galéria megtekintése

Olcsóbban adják, forgalmas helyen van, mégse kell

Az írás a Népszabadság
2015. 05. 08. számában
jelent meg.


Szalai Anna
Népszabadság

Újra meghirdetik a 4-es metró aluljáróiban lévő üzleteket. Hiába írtak ki eddig három pályázatot a helyiségek bérletére, a többségük még mindig üresen áll. Holott már a bérleti díjakat is csökkentették.

Újabb bérlői pályázatot készít elő a fővárosi önkormányzat a 4-es metró aluljáróiban lévő üzletekre. Az eddigi eredmények siralmasak. Tavaly mindössze 29,2 millió forint bérleti díjat számláztak, az idén 46,8 millió forint bevételre számítanak a megkötött szerződések alapján. Ezt szeretnék az újabb bérbeadással feltornázni.

A korábbi tenderek eredménye alapján nem lesz könnyű dolguk. Az első bérlői pályázatot a hivatalos átadó ünnepség előtt két héttel hirdették meg, majd az indulás után két héttel le is zárták. A tenderen négy megálló – a Baross tér, az Etele tér (Kelenföld), a Kálvin tér és a Móricz Zsigmond körtér – 34 üzlethelyiségét hirdették meg. Több kis forgalmú megállóba – Gellért, Fővám tér – egyébként nem is terveztek üzletet.

A nyílt, egyfordulós pályázatra bárki jelentkezhetett. Kivéve ha nemzeti dohányboltot vagy szexshopot nyitottak volna, lévén ezek a tevékenységek – több más mellett – tiltólistára kerültek.

 

A kibérelhető ingatlanok körét, illetve a pályázati feltételeket a vagyongazdálkodási főosztály állította össze. Az első ajánlati csomagba 34 üzlet került, összesen 900 négyzetméter alapterülettel. A legnagyobb a 106 négyzetméteres Kálvin téri volt, a legkisebb a kelenföldi aluljáró alig 4,6 négyzetméteres boltocskája. Igaz, itt van a legtöbb bérbe vehető helyiség, szám szerint 15.

A gazdasági bizottságban akkor többen is sokallták a négyzetméterenként nettó 23 200-27 650 forintos havi kikiáltási árat, mondván visszaveti majd a pályázati kedvet. Ez csak részben igazolódott be. A frekventáltabb helyszíneken alaposan felsrófolták a bérleti díjakat a pályázók, de csak a helyiségek felére érkezett érvényes ajánlat. Az első körben 59 pályázatot adtak be, a legkevésbé kelendőnek a kelenföldi bizonyult: a 15 boltból kilenc bérlő nélkül maradt.

Ennél forgalmasabb hely kevés akad a fővárosban, mégsem tolonganak az érdeklődők a Baross téri bérleményekért
Ennél forgalmasabb hely kevés akad a fővárosban, mégsem tolonganak az érdeklődők a Baross téri bérleményekért
Korponai Tamás

Az üres üzletekre új pályázatot írtak ki. A lebonyolítással ismét a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt.-t (BFVK) bízták meg, de átlagosan tíz százalékkal csökkentették a minimális bérleti díj összegét. Másrészt szűkítették a kívánatos funkciók körét. A második körre azonban mindössze egy cégtől érkezett egyetlen ajánlat.

Az új vonalon ugyanis a vártnál jóval kevesebben utaznak, naponta a remélt 297 ezer helyett alig 100-110 ezren.

Másrészt az ígéret ellenére a szerződéskötésnél nem törődtek azzal, hogy ne egymás mellett nyissanak azonos profilú boltok. Nagyunyomi-Sényi Gábor, a BFVK azóta menesztett vezérigazgatója a tavaly nyári bizottsági ülésen azt ígérte, hogy a bérbe nem vett üzlethelyiségeknél forgalomszámlálást végeznek, és annak függvényében új javaslatot tesznek. Azóta eltelt egy év, és nem történt semmi.

A fővárosi önkormányzat a Népszabadság érdeklődésére csupán annyit közölt, hogy „az első két pályázati eljárásról nem mondható az, hogy nem volt érdeklődés, mert a 34 helyiségre 60 ajánlat érkezett.” A Baross téren például nyílt pékség, szendvicsbár, cipő- és táskakereskedés. Igaz, a cipőüzlet és a szendvicses azóta bezárt. Az Etele téren pékségek és egy pénzváltó működik. Ennyi. A szerződéseket változatlanul 5 évre kötik.

De eredménytelenül zárult a Magyar Jakobinusok tere alatti aluljáró két, illetve a Ferenciek terének egyetlen csereszerződéssel nem érintett helyiségbérlői pályázata is. A korábbi bérlőknek felajánlott üzletek szerződéses feltételrendszeréről egyelőre folynak a tárgyalások.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.