galéria megtekintése

Bolondos építmény miatt röhögnek rajtuk

Az írás a Népszabadság
2015. 10. 02. számában
jelent meg.


Ungár Tamás
Népszabadság

Furcsa feljáró készült egy kis Baranya megyei falu orvosi rendelőjéhez. A helyiek közül is sokan értetlenkednek, de az akadálymentesítési előírások miatt nem tudták máshogy megoldani, hogy fel lehessen jutni az első emeleti orvosi rendelőbe.

– Rajtunk röhögnek! Ilyet?! Útvesztő! Labirintus! Ez borzasztó! – csattan fel az 59 esztendős Szabó Ferenc, amikor arról kérdezem, miképp vélekedik a szilágyi orvosi rendelőhöz felvezető járdáról. A neten és a sajtóban napok óta sokan gúnyolódnak azon, hogy a 260 lelkes baranyai falu rendelőjéhez – amely a polgármesteri hivatal első emeletén található – egy 70 méteres hosszú út vezet fel. A szerpentinszerű rámpára azért volt szükség, mert a falu felújította a rendelőt, és erre csak úgy kapott építési engedélyt és 7,2 millió forint uniós támogatást, ha akadálymentesítik a százéves épületet.

A mozgáskorlátozottak kocsija számára olyan rámpát kell építeni, amely öt százaléknál nem meredekebb, s egy-egy útszakasz nem hosszabb kilenc méternél. Így a háromméteres magasságkülönbséget hét fordulóval küzdötte le a tervező. Ez még épp el is fért a rendelő roppant szűk telkén, de a cikcakkos feljáró bolondos építménynek tűnik. Ezért háborog Szabó Ferenc, aki 43 évet dolgozott kőművesként.

Így tudták akadálymentesíteni a százéves épületet
Így tudták akadálymentesíteni a százéves épületet
Laufer László

 

– Másképp kellett volna megépíteni.

– Hogyan? – firtatom.

– Akárhogyan! Bárhogyan!

Természetesen szóba jöhetett volna a lift is, ám csak olyan, amin elfért volna egy kismama is babakocsival, s egy ilyen szerkezet belekerült volna ötmillió forintba. A rámpa meg kijött hárommillióból. A lift fenntartása is elvinne évi félmilliót, ami a falu költségvetésének egy százaléka. Ezt már a község ügyeit intéző romonyai aljegyzőtől, Hendzselné Papp Ilonától tudom meg. Hozzáteszi: ha az épületen belül alakítják ki a liftet, akkor a ház költséges átalakításon ment volna keresztül. Ha meg kívül viszik fel, akkor az épület oldalán álló buszvárót kellett volna elbontani, újraépíteni. Mindezt átgondolva a falu képviselői a tervezővel konzultálva a feljáró mellett döntöttek.

Mellesleg a rámpa eddig nem foglalkoztatta a szilágyiakat. Csakhogy két hete ünnepelte a település az ezeréves fennállását, s emiatt falunap volt, amire sok vendég érkezett. Közülük tette fel valaki a netre a feljáró képét, s azóta teszik mind többen nevetségessé a falut a világhálón. A szilágyiak most kezdenek szembesülni ezzel.

– Csak így lehetett megépíteni – mondja Romoda Sándor, a 30 esztendős falugondnok. – Nevetni könnyű, de még senkitől se kaptunk jobb ötletet.

– Az szórakozik ezen, akinek sok az ideje – legyint a szavaihoz csak keresztnevét adó Mária, aki a bólyi szociális otthonba ingázik. – Ha valaki naponta száz kilométert utazik, hogy dolgozhasson, mint én, akkor nincs ideje viccelődni.

Mellesleg, ha a falu a lift mellett dönt, azt is állta volna az unió. Arra a felvetésre, hogy a szilágyiaknak miért fáj, ha az uniónak többe kerül a rendelő, az aljegyző ennyit felel:

– Mert az is a mi pénzünk. Mi vagyunk az unió.

Most tessék nevetni!

5%

A KEREKES SZÉKESEKNEK olyan rámpát kell építeni, amely 5 százaléknál nem meredekebb, s egy útszakasz nem hosszabb 9 méternél. A háromméteres szintkülönbség miatt kellett hét forduló.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.