galéria megtekintése

Házkutatás volt Gaskóéknál, elvittek vagy 50 dossziét, de a tapétát megkímélték

1 komment


Lencsés Károly

Nem szállták ugyan meg fegyveresek a Liga székházát, házkutatás viszont legalábbis jogi értelemben volt, mert kivonultak a nyomozók és nagy halom iratot foglaltak le. Igaz, mindent önként átadtak, amit csak a rendőrök kértek.

Valótlan információk sora jelent meg a napokban a Ligánál tartott házkutatásról, de ez nem a média hibája, hanem azoké, akik dezinformálnak – hangoztatta pénteki sajtótájékoztatóján Gaskó István, a konföderáció elnöke. Fegyveresek szállták meg az irodáját, elvitték minden iratát, bujkált a rendőrök elől – idézte a lapokat –, majd mindjárt hozzátette: az irodájába a rendőrök be sem néztek, nem tépték le a tapétát, nem kutakodtak a kandalló kéményében. Maga pedig nem bújt el, hanem hosszasan beszélgetett a rendőrökkel.

Gaskó István
Teknős Miklós / Népszabadság

A megszállásból és a házkutatásból Gaskó szerint mindössze annyi igaz, hogy a nyomozók megjelentek a titkárságon, és bizonyos dokumentumokat kértek, őt viszont nem is keresték.

 

Ennek ellenére azonnal bement a székházba, átvette a házkutatásról szóló határozatot, majd intézkedett az iratok átadásáról, s a nyomozók negyven-ötven dossziét vittek magukkal.

Az ügy előzménye, hogy a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) Szolidaritás egyik vezetője, Bárány Balázs Péter az ügyészséghez fordult, mert a szervezet gazdálkodásával kapcsolatban – amelynek idén nyárig ugyancsak Gaskó volt az elnöke –, többek között a Ligához fűződő viszonyukat illetően is jogsértéseket vélelmezett.

A bejelentés alapján augusztusban nyomozást rendeltek el, de a rendőrséggel most kerültek először kapcsolatba – mondta Gaskó. Először nem értette, miért éppen szerdán jelentek meg a Ligánál, de estére választ kapott:

Bárány jelezte ugyanis a hatóságnak, hogy bizonyítékokat akarnak eltüntetni, de az elnök szerint ez természetesen nem igaz.

Azt viszont még mindig nem tudja, hogy ki ellen és pontosan miért folyik eljárás. Az elvitt papírok alapján azonban úgy véli, a VDSZSZ Szolidaritás, az ernyőszervezetként működő VDSZSZ Szövetség és a Liga közötti pénzügyi kapcsolatokra kíváncsiak, mégpedig 2007-ig visszamenően. Jelezte ugyanakkor, hogy azokat a dokumentumokat, amelyek az uniós pénzből megvalósított projektek pénzügy adatait tartalmazzák, nem kérték, miközben Bárány költségvetési csalás miatt is feljelentést tett. Gaskó szerint legalábbis ez az ügy egyelőre nem érte el a hatóságok ingerküszöbét.

- Ami most történik, nem más, mint karaktergyilkosság, ami nem ismeretlen a magyar közéletben

– hangoztatta az elnök. Szerinte a riválisai próbálnak így leszámolni vele, miközben legtöbbjük részese volt azoknak a gazdasági döntéseknek, amelyek miatt most nyomozás folyik. Mostantól különben minden szerdán sajtótájékoztatót tartanak egészen addig, amíg a terem ki nem ürül, és ezeken valamennyi kérdésre válaszolni fognak.

A rendőrök szerdán a két másik érintett szervezetnél is jártak – egyébként mindhárom szakszervezet ugyanabban a székházban működik –, és azoktól is jelentős mennyiségű iratot vittek el – erősítette meg kérdésünkre Bárány. Szerinte különben nem titok, hogy miért folyik eljárás, hiszen a bejelentését már korábban nyilvánosságra hozta.

Aggályos ügynek tartja egyebek mellett a Ligának adott tagi kölcsönt. Jelezte emellett: feltételezhető, hogy a Munka Világa Alapítvány, a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány és VDSZSZ Szolidaritás, „tudtunk és beleegyezésünk nélkül, általam ténylegesen nem ismert technikák alkalmazásával, jogi és alapszabályi feltételek hiányában (...) nyújt anyagi javakat a Liga Szakszervezetnek, a Liga Akadémia Alapítványnak, egyéb jogi és szakszervezetünkhöz nem tartozó természetes személyeknek".

Bárány közölte, hogy valóban tett feljelentést az uniós pénzek vélelmezetten szabálytalan felhasználása miatt. Az ügyészség július 31-án kelt válaszában közölte, hogy nyomozást rendel el, amelynek lefolytatásával a NAV közép-magyarországi bűnügyi igazgatóságát bízták meg.

Arra a felvetésre, hogy miért most állt elő mindezzel, amikor maga is részese volt a kifogásolt döntéseknek, Bárány hangsúlyozta: hosszú ideig bízott Gaskóban, és fel sem merült benne, hogy ellenőrizni kellene a tevékenységét. Másfelől bele sem láttak az ügyekbe, mert azok a beszámolók, amelyek a vezető testületek elé kerültek, nem egyszer valótlan adatokat tartalmaztak, és erre csak a nyári vezetőcsere után derült fény. Az iratmegsemmisítés kapcsán ugyanakkor kijelentette: a VDSZSZ Szövetség dokumentumokat akart elvinni tőlük, amiből szerinte alaposan lehetett arra következtetni, hogy bizonyítékokat készülnek eltüntetni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.