbbi ugyanis megítélésem szerint szándékos lopás és csalás.

Saját oktatási intézményre sem? Az MNB érdekeit is szolgáló ingatlanokra sem?
Semmire! Nem a nemzeti banknak, a bank elnökének vagy az MNB által létrehozott alapítványok ki tudja milyen alapon és megfontolásból megválasztott kurátorainak, hanem az Országgyűlés választott képviselőinek a joga eldönteni azt, hogy az adott évben rendelkezésre álló adóforintokból mire mennyit költ. Az MNB nem költhet közcélokra az állami költségvetés helyett és mellett, mert nem vonhatja ki a közpénzek feletti rendelkezést az Országgyűlés ellenőrzése alól. Márpedig az alapítványokon keresztül kifizetett közpénzekkel lényegében ezt tették.

Bokros Lajos: A törvénytelenségek ellen már rég fel kellett volna lépni
Népszabadság/archív

 

Azt mondja: Nem költhet az MNB semmire, ami nem tartozik a feladatkörébe, és hogy nem is alapíthatott volna alapítványokat. De megtette. És akkor most mit lehet tenni?
Annyit tehetünk, hogy felhívjuk erre a társadalom figyelmét. És ha a következő választáson sikerül az Orbán-rendszert megdönteni, akkor majd visszatérhetünk az alkotmányos jogállam talajára. Az MNB törvénytelenségei ellen már rég fel kellett volna lépnie a bank felügyelőbizottságának, a pénzügyminiszternek, a legfőbb ügyésznek, az Állami Számvevőszéknek, hogy csak a legfontosabbakat említsem. És persze a képviselőknek. Nem tették meg. Kézenfekvő bizonyítéka ez annak, hogy Magyarországon nincs jogállam. Végül is egy törvénytelenül működő jegybank törvénytelenségeit nem kérdőjelezi meg senki.

Akiknek a dolguk lett volna tenni valamit, arra hivatkoznak, hogy az MNB egy független intézmény...
A végrehajtó hatalomtól független, vagy legalábbis annak kellene lennie. De nem az Országgyűléstől és nem az igazságszolgáltatástól. Normális országokban havonta számoltatják be a törvényhozás szakbizottságai előtt. Máshol az elszámoltathatóság a jegybankra is érvényes.

A lelepleződés után változhat bármi is?
Dehogy. Nincsenek illúzióim. Amíg az Orbán-rezsim a nyakunkon van, addig ez így lesz.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.