galéria megtekintése

Nem engedték felszállni, kártérítést kap

Az írás a Népszabadság
2015. 07. 28. számában
jelent meg.


Czene Gábor
Népszabadság

Kártérítésként hatszáz eurót, mintegy 180 ezer forintot kap az a roma értelmiségi asszony, akit tavasszal Bécsben nem engedtek felszállni a Torontóba induló gépre – tájékoztatta lapunkat Lukács Gábor, Kanadában élő magyar származású jogvédő. Éva ismert szereplője a magyarországi cigány közéletnek, de azt kérte, a cikkben csak a keresztneve szerepeljen. „Ilyen megalázottan még sosem éreztem magam” – nyilatkozta.

A Hvg.hu korábbi beszámolója szerint a nő az Austrian Airlines gépével azért utazott volna a tengerentúlra, hogy felmérést készítsen a Kanadába emigrált romákról. A bécsi repülőtéren azonban potenciális menedékkérőnek nézték. Évának érvényes útleve, jegye, költőpénzként ezer kanadai dollárja és egyik ismerőse révén kinti szállása is volt.

Ennek ellenére nem engedték felszállni a torontói járatra. A légitársaság közlése szerint utazását a kanadai bevándorlási hivatal munkatársai akadályozták meg, a kanadai bevándorlási hivatal viszont azt állította, hogy a légitársaságra bízta a döntést. Csomagját is csak nehezen sikerült visszaszereznie, egy osztrák alkalmazott a reptéren több száz ember jelenlétében hangosan szidalmazta.

 
Egy Austrian Airlines felszállása Schwechaton
Egy Austrian Airlines felszállása Schwechaton
Heinz Peter Bader / Reuters

A jegy árának nagy részét Éva már korábban visszakapta, most pedig a vonatkozó EU-s rendeletnek megfelelően 600 eurós kártérítést fizet a légitársaság – közölte a jogvédő Lukács Gábor. A légitársaság elismerte: nem tud magyarázatot adni arra, miért nem engedte utazni Évát.

Újabban, hogy egy kanadai légitársaság ismét közvetlen járatot indított Budapest és Torontó között, Ferihegyen is hasonló esetek történnek. A közelmúltban Dancs Mihály, a Roma Polgárjogi Mozgalom miskolci elnöke mondta el lapunknak, hogy roma családokat fordítottak vissza: holott érvényes jegyük és úti okmányuk volt, többségük még meghívólevéllel is rendelkezett. Ráadásul a fejenként 180-200 ezer forintba kerülő jegy árát sem térítették vissza számukra.

Kérdésünkre többek között egy név nélkül nyilatkozó légügyi szakember is azt állította, hogy ilyenkor nem a repülőtér vagy a légitársaság alkalmazottai, hanem az adott ország bevándorlási hivatalának munkatársai jogosultak intézkedni. A jegy árát pedig tényleg nem térítik meg.

Lukács Gábor ezzel szemben akkor is hangsúlyozta, hogy a kanadai hatóságok csak Kanada, illetve a kanadai nagykövetség területén járhatnak el: magyar felségterületen ugyanolyan turistáknak számítanak, mint bármely más külföldi. A budapesti kanadai nagykövetség hivatalos álláspontja is az, hogy nem a kanadai hatóságok tagadják meg a kiutazást, a végleges döntést a légitársaságok hozzák meg.

A romák tehát, akiket Ferihegyen nem engedtek fel a Torontóba induló gépre, nem csupán a jegy árát kaphatják vissza, hanem kártérítésre is igényt tarthatnak – jelentette ki Lukács Gábor. Éva ügye is mutatja, hogy jó esélyei vannak azoknak a Budapestről visszafordított roma családoknak, amelyek képviseletét a Roma Polgárjogi Mozgalom és a NEKI (Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda) látja el. Lukács Gábor minden károsultnak azt tanácsolja, hogy minél előbb jelentse be kárigényét, de senki ne számítson arra, hogy bármely légitársaság önként, dalolva és gyorsan fizetni fog.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.